FOTO Reabilitarea blocurilor sporeşte confortul orădenilor. Câţi bani se scot din buzunar pentru anvelopare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocuri anvelopate
Blocuri anvelopate

Alte şase blocuri se alătură celor 32 deja reabilitate prin fonduri europene, în Oradea. Este un început, mai ales că în oraş sunt 2.300 de blocuri nereabilitate.

Alte şase blocuri de locuinţe au fost reabilitate termic în ultimele trei luni în zona Podului Carol I (zona Sovata). Este vorba de blocurile: X 13 (str. Cazaban 20/A), X 14 (str. Cazaban 20/A), P 5 (str. Cazaban 4), P 3 (str. Cazaban 8), P 64 (str. Cazaban 3) şi PB 9 (str. Sf. Apostol Andrei 105).

Reabilitarea acestora s-a făcut printr-o finanţare nerambursabilă, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a contractului este de 2.385.253 lei, din care valoarea eligibilă este de 2.019.936, iar valoarea neeligibilă de 365.317 lei. Procentual, contribuţia Uniunii Europene este de 49,20 %, a Guvernului României - 10,80%, iar a beneficiarilor (Primăria Oradea şi asociaţiile de proprietari) - 40%.

"În urma finalizării acestor lucrări, 271 de persoane se bucură de un confort sporit al locuinţelor lor, lucrările de reabilitare termică îmbunătăţind astfel condiţiile de viaţă a locuitorilor. Totodată, ele sprijină economia locală, respectiv firmele care furnizează materiale de construcţii şi care îşi cresc numărul de angajaţi. Principalii beneficiari ai lucrării sunt, însă, locuitorii, care vor beneficia de un confort termic sporit şi vor plăti o factură la energie semnificativ mai mică decât până acum. Un alt efect al reabilitării termice este reducerea poluării ca urmare a consumului scăzut de energie. Pe de altă parte, oraşul câştigă la capitolul aspect, pentru că toate aceste blocuri reabilitate termic capătă o înfăţişare urbană corespunzătoare. Pot să vă spun că aceste lucrări sunt incomparabile cu ce s-a mai executat în materie de izolare termică în Oradea, ele fiind de o calitate deosebită", a precizat viceprimarul Mircea Mălan.

Lucrările de reabilitare termică a anvelopei clădirilor au constat în: izolarea termică a părţii opace a faţadelor; înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în bloc, cu tâmplărie termoizolantă (partea vitrată); închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor; termo-hidroizolarea acoperişului tip terasă, respectiv izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei; izolarea termică a planşeului peste subsol.

În Oradea sunt 2.300 de blocuri, din care, pe fonduri europene, au fost reabilitate cu acestea şase 38, alte 12 sunt în lucru, iar trei în adjudecare. Preşedinţii de la două dintre asociaţiile de proprietari s-au arătat deosebit de mulţumiţi de calitatea lucrărilor şi de avantajele acestei investiţii.

„Locatarii sunt mulumiţi de confortul oferit de aceste lucrări. O familie, care deţine o locuinţă cu două camere, a plătit între 2.200 - 2.300 lei, deci asta a fost contribuţia la aceste lucrări. Doar să închizi balconul o familie plăteşte 500 de euro", a subliniat Alexandru Bakinski, preşedintele Asociaţiei Cazaban-Oneşti.

În schimb, la Asociaţia 144 Brâncuşi, preşedintele acesteia, Andrei Balmoş, a precizat că locatarii au plătit doar 10% din lucrări, fiind toţi cazuri sociale, astfel că pentru 3 camere, o familie a contibuit cu suma de 2.000 de lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite