Oradea

articolul anterior articolul urmator

Judeţul unde arde pământul. Resursele de apă din râuri şi baraje s-au înjumătăţit, iar fântânile au secat

9
4 Jul 2022 14:40:42
Autor: Laura Gal

Situaţie alarmantă în judeţul Bihor, unde într-o singură lună resursele de apă din bazinul hidrografic Crişuri s-au înjumătăţit, apele freatice au coborât, iar barajele sunt aproape goale.

În comuna bihoreană Lugaşu de Jos, primarul Sorban Levente a decis să sisteze furnizarea apei în toată localitatea pe timp de noapte, primarul din Sârbi, Gavril Herman, a oprit furnizarea de apă din reţea între orele 23.00 şi 5.00 în două sate, iar edilul din Pomezeu, Ioan Şora, a anunţat că suspendă furnizarea apei pentru consătenii care vor fi depistaţi că udă grădinile. În Oradea, locuitorii de pe dealurile oraşului au reclamat la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor şi ameninţă cu procese fiindcă rămân în fiecare seară fără apă la robinete.
 

Seacă râurile

Problemele sunt provocate de canicula din ultima perioadă, dublată de lipsa precipitaţiilor care au dus, într-o singură lună, din mai până în iunie, la înjumătăţirea resurselor de apă din bazinul hidrografic Crişuri. Concret, lipsa precipitaţiilor şi fenomenul de vaporizare au făcut ca în iunie nivelurile măsurate în aproape toate cele 74 de staţii hidrometrice să scadă chiar şi cu 60% faţă de luna mai. Nivelul dintre fundul albiei şi suprafaţa apei a scăzut, de pildă, la staţia din Finiş de la 80,4 la 11,8 centimetri, la cea din Vadu Crişului de la 92 la 15,6 centimetri, iar în cea de la Chijic (Copăcel) de la 76,8 la 12,7 centimetri.
 
Pe 1 iulie, în oraşul Săcuieni din Bihor s-au înregistrat, la umbră, 39,8 grade Celsius, cea mai mare temperatură măsurată vreodată în luna iulie în această localitate. În aceeaşi zi, la Oradea erau 37,3 grade
 
În plus, nivelul apelor freatice, măsurate de la sol în adâncime, a scăzut drastic, în cele 275 de foraje măsurate ajungând de la 50 până la 300 de centimetri. Nici barajele nu au apă, în barajul Drăgan, de pildă, acumularea s-a redus de la 88% la 82% şi coeficienţii de umplere de la 13,7 la doar 3, la Tileagd cantitatea de apă a scăzut de la 97% din capacitate în mai la 85% în iunie şi coeficienţii de umplere de la 25,5 la 7,75. 
 
Criza de apă a dus la situaţii aberante căci s-a ajuns ca din reţeaua din Săcădat, care alimentează şi un sat din comuna vecină Copăcel, unii săteni neracordaţi la reţea să-şi umple cu apă potabilă fântânile din curţi, iar într-un sat din Drăgăneşti oamenii să îşi umple piscinele cu apă potabilă.

Autorităţi în şedinţă

În aceste condiţii, prefectul judeţului i-a băgat în şedinţă pe responsabili – şefii din teritoriu ai Apelor Române, directorul Companiei de Apă Oradea, dar şi pe primari, cerând măsuri pentru contorizarea urgentă a tuturor consumatorilor şi închiderea tuturor branşamentelor ilegale. 
 
Totodată, edililor şi reprezentanţilor Companiei de Apă Oradea li s-a cerut stoparea pierderilor pe reţele prin etanşeizarea racordurilor şi înlocuirea conductelor fisurate, verificarea periodică a pompelor şi a conductelor, montarea de contoare cu autocitire şi de precizie, dar şi recuperarea apelor uzate prin sisteme de canalizare, pentru ca aceasta să fie tratată şi refolosită.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Războiul rachetelor în Vrancea. Seceta, grindina şi politica fac prăpăd în cea mai mare podgorie din Moldova
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Stancilă
4.07.2022, 18:29:40

Germania , Austria, Spania, Franta, si alte tari europene ( in care toti insetatii vor sa ajunga ) lucreaza de ani si ani de zile la infiintarea dar si la intretinrerea acumularilor de apa si a padurilor. Rezervoare, rezervoare, rezervoare . Gigantice si curate. Fara aceste eforturi uriase si sustinute timp de zeci de ani, ploile dispar si clima se transforma. Extrem de adevarat : " omul sfinteste locul " dar la fel de reala este constatarea ca diavolii il transforma in desert , Diavolii post socialisti ai Romaniei transforma Romania - cu ajutorul romanului de rind - in teren arid si imposibil de locuit pe termen lung. Mafia padurilor, mafia apelor, mafia din transporturi, mafia din energie, mafia din administratie, etc. Mafii . Mafii locale, mafii nationale., mafii de partid . In Romania in afara de furat nu se face nimic , iar poporul stie si admite senin . Se fura, din ce in ce mai inchegat, mai organizat , mai destept, mai european , mai informatic ; potentatele odrasle ale securistilor si mafiei partidului comunist care vin din trecut, din splendoarea resurselor PCR , din veniturile familiilor lor, nu socotesc cu abacul . Iata ca Romania, unde se fura de la vladica la opinca, de la al cu barba sura pin-la al cu tita-n gura, toata lumea este preocupata de prosperitatea peresonala, a familiei, amantelor, amicilor sau " colegilor de partid ". Se " redirectioneaza " , se " aloca " , adica se fura si se deturneaza, miliarde de euro . Fratia minciunii, furtului si batjocurii pe care romanul indolent o suporta " cu drag " dupa ultima expresie la moda, este unita si prospera. Pe soare si pe frig, si pe inundatii catastrofale si pe seceta extrema , alienarea mentala a romanului " modern " duce insa in mod clar la un viitor dificil. Romanii lucreaza in mod asiduu, alaturi de alte popoare trecute prin lagarul sovietic, la distrugerea inconstienta si definitiva a habitatului propriu. Romania, " tarim de vis ", in fapt tarim al minciunii perpetue , al manelizarii si prostitutiei mentale isi parcurge cu nonsalanta drumul catre reintegrarea in viitorul zombie URSS . Romania poate deveni - unii europeni intuiesc asta - datorita inteligentei si harniciei locuitorilor, dublata de cele ale conducatorilor sai, o tara de nelocuit . In " siajul " , ( vorba cuiva ) apelor tulburi ale putrefactiei sovietice ( care se arata azi, in toata splendoarea sa ) , romanii, cu un trecut nereformat , cu toata armata de odrasle ale nomenklaturii cocotata prin vot democratic pe locurile dintii in fruntea unui popor necredincios si miop,, poate face lesne si oricind tranzitia spre tezele minunatului lider al poporului frate rus . Oamenii necesari, structurile necesare , ochiul blajin al populatiei nostalgice , toate sint la locul lor.

+6 (6 voturi)
Niculaie Ionel
4.07.2022, 19:26:02

Trist de trei ori! Crunt adevarul expus…

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
4.07.2022, 18:57:23

Defrișați ...defrișați ..defrișați ... în continuu ..din ce în ce mai mult ... Iar apoi vă plângeți că natura o ia razna ... Când te uiți pe imaginile din satelit .. Moldova și și întreg sudul țării ..sunt golașe .. Ici colo câte un petec mai verde de pădure ... Iar ..din TranSilvania ... cred că în curând va rămâne doar ... Trans_whatever ... . Vă pocnește realitatea peste ochi ..și tot nu vreți să vă treziți .. Într-o bună zi ..din cauza prostiei tuturor ..vom ajunge să importăm apă, amintindu-ne că, cândva .. spațiul/ teritoriul României ..unii îl numeau Gradina Maicii Domnului ...

+1 (1 vot)
Constantine Constantine
4.07.2022, 20:33:27

Ai dreptate Tomescule.Uite citeva exemple:prin anii 50 cind eram copil, te pierdeai in Padurea Baneasa, era uriasa un codru veritabil.Era unul din plaminii Bucurestiului, aer curat, de 20 de ori mai putin praf si verdeata cit vedeai cu ochii.Drumurile m-au indepartat de acest loc minunat insa revenind am constatat ca padurea s- redus cu mai bine de 50%.Plus case si vile ridicate in locul padurii.Bhcurestiul si- pierdut un plamin si erul curat al diminetilor de vara.Un alt caz e taierea lizierelor de salcimi de la Dabuleni,lucru ce a dus la desertificarea zonei care a devenit o mica Sahara.Insa cel mai important lucru din ultimii 30 de ani a fost defrisarea padurilor din zonele de munte si de deal.Versanti intregi au ramas golasi, nimeni nu a fost tras la raspundere iar azi fluieram a paguba asa cum se intimpla in Bihor.

+2 (2 voturi)
Dop Le
4.07.2022, 21:05:06

Tomescu Tom Moldova Romaneasca si Sudul Tarii ai fost mereu zone secetoase...

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările