FOTO Comoara din pădure. Peste 190 de monede şi fragmente din argint descoperite de un tânăr orădean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din Oradea a făcut o descoperire remarcabilă. Ajutat de detectorul de metal, Cosmin Pascu a descoperit un mic tezaur în pădurea Săldăbagiu de Munte. A găsit 190 de monede şi fragmente din argint, din secolul XVI.

„Este vorba de un mic tezaur, de groşi polonezi, care datează din secolul XVI. Sunt din argint de foarte bună calitate. Dovadă este faptul că s-au păstrat în stare foarte bună, acidul solului fiind duşmanul artefactelor. Aceasta a fost o monedă uzuală în Transilvania", a spus arheologul Marinel Roşu.

Descoperirea a fost prezentată şi specialiştilor de la Muzeul Ţării Crişurilor

„ Duminică dimineaţa am vrut să fac o drumeţie în pădure. Pentru că era noroi, am renunţat la locaţia iniţială şi m-am dus la Săldăbagiu de Munte. Ştiu că în acest loc vin foarte mulţi căutători. La 10-15 metri distanţă de locul în care am parcat maşina, la a doua groapă făcută, am găsit un buchet de 10 monede. Adâncime a fost mică, între 5 şi 20 de centimetri, iar perimetrul de 1 mp. Am găsit 150 de monede întregi şi alte 40 de fragmente de monede. Niciun posesor de detector de metale nu se gândeşte neapărat că ar putea descoperi valori importante pentru istoria ţării sale, iar dacă acest lucru se întâmplă sentimentul este de nedescris", a spus tânărul care a descoperit comoara.

Potrivit specialiştilor, la Săldăbagiu de Munte sunt şanse mari să găseşti artefracte din timpul celor două războaie mondiale, din acest motiv locaţia fiind foarte căutată. Norocul lui Cosmin a fost mai mare însă.

Orădeanul a mai subliniat că detectarea metalelor nu este văzută cu ochi buni din pricina braconierilor care nu se înregistrează, caută şi vând artefacte pe piaţa neagră. Intrarea în legalitate nu costă mai mult de 10 lei, taxa de timbru pe care o achiţi ca să-ţi înregistrezi aparatul la serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ, iar preţul de pornire pentru un aparat detector de metale este de 200 de euro. Cosmin Pascu a investit 1.200 de lei în aparatul lui. După evaluarea realizată de specialiştii MTC (cei în custodia cărora va rămâne tezaurul), Cosmin va primi, conform legii, 30% din valoarea totală estimată, iar dacă este vorba despre un artefact de excepţie, suma se majorează cu 15%.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite