FOTO A ajuns lumina în peştera Meziad. După zeci de ani turiştii o pot vizita în condiţii de siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera Meziad
Peştera Meziad

Una dintre cele mai mari peşteri din Europa, peştera Meziad a fost amenajată şi deschisă pentru turişti. Locuită de om încă din preistorie, Peştera Meziad a devenit, din primii ani ai secolului XX, unul din cele mai căutate obiective turistice ale judeţului Bihor. Acest fapt se datorează dimensiunilor sale impunătoare şi neobişnuitei sale bogăţii de formaţiuni, urmelor de locuire umană ce au dăinuit aici din paleolitic şi ne

În localitatea bihoreană Meziad, aflată la o distanţă de peste 80 de kilometri de Oradea, a avut loc deschiderea peşterii Meziad.  În anul 1921 peştera a fost vizitată  de către o echipă de speologi din care făcea parte şi renumitul speolog Emil Racoviţă.

Peştera Meziad

Dă click pentru a vedea mai  multe imagini!

După trei luni de muncă intensă din partea salvamontiştilor, speologilor şi localniclor din Meziad, peştera se bucură de de un circuit amenajat şi iluminat.

"Amenajarea este concepută în aşa fel încât să existe cât mai puţin deranj, să se strice foarte puţin din mediul natural. Luminarea s-a făcut pentru a păstra frumuseţea şi farmecul subteran al peşterii fără să deranjăm siturile de lilieci. Ea este în armonie cu acest statut maiestuos pe care-l are peştera,  de catedrală subterană a Pădurii Craiului", a afirmat Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie.

Coloniile impresionante de lilieci

Peştera are o lungime de 7.000 de metri, din care, turistic, au fost amenajaţi 1.500 de metri. Are ca element important galeriile subterane ce se întind pe două nivele,  cavernele amenajate, coloniile de lilieci, care sunt printre cele mai mari din România, şi urmele locuirii omului preistoric.

Au fost refăcute balustrade, trepte, punţi, iar iluminarea traseului se face cu un sistem bazat pe tehnologia "Show caves lightning systems", cu lămpi LED. De asemenea va fi refăcuta infrastructura de vizitare conexă peşterii.

Sprijin de la fundaţia româno-americană

"Cu sprijinul fundaţiei româno-americane şi a fundaţiei pentru parteneriat, am reuşit, în cadrul unui proiect, să amenajăm peştera de la Meziad aşa cum trebuie ea să fie", a declarat Paul Iacobaş, coordonator proiect.

Proiectul "Peştera Meziad, o peşteră pentru natură şi oameni", finanţat prin intermediul programului "Green Entrepreneurship", a beneficiat de fonduri a căror valoare se ridică la 50.000 de dolari.

"Am finanţat mai multe proiecte sociale, printre care şi peştera de la Meziad. Capitalul lor de început este de 50.000 de dolari, plus asistenţă în ceea ce priveşte dezvoltarea planului de afaceri", a afirmat Roxana Vitan, directorul executive al fundaţiei Româno-Americane.

Prin faptul că peştera va deveni o atracţie turistică la nivel regional, întreaga zonă se va dezvolta ca o destinaţie turistică a Munţilor Apuseni. "Consider şi sunt sigur că peştera urmează să fie o cale de dezvoltare în primul rând pentru comuna Remetea şi pentru satul Meziad", a afirmat Adrian Ştefănică, primarul comunei Remetea. Preţul unui bilet pentru adulti erste de 15 lei , iar pentru copiii de 10 lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite