FOTO După aproape 300 de ani, fabrica de bere a fost demolată şi a "răsărit" unul dintre primele mall-uri din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de bere
Fabrica de bere

În anul 1717, în apropierea cetăţii din Oradea se producea, sub patronajul comunităţii oraşului şi a Capitlului romano-catolic celebrul lichid blond-brun, mai exact bere. La aproape 300 de ani distanţă, pe locul fabricii de bere din Oradea se află primul mall din Oradea, este vorba despre Lotus Center.

Pe la 1727, pe malul stâng al pârâului Peţa, în Seleuş, exista o a doua fierbătorie de bere orădeană denumită Braxa Dominalis care producea bere blondă şi neagră. Pe acest loc sau în vecinatatea lui va apărea mai târziu o fabrică de bere.

În anul 1896 are loc reorganizarea fabricii aceasta căpătând denumirea de Fabrica de Bere, cu aburi, Oradea-Seleus “Lowy Ignaz” şi scoţând pe piaţă, timp de patru ani, bere Szent Laszlo (Sfantul Ladislau) şi Marcziusi (Bere de Martie).

Dupa 1900 fabrica de bere se numea “Hungaria” şi avea o producţie de bere care în anul 1912 ajungea la 18500 hectolitri, de 10 ori mai mult decât la 1900. Berea produsă în aceasta perioadă purta a numele de “Goliath”. Pe parcursul următorului deceniu fabrica îşi schimbă de mai multe ori proprietarii iar în 1922 devine societate pe actiuni şi capătă denumirea de Fabrica de Bere Dreher-Haggenmacher S.A.. Fabrica producea bere blondă şi neagră în sticlă precum şi bere cu concentraţie slabă de alcool. Principalele sortimente erau Berea de Martie şi berea Salvator producţia urmând să se diversifice în următorii ani. Mărcile produse la Oradea ajung şi pe piaţa din capitală în jurul anului 1923, concurând puternic sortimentele autohtone Luther şi Bragadiru.

Mărcile orădene interbelice erau Dreher-Hanggenmacher, Bak (Ţapul-bere suprasaturată cu malţ şi valoare nutritivă ridicată), Dacia, Herkules, berea blondă specială Szent Laszlo, Tur(Soimul peregrin), Komlo Gyongye (Perla hameiului) şi Gazda. În 1943, fabrica de bere edita pentru clienţii săi şi un calendar de buzunar. Aceasta cuprindea tot ce trebuia să ştie un cetăţean respectabil: mersul trenurilor spre şi dinspre Budapesta, un tabel caloric, indicaţii privind modul de calculare al dobânzilor bancare, indicatoare de circulatie rutieră, un tabel cu marile oraşe ale lumii precum şi cu sistemul monetar internaţional şi unităţile de măsură. Miniagenda conţinea informaţii despre berea produsa de fabrică, valorile nutriţionale şi temperatura de păstrate a berii în pivniţe precum şi numeroase reclame care lăudau calitatea inegalabilă a berii de la Oradea.

Fabrica de Bere Dreher-Haggenmacher a fost naţionalizată în 1948 şi a mai funcţionat încă 52 de ani. În 1972 se uneşte cu Fabrica de Spirt şi Drojdie devenind Interprinderea de Bere Spirt si Drojdie Oradea. Sortimentele produse în aceasta perioadă sunt : Berea hipoglucidică, Bihor, Sport, Felix, Stăncuţa, Carpaţi ţi Bucegi.

După 1989 economia de piaţă impune schimbarea denumirii mărcilor. Apar berile Crişana Premium, Iadolina, Clasic, Crişana Favorit, Crişana bere brună specială.

În urma licitaţiei organizate la 25 martie 1999, Fondul Proprietăţii de Stat îşi vinde partea sa din acţiuni reprezentând un procent de 39% societăţii Evro Impex Oradea SRL (acţionară a firmei Romexa Oradea SA) pentru o sumă de 4 miliarde de lei. Firma Romexa SA a rămas în memoria colectivă ca patroana a producţiei de ouă cu surprize Kinder. În urma licitatiei, noii proprietari se angajau să păstreze încă 3 ani obiectul de activitate al fabricii şi să îl diversifice prin producerea de produse din ciocolată. La începutul anului 2000 fabrica de bere intră în pierdere pentru depăşirea acesteia fiind necesară o investitie calculată la 30 miliarde lei. Proprietarul decide demolarea ei şi dezafectarea terenului în vederea construcţiei unui centru comercial şi al unuia de agreement.

Primul mall din Oradea

În data de 1 februarie 2001, la orele 15 şi 11 minute fix, a inceput acţiunea de demolare a fabricii- toate corpurile de clădire, majoritatea datând din perioada interbelică, toate utilajele, tot. Pe terenul fostei Braxa Dominalis s-a construit  primul mall din oras- Lotus. Investiţia financiară necesara construcţiei ajunge la 150 milioane dolari.

Lotus Center, este condus de către omul de afaceri Alexandru Mudura, şi este unul dintre primele malluri din România şi primul centru comercial lansat în oraşul Oradea.
Lotus Center a fost inaugurat în decembrie 2002. Se află  la a treia actualizare a conceptului, după ce în anul 2011 complexul a căpătat o înfăţisare complet nouă, iar în 2008 a fost extins pentru a putea găzdui ancore precum hipermarketul Carrefour, Media Galaxy şi retailerii ca Hervis, New Yorker, Deichman sau Takko. În aces an, centrul comercial continuă şirul modernizărilor. Au început lucrările de reamenajare ale cinematografului.

În prezent centrul comercial oferă 65.000 de mp construiţi, 130 de magazine şi 1.400 de locuri de parcare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite