Explozia misterioasă a unui foraj de apă din Bihor a „îngropat” o investiţie de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozia la puţul de apă din comuna Sălard, judeţul Bihor, s-a produs sâmbătă dimineaţa. Apă, noroi, pietre uriaşe au ţâşnit de la o adâncime de 250 metri şi au fost aruncate la 20-30 metri, aterizând pe case şi grădini. FOTO: Garda de Mediu Bihor
Explozia la puţul de apă din comuna Sălard, judeţul Bihor, s-a produs sâmbătă dimineaţa. Apă, noroi, pietre uriaşe au ţâşnit de la o adâncime de 250 metri şi au fost aruncate la 20-30 metri, aterizând pe case şi grădini. FOTO: Garda de Mediu Bihor

Un  foraj de apă din Bihor săpat în 2019 şi finanţat prin programul PNDL 1 a erupt, sâmbătă, iar apa a ţâşnit aproape 24 de ore până la înălţimi de 20-30 de metri, cu nămol şi pietre, care au spart acoperişul unei case şi au acoperit întreaga zonă.

S-a întâmplat în comuna Sălard, la ieşirea spre localitatea Sântimreu, în apropierea cantonului Administraţiei Bazinale Crişuri, care a fost distrus de pietrele şi nămolul care au ţâşnit odată cu apa aruncată din puţul adânc de 250 metri şi care a fost săpat în urmă cu 3 ani, în cadrul unui proiect de extindere a reţelei de apă potabilă a comunei, în localitatea Sântimreu cu interconexiune în localităţile Sălard şi Hodoş.

Întreaga investiţie, în valoare de peste 10 milioane de lei, a fost finanţată din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, şi a primit toate avizele şi autorizaţiile necesare. „Numai Dumnezeu ştie ce s-a întâmplat. Nimeni nu poate să explice. Puţul a fost forat în urmă cu trei ani, pentru apă potabilă. A fost lăsat să fie curăţat şi nu este folosit încă în reţea. Nu s-a lucrat la el recent. Proiectul mai prevedea încă 2 puţuri. Cred că vom renunţa la acesta şi vom face altul”, a afirmat primarul comunei Sălard, Nagy Miklós.

Bani în nămol

Întrebat despre studiile geo şi despre proiect, despre lucrările de forare şi cheltuielile făcute cu acestea, edilul a refuzat să mai discute. „Cine Dumnezeu ştia ce e acolo jos, la o adâncime de 250 metri? În zonă avem o serie de arteziene, cu niciun izvor nu am avut această problemă. Am convocat executantul, proiectantul, nimeni nu-şi explică ce s-a întâmplat, pe parcursul lucrărilor nu au fost sesizate nereguli. În unele locuri sunt cutremure, la alţii inundaţii, iar la noi s-a întâmplat asta..”, spune primarul. 

La faţa locului a fost, sâmbătă, şi şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, stabilind că nu a fost vorba de vreo poluare. „Nu există urme de petrol sau alte substanţe. În schimb, în seara de sâmbătă, s-a simţit uşor miros de gaz. E doar apă, mâl şi pietre. Am dispus curăţarea terenului şi un control pentru a vedea dacă există acte de reglementare emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Apele Române", a declarat comisarul şef al GNM Bihor. 

Cert este că, în final, erupţia s-a oprit în zorii zilei de duminică. Toată zona respectivă s-a transformat într-o imensă baltă cu apă şi mult nămol, adâncă de cel puţin o jumătate de metru, care a “îngropat” şi banii cheltuiţi pentru realizarea investiţiei.

O pungă de gaze

Ce a putut provoca erupţia? Mihai Trăistaru, geologul contactat de corespondentul „Adevărul” susţine că fenomenul neobişnuit putea să apară de la „spargerea” unei pungi de gaz natural de sub sursa de apă captată. Astfel de fenomene se petrec îndeosebi în cazul unor cutremure însă, potrivit site-ului Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru fizica Pământului, ultimul cutremur în Bihor a fost în urmă cu o săptămână, pe 4 octombrie şi a fost unul slab, de magnitudinea 2.1, la adâncimea de 4 kilometri. 

„Ar putea fi o pungă de gaz natural care s-a fisurat mai demult şi a erupt acum. Poate că atunci când s-a săpat puţul, s-a şi simţit miros de gaz, dar muncitorii nu i-au dat atenţie. Nu ştiu zona, dar se poate ca în trecut să fi fost vreun zăcământ de cărbune, şi să fi fost gaz grizu, un amestec gazos de origine naturală care se acumulează în porii şi fisurile rocilor din zăcăminte, iar în momentul exploatărilor miniere poate să cauzeze explozii datorită eliberării sale”, spune Trăistaru, care exclude însă, categoric, eventualitatea ca în adâncuri să fie vreun vulcan.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Judecător din Bihor declarat colaborator al Securităţii. A vrut să fie ca James Bond

Lecţie dată de judecători unei instituţii publice din România: organismele statului nu sunt deasupra legii

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite