Fraţii Micula, daţi în judecată de BCR pentru 180 de milioane de euro. Cu cât a scăzut averea magnaţilor în ultimii 8 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel şi Ioan Micula FOTO Adevărul
Viorel şi Ioan Micula FOTO Adevărul

Banca Comercială Română solicită insolvenţa unor firme din grupul patronat de magnaţii Viorel şi Ioan Micula pentru o datorie reclamată de peste 180 milioane de euro.

În total, BCR a înaintat Tribunalului Bihor 6 acţiuni - câte una pentru fiecare societate comercială care accesat credite (n.r. - European Drinks, Rieni Drinks, Scandic Distileries, Starmill, Transilvania General Import Export şi European Food), fără să le returneze în întregime. 

Procesul se desfăşoară la Tribunalul Bihor din octombrie 2017, dezbaterile fiind tărăgănate de numeroase probleme formale invocate de avocaţii firmelor. 

Ultima oară s-a întâmplat joi, când au reclamat nereguli la rapoartele de evaluare dar şi la alte documente depuse de reprezentanţii BCR, susţinând că acestea nu pot fi luate în considerare de instanţă întrucât sunt copii nesemnate şi nici certificate ca fiind conforme cu originalul.

„Vă rog să sesizaţi toate aspectele acestea acum, nu putem să continuăm la nesfârşit cu probleme de formă. Dacă mai invocaţi aceleaşi probleme şi la termenul următor, le voi considera abuz de drept şi nu le voi mai lua în considerare”, a tranşat problema judecătorul, stabilind următorul termen de judecată al procesului pentru ziua de 4 aprilie.

Milionari de top

Ioan şi Viorel Micula deţin peste 50 de firme cu obiecte de activitate în industria alimentară, hoteluri şi media în cadrul cărora lucrează peste 6.000 de angajaţi. Fabricile lor de produse alimentare, băuturi alcoolice şi răcoritoare exportă aproximativ 350 de sortimente în peste 20 de ţări (inclusiv fosta Uniune Sovietică şi statele arabe).

Cea mai mare companie din grup este Transilvania General Import Export, cu 2.300 angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 165 milioane euro în 2016.

Dacă în 2010, averea celor doi magnaţi era estimată la 580 - 620 milioane euro, în 2018, gemenii bihoreni au scăzut la 180-180 milioane euro, ceea ce-i plasa pe locul 24 în topul Capital.

Dar cu probleme

În 2013, Ioan şi VIorel Micula au câştigat la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială un proces cu statul român, obţinând despăgubiri de 200 milioane euro, pentru nerespectarea unei scheme de încurajare a investiţiilor şi a unui tratat bilateral de investiţii încheiat între România şi Suedia, cei doi bihoreni fiind şi cetăţeni suedezi.

Ulterior, însă, în urma unei investigaţii amănunţite, Comisia Europeană a stabilit că o parte din daunele plătite de statul român încalcă normele UE privind ajutoarele de stat şi a obligat România să recupereze 92 de milioane euro de la beneficiari.

Suma a fost recuperată doar parţial, motiv pentru care, la sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a decis să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Percheziţii pentru junior

Ca şi cum problemele de la firme nu ar fi de ajuns, marţi, domeniul pe care locuiesc magnaţii a fost percheziţionat de poliţiştii din Bihor după o escapadă a lui Victor Micula, fiul magnatului Viorel Micula. Duminică seara, împreună cu mai mulţi băieţi de bani gata din Oradea, Micula jr. s-a filmat făcând drifturi, curse de maşini cu 220 km/h pe centura Oradiei, dar şi trageri cu o armă airsoft AK-47, iar apoi s-au popularizat pe internet.

Poliţia a început o anchetă în acest caz, pentru fapte de deţinere ilegala de armă şi cursa ilegală de maşini.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite