FOTO Coroana Reginei Maria a atras sute de vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coroana Reginei Maria
Coroana Reginei Maria

Orădenii au putut admira Coroana Reginei, adusă de către Primăria Oradea de la Muzeul Național de Istorie din București, cu ocazia manifestărilor dedicate zilei orașului. Pe parcursul celor două zile în care coroana s-a aflat la Oradea mii de orădeni au vizitat bijuteria regală în foaierul Teatrului, unde a avut loc și o expoziţie de fotografii şi cărţi despre Coroană și Regină.

În foaierul Teatrului, au fost aranjate drapelul naţional al României şi cel al Casei Regale, iar în mijloc, într-o vitrină securizată, a fost expusă coroana comandată de Parlamentul României pentru ceremonia încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria.

Coroana Reginei Maria

Dă click pentru a vedea mai multe imagini!

Coroana a fost realizată în anul 1922 la Paris de Casa de bijutieri Falize, din aur transilvănean (aur de la Roșia Montană), coroana are un design în stil bizantin, cu motive vegetale, conceput de Costin Petrescu şi având o înfăţişare medievală.

Un accesoriu neobişnuit pentru coroană sunt pandantivele laterale "prependoulia", specifice diademelor imperiale bizantine. Cele două pandantive au fiecare câte un scut heraldic: unul reprezintă stema Regatului României, iar celălalt - însemnele ce arată ascendenţa reginei Maria, Casa de Edinburgh. Piesa prezintă o alăturare unică de simboluri regale, fiind o exprimare a noii identităţi naţionale române dobândite de nepoata reginei Victoria.

 De cele două medalioane sunt prinse câte trei lanţuri, reprezentând boabe de grâu, simbol al fertilităţii, iar la capătul fiecărui lanţ se afla o cruce gamată, similară celei din partea superioară a coroanei. Crucea gamată stilizată reprezintă simboluri religioase cosmice străvechi, care se regăsesc adesea şi în arta populară românească. Alegerea pietrelor semipreţioase sau preţioase care împodobesc coroana a fost în acord cu viziunea reginei despre romantism.

De cele două medalioane sunt prinse câte trei lanţuri de ambele părţi, reprezentând boabe de grâu, simbol al fertilităţii şi rodniciei, iar crucea gamată stilizată reproduce simboluri religioase cosmice ancestrale care se regăsesc adesea şi arta populară românească.

Un alt element aparte este ansamblul de pietre preţioase şi semipreţioase ce împodobesc coroana, în acord cu viziunea şi temperamentul romantic al Reginei Maria.

O copie a coroanei Reginei se află expusă la Muzeul Maryhill din Statele Unite ale Americii.

Comanda coroanei reginei Maria, conform documentelor din arhiva Falize, a fost înregistrată la 5 august 1921, fiind făcută de Parlamentul României, prin preşedintele Senatului, generalul Coandă, şi de colonelul Drosso, din partea regelui Ferdinand.

"Bijuteria" regală cântăreşte 1.854 de grame, are diametrul la bază de 17,5 cm şi înălţimea de 18 cm. Coroana reginei Maria a fost finalizată în luna septembrie 1922, iar costul execuţiei a fost de 64.820 de franci.

În cele două zile în care coroana a fost expusă în Oradea, mii de orădeni au trecut pragul Teatrului Regina Maria pentru a vedea impresionanta bijuterie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite