Oradea

articolul anterior articolul urmator

Cum trăieşte un român din „insulina verde“, afacerea în care a investit 100 de euro. „Niciodată nu am făcut faţă cererii“

5
24 Jul 2016 15:59:26
Autor: Claudia Bonchiş
Orădeanul Lucian Blana se ocupă de cultivarea castraveţilor amari FOTO Claudia Bonchiş
Orădeanul Lucian Blana se ocupă de cultivarea castraveţilor amari FOTO Claudia Bonchiş

Orădeanul Lucian Blana (34 de ani) se numără printre primii români care au ales să se ocupe de cultura castravetelui amar. Totul a început în 2009, când, întors din Danemarca, tânărul inginer horticol a investit 100 de euro în seminţe aduse tocmai din Nepal.

În urmă cu mai mulţi ani, orădeanul Lucian Blana a citit un articol despre castravetele amar, astfel că de atunci s-a gândit să înceapă o afacere agricolă cu o astfel de cultură.

“Am citit despre un castravete care ar scădea glicemia. Ca inginer horticol m-am gândit că ar fi o cultură bună care ar ajuta oamenii, şi în acelaşi timp o cultură profitabilă”, ne-a mărturisit ing. Lucian Blana

Primele seminţe le-a cumpărat din Nepal, cu 100 de euro. A început să cultive castraveţii amari într-o seră mică din Oradea, după care şi-a extins cultura în satul bihorean Roit, unde a ajuns să cultive “insulina verde” chiar şi pe 2.000 de metri pătraţi.

“Am pornit cu nişte seminţe din Nepal. Le-am cultivat şi la început m-am mirat de plasticitatea ecologică a acestui castravete. Nu are boli, nu are viruşi. Spre deosebire de castraveţii obişnuiţi nu are probleme, ceea ce m-a mirat foarte mult. Producţia nu este aşa de mare. Face doar câţiva castraveţi pe plantă, iar seminţele germinează destul de greu. Acestea ar fi singurele incovenientele”, ne-a povestit Lucian.  

Orădeanul s-a axat mai mult pe vânzarea de seminţe şi pulbere, dar vinde şi castraveţi amari, atât în pieţele din Oradea cât şi pe cunoscute site-uri de vânzări.

Preţurile sunt destul de mari. Un kilogram se vinde chiar şi cu 50 de lei, însă au fost vremuri când s-a vândut şi mai scump.  Producţia la nivel naţional este destul de scăzută, ea ajungând la câteva sute de kilograme. Deocamdată, castravetele amar este o plantă destul de puţin cunoscută în România.

“Nu fac faţă cererii şi niciodată nu am făcut. Sămânţa se vinde cu un leu bucata, kilogramul de castraveţi între 30 şi 50 de lei, în timp ce pulberea se vinde cu 50 de bani sau 1 leu gramul. Cereri am din toate judeţele ţării, dar şi din Ungaria, Polonia, Italia sau Anglia”, a precizat orădeanul.

Lucian Blană a revenit în România după doi ani petrecuţi în Danemarca unde a urmat o şcoală în agricultură. S-a întors în ţară cu gândul de a face mai mulţi bani, şi nu regretă nicio clipă alegerea făcută.

“Muncesc mult din pasiune şi îmi place tot ce fac”, susţine tânărul orădean.

Momordica sau castravetele amar este fructul exotic despre care, recent, cercetătorii vorbesc ca de un adevărat panaceu. Rodul plantei de origine asiatică a fost supranumită ”insulină vegetală”, însă are şi efecte antitumorale dovedite şi susţine funcţionarea unor organe importante precum ficatul sau fierea. Castraveţii amari sunt plante agăţătoare şi se pot creşte în două feluri, fie pe spaliere pe care se poate întinde până la 3-4 metri, fie lăsată pe pământ să se întindă.

“Castravetele amar se cosumă înainte de masă, în funcţie de nivelul de glicemie al bolnavului, de la jumate de castravete până la 3 castraveţi. Are contraindicaţii la persoanele care au hipoglicemie şi la femeile însărcinate”, explică Lucian Blana.

În ceea ce priveşte plantarea seminţelor, aceasta se face la o distanţă de un metru între plante şi doi metri între rânduri. O plantă dă în jur de 20 de fructe, iar mărimea acestora variază între 50-60 de grame, dar poate ajunge şi la 300 de grame.

Planta se adaptează foarte bine solului şi climatului din ţara noastră. Se plantează în aprilie-mai, rezistând la temperaturi de până la 14 grade. Pentru coacere are nevoie de căldură, până la 32 de grade. Este foarte rezistentă la secetă, nu necesită irigare şi nu are nici dăunători naturali.

Fructele se pot păstra în stare proaspătă până la două săptămâni în frigider, se pot mura, sau se usucă şi se dau prin râşniţa de cafea obţinându-se un praf pe care diabeticii îl consumă, un vârf de cuţit, înainte de masă.

Castravetele amar este cel mai bun remediu, combinat cu mişcarea fizică, pentru a combate diabetul. Cercetătorii americani au descoperit că momordica este şi antitumorală şi întrerupe alimentarea tumorilor. De asemenea este un panaceu şi ajută pancreasul, ficatul şi fierea. Chiar şi oamenii sănătoşi ar trebui să consume astfel de fructe, preventiv”, susţine Lucian.

Vă mai recomandăm:

Ideea genială a unui bihorean care vrea să cucerească Transilvania. Livrează gratuit legumele pe care le cultivă cu ajutorul părinţilor

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ionel Marcu
24.07.2016, 17:12:30

Castravetele ăsta, Momordica charantia e o gogoașă umflată, de prostit lumea. L-am cultivat și eu acum 3 și 2 ani și l-am încercat pe mine, reduce glicemia cam 10%, ca de la 180 la 160 pe când mișcarea (5-6 ore de grădinărit lejer, fără Momordica) o reduce la 120. L-am încercat uscat și măcinat cu râșnița de cafea dar și proaspăt, o bucată, nu două-trei, e extrem de amar, aproape neconsumabil. În plus semințele coapte, poate și pârguite sunt toxice. Ascultați, domnilor, medicul specialist care nu degeaba prescrie Metformină (jumătate de pastilă îmi face glicemia 90-110) despre care au constatat americanii că la șoareci le prelungește viața cu 40% față de grupul de control iar diabeticii americani (de tip II, ce iau metformină) trăiesc în medie cu 8 ani mai mult decât nediabeticii, (dar care probabil consumă fără grijă zahăr, grăsimi, carbohidrați)!

+4 (10 voturi)
Andrei Falticeanu
24.07.2016, 17:59:03

Din moment ce este contraindicat bolnavilor cu hipoglicemie, este contraindicat bolnavilor de diabet.

-3 (5 voturi)
Andreea ...
25.07.2016, 08:03:21

gresit. hipoglicemie = glicemie scazuta sub valorile normale cei care au diabet au hiperglicemie :p

gogu58
25.07.2016, 09:35:04

Al articol tip reclama. Apucati-va nene si cultivati castraveti amari dar cumparati samanta cu 1 leu bucata...

0 (2 voturi)
foarte atent
26.07.2016, 08:49:30

ai pus punctul pe i...articolul e o reclama la semintele tipului...seaman teribil cu seria de articole publicate periodic de Adevarul..

Modifică Setările