Oradea

articolul anterior articolul urmator

Haos după ce 300 de oameni, care au dat şpagă la Casa de Pensii Bihor, au fost chemaţi, toţi odată, în instanţă

13
6 Mar 2021 17:56:30
Autor: Costel Crangan
Înghesuială teribilă la Tribunalul Bihor FOTO bihorjust.ro
Înghesuială teribilă la Tribunalul Bihor FOTO bihorjust.ro

Procesul s-a desfăşurat vineri, 5 martie, la Tribunalul Bihor, instanţa chemându-i la audieri pe toţi cei 300 de inculpaţi odată, la aceeaşi oră. Judecătorii au analizat solicitarea DNA de renunţare la urmărirea penală în cazul celor 300.

Situaţie revoltătoare, vineri, 5 martie 2021, la Tribunalul Bihor, unde sute de oameni s-au înghesuit, în ciuda regulilor legate de pandemie, în faţa clădirii, după ce au fost chemaţi toţi la aceeaşi oră pentru audieri.

În fapt, instanţa a analizat ordonanţa de renunţare la urmărire penală dispusă de DNA Oradea în cazul celor 305 persoane identificate că au dat mită fostului şef al Serviciului de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, medicul orădean Vasile Sălăjan.

Procesul a fost programat de la ora 13,00, iar toate cele 305 persoane amintite au fost citate pentru aceeaşi oră şi ţinute îngrămădite în faţa instanţei, de unde puteau să intre în Palatul de Justiţie doar în grupuri de câte 10. Regulile de protecţie împotriva infectării cu coronavirus au fost încălcate ca urmare a organizării haotice a audierilor.

Numele persoanelor au fost anunţate prin portavoce, iar în zonă au fost trimise echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei, cu rolul de a menţine ordinea, însă n-a fost nevoie, deoarece oamenii au aşteptat liniştiţi să le vină rândul, chiar dacă erau nemulţumiţi de lipsa de organizare. „Totuşi, puteau să ne cheme pe rând, nu pe toţi la ora 13. Să ne bage într-o sală mare ori să ne citeze în zile diferite", a declarat una dintre persoane, citată de bihorjust.ro.

Toată tevatura nici măcar nu a avut o finalitatea clară. Completul de judecată a anunţat seara, pe portalul instanţei, că amână pronunţarea verdictului pentru data de 16 martie, întrucât are nevoie de timp pentru a delibera.

Vă reamintim că DNA Oradea a înaintat pe 2 februarie Tribunalului Bihor ordonanţa de renunţare la urmărirea penală dispusă pe numele celor 305 persoane, care au apelat la fostul şef al Serviciului de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, Vasile Sălăjan, pentru a le „aranja” dosarele medicale. 

Acesta a fost trimis la rândul lui în judecată, în decembrie anul trecut, pentru luare de mită, după ce ar fi luat bani sau alte foloase, pentru emiterea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală, ori emiterea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă.

În acel moment, procurorii susţineau că medicul a reuşit ca în decurs de doar 25 de zile să ia şpăgi de la 491 de persoane. Suma nu e deloc neglijabilă, procurorii susţinând că Sălăjan ar fi încasat în cele 25 de zile „90.370 lei, 17.760 de euro şi alte foloase care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuţiile sale de serviciu”. Toate bunurile lui Sălăjan au fost puse sub sechestru prin decizia instanţei, la propunerea procurorilor DNA.

Vă recomandăm şi:

Darius Vâlcov, taxat de instanţă cu 20.000 de lei pentru postarea în care susţinea că FDGR e o „organizaţie nazistă” 

Fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, trimis în judecată pentru corupţie. Ar fi primit peste 300.000 lei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Ionel Marcu
6.03.2021, 18:14:51

Déja vu! Al câtâlea caz este? Din 42 de Case Județene e vreuna la care nu se practică pensionări de boală frauduloase?

+6 (6 voturi)
Mihai Popescu
6.03.2021, 18:25:58

Pai ce haos ar fi daca ar veni toti care au dat spaga la medici, profesori, magistrati, functionari publici, politie etc. etc. Spaga este regula in Romanica. Nu dai spaga nu esti bagat in seama si esti trimis acasa. Ba poate mai rau.

-3 (13 voturi)
t mihai
6.03.2021, 18:26:52

"Haos după ce 300 DE OAMENI, care au dat şpagă la Casa de Pensii Bihor, au fost chemaţi, toţi odată, în instanţă" ... "toate cele 305 PERSOANE amintite au fost citate pentru aceeaşi oră" Deci domnu' Cos tel, au fost citati 300 de oameni sau 305 persoane ?

+10 (12 voturi)
Balamuc
6.03.2021, 19:42:51

Nu stiu de ce, dar mi se pare foarte amuzant. Spagarii, adunati toti la un loc, asteptandu-si spasiti pedeapsa. Faptul ca asteapta toti grmada acolo, in vazul lumii, e deja o mica pedeapsa. Au dat spaga, acu' mai dau si o amenda probabil.

+4 (6 voturi)
Balamuc
6.03.2021, 19:44:31

Sa speram ca nu-i baga pe toti inauntru si le da foc. Cum facea Tepes.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările