Oradea

articolul anterior articolul urmator

INCREDIBIL Focar de rabie într-o localitate din Bihor. Zeci de oi au căzut răpuse de boală

0
17 Oct 2012 07:40:16
Autor: Florina Barbu
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Zeci de oi au murit după ce au fost infectate cu rabie. Se întâmplă în satul bihorean Suplacul de Barcău, comuna Balc, unde sătenii sunt extrem de îngrijoraţi, mai ales că boala este periculoasă pentru om.

Focar de rabie în satul bihorean Suplacul de        Barcău. De vină pare să fie o vulpe care a transmis rabia la oile lui Ioan Sabău. Se întâmpla la începutul lunii octombrie. Această boală este una rară la ovine, deoarece acestea sunt ierbivore.

Proprietarul a aflat de la ciobani că două dintre animale manifestă simptome nervoase aşa că a anunţat de urgenţă medicul veterinar. Acesta a dus la laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Bihor o oaie bolnavă, iar analizele au confirmat că este vorba despre rabie.

"La nivelul Direc'iei Sanitar Veterinare s-a stabilit un plan de măsuri împreună cu medicul concesionar din localitatea Săldăbagiu de Barcău", ne-a spus Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

Până acum din turma lui Ioan Sabău au murit 20 de oi, paguba fiind de peste 7.000 de lei. Medicii veterinari au vaccinat toate oile din turma cu pricina, dar şi alte trei turme de oi cre au păscut pe aceeaşi păşune. În zilele următoare vor fi imunizate şi vacile din sat.

Persoanele care au intrat în contact cu animalele bolnave, ajung în fiecare săptămână la Secţia de Boli Infecţioase Oradea unde sunt supuşi unui program de vaccinare.  

"Rabia este o boală foarte periculoasă pentru om. Dacă nu se începe tratamentul la timp, aceasta nu mai are leac. La Secţia de Boli Infecţioase Oradea vin persoanele care au manipulat în timpul sacrificării animalele, medicii veterinari care au participat, şi cei de la Direcţia Sanitar Veterinară Bihor care au stabilit diagnosticul definitiv de rabie la animalele contaminate" a afirmat dr. Iuliu Zaporojan, medic primar al Secţiei de Boli Infecţioase Oradea.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările