Oradea

articolul anterior articolul urmator

Harta Randamentului Politic, un studiu despre prezenţa parlamentarilor bihoreni

0
16 Feb 2013 19:38:25
Autor: Florina Barbu
Harta Randamentului Politic a fost prezentata de Coalitia 52
Harta Randamentului Politic a fost prezentata de Coalitia 52

Coaliţia 52 a organizat “Harta randamentului politic”, eveniment în cadrul căruia a fost prezentat un studiu pe tema distribuţiei funcţiilor în Parlamentul României.

Studiul „Harta randamentului politic” a fost prezentat sub forma a 9 machete cu informaţii despre distribuţia funcţiilor în Parlament, la nivel naţional, la nivelul regiunii Nord-Vest, pe Comisiile Camerei Deputaţilor şi Senatului, pe fiecare judeţ în parte şi pe structura partidelor politice.

Harta a fost analizată de către profesionişti în lobby şi advocacy şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile locale, care au identificat oportunităţile, dar şi discordanţele distribuţiei parlamentarilor în comisii, cât şi efectele pe care le are asupra capacităţii societăţii civile de a influenţa decizia publică pe anumite zone de interes major pentru cetăţenii din Oradea şi din regiunea Nord-Vest, prin intermediul aleşilor locali.

Studiul surprinde faptul că distribuţia pe comisii a deputaţilor şi a senatorilor din regiunea Nord-Vest nu este una echilibrată, existând comisii unde regiunea nu are nici un reprezentant sau unul singur şi comisii unde identificăm până la 8 reprezentanţi.

La Senat, avem o slabă reprezentare în comisii din domenii precum agricultură, apărare, învăţământ şi regulament, iar la Camera Deputaţilor avem o slabă reprezentare în comisiile de drepturile omului şi a minorităţilor naţionale, muncă şi protecţie socială, cultură, artă şi informare, politică externă, egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi IT.

Cele mai bine reprezentate comisii sunt cele pe buget, finanţe şi bănci, învăţământ, tineret şi sport şi drepturile omului.

Surprinzător este faptul că domenii ca munca şi protecţia socială, politica externă, cultura, ordinea publică, agricultura, economia, administraţia publică, corupţia, IT-ul, egalitatea de şanse nu au niciun reprezentant bihorean, nici în Senat nici în Camera Deputaţilor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările