Inventatoarea Simona Bişboacă medaliată cu aur pentru marmelada crudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marmelada crudă şi aditivul alimentar natural sunt produsele care i-au adus două plachete de aur orădencei Simona Bişboacă. La finele anului trecut, orădeanca Simona Bişboacă (32 de ani) a uimit  savanții de la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia, fiind medaliată cu aur şi argint pentru două produse originale, cel mai puternic antioxidant denumit „Antioxi Vita şi propolis dizolvat în apă, fără alcool.&nb

În perioada 4-6 mai, Simona Bişboacă, doctorand la Universitatea din Oradea, a participat la Salonul Internaţional de Invenţii în Agricultură şi Industrie Alimentară "Agroarca" din Croaţia, oraşul Slatina, unde împreună cu fratele ei Adrian Timar, şi soţul Ioan Bişboacă, a obţinut noi premii. Este vorba despre două plachete de aur. "Ne-am prezentat cu patru produse. Două dintre acestea, marmelada fără fierbere şi aditivul alimentar  natural, au fost expuse pentru prima dată. Marmelada crudă s-a bucurat de un succes neaşteptat ", ne-a spus Simona Bişboacă.

 Marmelada crudă este obţinută la 30 de grade, fără fierbere, astfel că fructul folosit îşi poate păstra toate proprietăţile. Nu are conservanţi, zahăr şi niciun fel de îndulcitor. "Poate fi păstrat în borcane cel puţin un an de zile", ne-a mai spus inventatoarea din Oradea. Deocamdată nu se găseşte în comerţ, dar cel mai probabil până la sfârşitul acestui an produsul va putea fi achiziţionat din magazine. "Am încercat marmelada din prune şi mere,şi urmează să mai încerc şi alte fructe", a afirmat Simona.

Proprietăţi multiple

Aditivul alimentar natural are utilizări multiple. Poate fi folosit ca antioxidant, conservant  sau antibacterian  sau poate fi utilizat cu toate cele trei calităţi. "Am fost încântaţi să realizăm un produs natural sută la sută, care să nu conţină nicio substanţă chimică. Are întrebuinţări multiple, de la industria cărnii, la îngheţată, produse de panificaţie sau chiar cartofi congelaţi" a mai afirmat cercetătoarea în chimie alimentară. Atât Simona cât soţul ei  au ales să îşi prezinte produsele în costume populare.  "Eu am purtat un costum din Bihor, în timp ce soţul a îmbrăcat unul din Sibiu. Am fost singurii care au ales această modalitate, şi ne-am bucurat de popularitate din partea celor prezenţi", a povestit Simona.

La salonul de inventică au fost prezente 200 de invenţii din 16 ţări. " Este foarte important pentru Universitatea din Oradea să aibă un cercetător aşa de tânăr şi recunoscut pe plan mondial. Sper ca Universitatea să-i ofere un post de  cercetător, lector sau şef de lucrări", a spus Octavian Pleşa, preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din România.

Preferă România

 De aproape trei ani , Simona este membră a Asociţiei Inventatorilor din România. În ciuda faptului că a stârnit interesul unor cercetători din toată lumea, ea nu se gândeşte să plece din ţară. Este mândră de faptul că este româncă, iar invenţiile sale poartă însemnul „produs românesc". „Deviza mea este: dacă vrei, se poate", a spus, şi chiar a demonstrat, Simona. Tânăra inventatoare este doctorand şi a absovit Facultatea de Tehnologia şi Prelucrarea Produselor Alimentare, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în anul 2003.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite