Judeţul cu adopţii record: 300 de copii în ultimii trei ani. Familii din toată ţara vin să înfieze copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria a fost adoptată de Andreea şi Atilla în urmă cu 2 ani, când avea 9 ani. “Pentru noi e copilul perfect", spune Andreea
Maria a fost adoptată de Andreea şi Atilla în urmă cu 2 ani, când avea 9 ani. “Pentru noi e copilul perfect", spune Andreea

În prezent, în Bihor sunt în derulare 136 de proceduri de adopţie, pornite atât de familii din judeţ, cât şi din ţară şi din străinătate. Judeţul deţine un record naţional din acest punct de vedere, după ce, în ultimii trei ani, numărul adopţiilor a depăşit de trei ori media naţională.

Andreea şi Atilla ştiu din 2009 că nu vor putea avea copii şi tot de atunci au hotărât că vor adopta unul după ce se vor pune pe picioare. “Am vrut să avem o casă, un job sigur”, explică tânăra motivul pentru care au amânat demersurile până în ianuarie 2019. Pe Maria, fiica lor, au văzut-o pe lista copiilor greu adoptabili. Avea 9 ani, atunci. “Am primit o tabletă cu multe fotografii. Maria era printre primele şi ne-am tot întors la ea. Parcă a fost dragoste la prima vedere”, povesteşte femeia. Pe 12 aprilie 2019, fetiţa era cu ei iar pe 23 august, în acelaşi an, aveau hotărârea judecătorească prin care deveneau părinţi...

Maria este unul din cei 177 de copii orfani aflaţi în grija Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţ care şi-au găsit o familie adoptivă în ultimii trei ani. Ar părea că numărul este mic, însă, în realitate, reprezintă un record national, în condiţiile în care, potrivit datelor oficiale, în Bihor au fost adoptaţi în medie 60 copii, pe an, în vreme ce, în toată ţara, media anuală a adopţiilor este de 20 pe judeţ.

Procedură greoaie

„Prioritatea noastră este să-i ajutăm pe aceşti copii să-şi găsească o familie. Dacă se poate, luăm măsuri ca micuţii ajunşi în situaţii dificile să intre direct în familii de plasament cu atestat de adopţie direct, fără să ajungă în sistem, iar cei care sunt la noi să ajungă cât mai repede într-o familie. Prin adopţie, copiilor li se oferă o familie şi un cămin în care pot creşte şi se pot dezvolta. Fiecare copil adoptat este un copil salvat”, spune directoarea DGASPC Bihor, Camelia Gaciu. 

Procedura de adopţie durează, în medie, aproximativ 15 luni, timp în care persoanele sau familiile trec printr-o evaluare, au întâlniri cu asistenţi sociali şi cu un psiholog, după care, pe baza evaluării şi a dorinţelor familiei, specialiştii DGASPC le caută copilul cu care s-ar potrivi cel mai bine. După ce părinţii şi copiii s-au întâlnit, urmează o perioadă de acomodare de 3 luni, denumită şi potrivire. La final, copilul ajunge la noii părinţi printr-o hotărâre judecătorească.

Adopţii în curs

Procedura este mult redusă pentru copiii de pe listele de „greu adoptabili”, o secţiune specială din Registrul Naţional pentru Adopţii. Este vorba despre acei copii pentru care, în 9 luni de la data intrării în grija statului, nu s-a găsit o familie, copiii cu vârstă de peste 3 ani, cei cu o stare de sănătate mai delicată, sau fraţii care pot fi înfiaţi doar împreună.

„Sunt multe familii care au ales această variantă. Colegele de la Serviciul Adopţii spun că în cele mai multe cazuri există din prima clipă o chimie între familie şi copil”, explică directoarea DGASPC.

În prezent, în Bihor sunt în derulare 136 de proceduri de adopţie, fiind doriţi de familii nu doar din Bihor ci şi din alte judeţe -  Timiş, Bucureşti, Arad - dar şi din Belgia şi Canada.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Pandemia a dublat numărul înmormântărilor la Oradea. Timpul de aşteptare a ajuns la o săptămână

Sportivi versus Guvern: Curtea de Apel Oradea a anulat restricţiile în cazul sălilor de sport

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite