INTERCEPTĂRI Cum intermedia şpaga şefului un inspector vamal din Bihor: „No, du-te acolo... la şeful de... la vămuiri. Du-te acolo că ăia îşi fac treaba”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost şef al Serviciului Inspecţie Fiscală al Direcţiei judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Bihor, inspectorul vamal Florian Şandor a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Oradea. El este acuzat că ar fi intermediat şpaga pentru Dorel Pătcaş, fostul director adjunct instituţiei şi coordonator al Activităţii de Inspecţie Fiscală.

Potrivit procurorilor, pe 21 şi 22 septembrie 2011, Şandor, prin demersurile sale, a ajutat, cu intenţie pe administratorul unei societăţi comerciale să-i remită lui Pătcaş Dorel, la data faptelor director adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Bihor şi director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor (D.G.F.P) – coordonator al Activităţii de Inspecţie Fiscală, suma de 6.000 de lei, cu titlu de mită (echivalentul a 1.500 de euro) cu scopul ca acesta din urmă să asigure protecţia activităţii ilicite a firmei omului de afaceri.

“Acest lucru urma să se realizeze prin diminuarea numerică a controalelor efectuate la societatea respectivă şi la partenerii săi economici prin sancţionarea contravenţională doar cu sume mici de bani sau pentru a nu se constata fapte de natură penală.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii DNA Oradea, în septembrie 2011, Florian Şandor, în baza relaţiei de prietenie cu Valer Boer, i-a facilitat acestuia o întâlnire cu Dorel Pătcaş, discuţie în care s-a abordat împrejurarea efectuării operaţiunilor de vămuire de către societăţile administrate sau reprezentate de Boer. Astfel, Şandor a luat cunoştinţă, în mod direct de modalitatea şi scopul în care atribuţiile de serviciu ale lui Pătcaş au avut incidenţă cu referire la operaţiunile vamale desfăşurate de societăţile administrate sau reprezentate de Boer, respectiv motivul pentru care se solicitase intermedierea dintre mediul de afaceri şi cel profesional.

Din discuţia ce a avut loc între Boer şi inspectorul vamal Florian Şandor rezultă că Boer urma să efectueze operaţiuni de vămuire a unor importuri la DJAOV Bihor.

Boer: Păi, trebe să vămuiesc odată astea, că-s făcute toate actele, am plătit actele, tot, tot, tot. Numa să vină să-l duc la voi la Vamă şi să ia probe Larex-ul sau...

Şandor: Da, da, ajunge acolo să preleveze probe. Ă, tu tuunde....Tu unde eşti acuma?

……………….

Şandor: No, du-te acolo...la şeful de... la vămuiri, că eu sunt plecat. Du-te acolo.

Boer: Nu-i Chelie (Dorel Pătcaş) acolo?

Şandor: Nu, că-i la Pelicanul, la spital că nu se simte bine

Şandor: Du-te acolo că ăia îşi fac treaba, procedura legală care îi, vin, se prelevează probe...Vezi că poate au ajuns acolo. Într-o jumătate de oră sunt acolo.

Vămuire la păcură

Aşa cum rezultă din declaraţia dată de inspectorul vamal Şandor, Pătcaş avea cunoştinţă de operaţiunea de vămuire şi de rezoluţia de control. Chiar pe 21 septembrie a fost efectuată la DJAOV Bihor vămuirea cu privire la o cantitate de păcură achiziţionată de SC Euro Card 2007 SRL, destinatarul final fiind SC Oilserv Total SRL.

După operaţiunea de vămuire, pe fondul unor probleme de sănătate, Boer a fost internat într-un spital din Oradea, ocazie cu care Şandor i-a adus la cunoştinţă că Pătcaş urmează să fie supus unei intervenţii chirurgicale, astfel că are nevoie de bani. Despre nevoie de bani, Boer aflase anterior chiar de la Pătcaş, adtfel că în urma discuţiei avute, s-a stabilit că Pătcaş urma să primească banii, aproximativ 1.500 de euro de la Boer, bani ce reprezentau “mulţumirea” zilei de 21 septembrie, adică vămuirea efectuată în ziua respectivă la DJAOV Bihor.

“Şandor Florian a acţionat cu intenţie, mai precis în scopul de a asigura protecţia activităţii ilicite a societăţii comerciale Oilserv Total SRL Oradea, administrată de Boer, prin diminuarea numerică a controalelor efectuate la societatea menţionată şi la partenerii săi economici şi pentru a nu lua măsuri de sancţionare contravenţională cu sume mari de bani sau pentru a nu constata fapte de natură penală, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, astfel cum acestea au fost stabilite prin fişa postului” se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Oradea.

Pe 22 septembrie, dimineaţa, Şandor l-a contactat pe Boer căruia i-a spus că Pătcaş se află în Cluj şi în acelaşi timp i-a adus aminte de “datoria” pe care o aea de onorat

ŞANDOR FLORIAN: – Io zic să ai grijă, să nu te deplasezi prea mult. Chelie s-o dus la Cluj, la Institutul Inimii. (n.r Chelie era porecla lui Pătcaş)

BOER VASILE VALER : – Da-i bai cu el?

ŞANDOR FLORIAN: – Mă, nu-i bine, mă!

BOER VASILE VALER : – Că zice că şi ieri eram acolo, o zis că şi-o pus un plasture de ăla stimulator.

ŞANDOR FLORIAN: – I-o pus un plasture  stimulator, o început să-l doară capul foarte tare, asta nu-i bine, n-are voie, ştii? Să nu păţească ceva…na, mi-a zis că dacă poţi să trimiţi, să trimiteţi pe cineva în Cluj….

BOER VASILE VALER : – Da mă urc io în maşină şi plec, care-i treaba?

 ŞANDOR FLORIAN: – Na, să-l ţină de mână, na, să se… să vadă ce-i face acolo….

BOER VASILE VALER : – Da, nu-i nicio problemă….

ŞANDOR FLORIAN: – Na, nu ştiu cât o să aibă acolo treabă

“Din analiza convorbirii telefonice redate resultă că activitatea infracţională de remitere a sumei de 6.000 de lei cu titlu de mită de către Boer Vasile Valer lui Pătcaş Dorel a fost controlată, coordonată şi condusă de către inculpatul Şandor Florian”, arată procurorii DNA Oradea.

Fără fundament economic

Procurorii au stabilit că produsele energetice importate de către SC Euro Card 2007, din spaţiul extracomunitar, pentru care erau efectuate operaţiuni vamale la DJAOV Bihor, erau facturate apoi către SC Oilserv Total, societate componentă a aceluiaşi grup de interese şi având acelaşi sediu cu societatea importatoare, ori circuitul scriptic, documentar, al produselor petroliere accizabile importate, era justificat prin acceeea că activitatea de import beneficia de o protecţie a persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul organelor de control vamal din Bihor.

Cel puţin scriptic, o parte din mărfurile achiziţionate au fost  facturate ulterior către un alt beneficiar  cu sediul în aceeaşi locaţie, astfel că operaţiuniile comerciale nu numai că nu au fundament economic, mai mult chiar, din punct de vedereal operaţiunilor de vămuire, acestea în mod normal, atât din perspectiva competenţei teritoriale cât şi a eficienţei economice ar fi trebuit efectuate de către DJAOV Sălaj, care era competentă după criteriul sediului social al imortatorului pentru efectuarea unor controale vamale.

Va mai recomandam:

Acuzat de luare de mită şi spălare de bani, fostul director al Finanţelor Bihor a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Oradea

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite