Oradea

articolul anterior articolul urmator

Focul viu, gheţarul care „arde“ în Parcul Naţional Apuseni. Legenda spune că Decebal a adăpostit aici o familie de uriaşi

1
20 Feb 2015 15:46:25
Autor: Claudia Bonchiş
Ghetarul
Focul Viu- sursa foto turistprinro.files.wordpress.com
Ghetarul Focul Viu- sursa foto turistprinro.files.wordpress.com

O comoară se adăposteşte în Parcul Natural Apuseni, unde turiştii pot admira cel de-al treilea bloc de gheaţă fosilă ca mărime din România. Este vorba despre peştera Gheţarul Focul Viu care, în bătaia razelor soarelui, se transformă într-un bulgăre de flăcări.

Peştera Focul Viu ocupă locul trei ca mărime în rândul gheţarelor subterane din ţară (25.000 mc), după Gheţarul Scărişoara şi Avenul Borţig. Cunoscută în vechile descrieri şi sub denumirea de Peştera Eschimoşilor, grota este alcătuită din două săli.

În Sala Mică sunt stalagmite, în timp ce în Sala Mare se află impresionantul bloc de gheaţă, precum şi trunchiuri de copaci care au căzut prin fereastră din boltă.

Se recomandă vizitarea peşterii în jurul prânzului, când razele solare pătrund prin horn în peşteră. Explicaţia existenţei blocului de gheaţă este dată de două elemente: iarna, fereastra din tavan favorizează acumularea aerului rece, iar lipsa ventilării în peşteră menţine aerul rece captiv tot timpul anului.

În latura din dreapta se deschide un fel de crevasă, extrem de periculoasă, de 20 metri adâncime care nu poate fi coborâtă decât cu ajutorul scărilor speologice.

Peştera Focului Viu stă sub semnul vechilor povestiri despre eroi de staturi formidabile care au trăit în vremurile de demult în aceste zone.

Una dintre legenda vorbeşte despre o familie de uriaşi pe care Decebal a adăpostit-o în Apuseni cu condiţia ca aceasta să-i păzească aurul ascuns în pestera.

Într-o zi, oamenii care au venit să fure comoara l-au momit pe mezinul familiei cu mâncare otrăvită. Băiatul a murit, dar nici prădătorii nu au avut o soartă mai bună, găsindu-şi sfârşitul sub bolovanii care s-au prăvălit peste ei atunci când au intrat în peşteră. De durere că şi-a pierdut copilul, bătrânul uriaş a început să răscolească pământul şi aşa s-au format toate văile, dealurile şi peşterile din zonă.

   Mai puteti citi:

Groapa Ruginoasa, „rana“ din trupul muntelui Bătrâna. Canionul ascuns este o formă de relief unică în Europa

 

Una dintre minunile Parcului Natural Apuseni este Groapa Ruginoasa, un canion roşiatic, singuratic. Cavitatea imensă săpată de ape în gresii roşii, violacee şi gălbui, este o formă de relief unică în Europa. Este rezultatul unui puternic proces de eroziune cu un diametru de aproximativ 600 de metri şi o adâncime de peste 100 de metri.

Lucruri neştiute despre Peştera Urşilor, minunăţia din Munţii Apuseni. Legenda celor 140 de „monştri“ înfometaţi

 

În urmă cu aproape 40 de ani, bihoreanul Traian Curta descoperea una dintre cele mai frumoase peşteri din România, Peştera Urşilor. Povesteşte cu mândrie despre cea mai mare dragoste a vieţii, pe care păzit-o cu sfinţenie timp de trei săptămâni, ca nu care cumva cineva să i-o distrugă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Zsoldos Maria
20.02.2015, 23:03:38

Legenda cu Decebal este, ca de obicei, supta din deget de scriitorul science-fiction de la Adevarul

Modifică Setările