Judecătorii orădeni stabilesc vinovații în cazul exploziei care a distrus un bloc în Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul distrus de explozie
Blocul distrus de explozie

Judecătorii orădeni stabilesc astăzi vinovații în cazul exploziei petrecute în Zalău, la 14 septembrie 2007. În urma exploziei de atunci, produsă într-un apartament din blocul E24, de pe strada Voievod Gelu, două persoane au murit, opt persoane au fost rănite și 19 apartamente au fost distruse.

Procesul a fost strămutat la Judecătoria Oradea în 2009, printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea avocaţilor inculpaţilor, şapte angajaţi ai E-On Gaz Distribuţie. Procesul a fost suspendat la 27 august 2009, de Tribunalul Bihor, după ce avocaţii inculpaţilor au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate, care a fost, însă, respinsă ca nefondată de Curtea Constituţională.

Potrivit unui comunicat al Judecătoriei Oradea, 7 angajați ai E-On Gaz Distributie au fost  trimiși în judecată.  Șase dintre ei, Ionel Vâlcu, Ovidiu Şuteu, Ioan Cojan, Silviu Nerţan, Alexandru Cosma şi Marius Hidan, sunt acuzați de uciderea din culpă a două persoane care au murit în explozie, distrugerea din culpă a bunurilor şi a apartamentelor foştilor locatari din blocul E24, distrugerea din culpă a unor bunuri şi autoturisme ale locatarilor din blocul vecin, E15, ca urmare a suflului exploziei , vătămarea corporală din culpă a victimei care a rămas cu invaliditate permanentă şi vătămarea corporală din culpă, pentru locatarii care au necesitat mai mult de zece zile de spitalizare după explozie. Cea de-a şaptea persoană, Vasile Roman, a fost trimisă în judecată pentru favorizarea infractorului. "În 14 septembrie, în timp ce era în concediu, această persoană a venit la faţa locului şi a făcut măsurători, pentru denaturarea valorilor, folosind aparatul de măsurare incorect. I s-a atras atenţia să folosească aparatul corect în repetate rânduri, dar nu s-a conformat", se arată în rechizitoriul făcut de procurori.

Expertiza judiciară a stabilit că explozia a avut loc din cauza scurgerilor de gaz din conducta stradală. Foştii locatari cer să li se achite contravaloarea apartamentelor şi a bunurilor distruse în explozie şi 100 de euro/zi/membru de familie de la data exploziei până la data recuperării prejudiciului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite