EXCLUSIV / Comoara de pe Bastionul Bethlen va fi expusă publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O relicvă din anul 1627, care face referire la Cetatea Oradea, a fost restaurată în trei ani. După aproape un an de la demararea lucrărilor de restaurare, o placă comemorativă, veche de 400 de ani, este redată orădenilor.

Din informaţiile pe care le-au avut la dispoziţie istoricii, s-a aflat că bastionul sud-vestic a purtat ani de-a rândul denumirea „Bastion de pământ”. Decenii de-a rândul acesta a fost constituit doar din pământ şi întărit la exterior cu nuiele.
Însă Bastionul Bethlen are o caracteristică aparte. Aici s-a descoperit singura piatră comemorativă a Cetăţii Oradea, care s-a păstrat aproape în întregime. Doi specialişti, din Cluj Napoca şi Alba Iulia, au lucrat şase luni la restaurarea ei.

În numele prinţului
„Măsurătorile au început în 2007, iar din decembrie 2009 ne-am apucat de lucru. Am demontat piesele deteriorate şi le-am dus într-un atelier. Am recondiţionat acele bucăţi care ar fi trebuit înlocuite, marginile. Originalele le-am curăţat şi le-am folosit apoi la restaurare”, a spus Zoltan Kiss, unul dintre meşterii în piatră care au lucrat la proiect. Piatra cu pricina datează din anul 1627 şi poartă însemnele principelui Bethlen Gabriel, considerat al doilea mare întemeietor al Cetăţii. De numele său se leagă două corpuri importante ale edificiului renascentist: Palatul Princiar şi Bastionul de sud-vest.


image

Inscripţii latine
În procesul de restaurare, cei doi sculptori au folosit metode tradiţionale de prelucrare a pietrei. Aceştia au depus o muncă titanică, pentru că unele bucăţi din piatra fasonată au fost aproape sfărâmate. „Am folosit metoda cu tuşeu de dălţi pentru unele elemente din piatră. Altele au fost recondiţionate adică la faţa locului. Au lipsit pasaje importante din inscripţiile latine, iar din această cauză nu am reuşit să le restaurăm în totalitate. Dacă le-am fi aşezat după cunoştinţele noastre, şi-ar fi pierdut probabil însemnătatea”, a spus unul dintre sculptori.
În acest moment, mesajul din piatră a dezvăluit o parte a omagiului adus principelui Bethlen: „Numele său să fie brăzdat printre stele pentru că a construit o cetate puternică, demnă de nişte titani”. Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru sfârşitul lunii mai, când vizitatorii vor putea admira opera în toată splendoarea ei.

Patrimoniu mondial lăsat în paragină
Castelul de la Oradea a fost ridicat între anii 1569 şi 1627. Este unul din cele mai importante bastioane cu cinci turnuri din Europa Centrală şi de Est. Deşi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraşul de pe Criş, castelul a ajuns într-o stare avansată de degradare. Cea mai mare investiţie de până acum s-a făcut în luna aprilie a anului trecut, când s-a dat în folosinţă parcul dendrologic de la Turnul Ciunt. Amenajarea acestuia a costat 1.700.00 lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite