FOTO La mulţi ani, Oradea! Anunţul făcut de primarul oraşului chiar de ziua oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oradea a marcat  o dublă aniversare: 73 de ani de la eliberarea de sub dominaţie maghiară şi 99 de ani de la semnarea, în casa orădeanului Aurel Lazăr, a Declaraţiei de Independenţă a Românilor din Transilvania. Ziua oraşului a fost sărbătorită printr-un ceremonial militar-religios .

Începând cu anul 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, zi în care la Oradea, în casa dr. Aurel Lazăr, se semnează Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, după care acest document este citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 şi 12 octombrie 1944 - ziua în care Oradea este eliberată de către armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.

În deschiderea şedinţei festive a Consiliului Local, după un moment solemn constând în intonarea Imnului Naţional al României, primarul Ilie Bolojan a mulţumit tuturor celor prezenţi la această sărbătoare, după care a vorbit despre semnificaţia pentru orădeni a celor două evenimente: 12 octombrie 1918 şi 12 octombrie 1944, dar şi despre modul în care generaţia actuală poate contribui la marcarea evenimentelor istorice.

"Pentru noi cei de azi, această zi este în primul rând o zi a recunoştinţei pentru cei care au contribuit ca România Mare să arate aşa cum este astăzi. E important cum ne manifestăm noi această recunoştinţă. Astfel, Primăria Oradea doreşte ca în următorii doi ani de zile, începând de astăzi, să onoreze centenarul Marii Uniri, pentru că unirea nu înseamnă doar 1 Decembrie 1918, ci înseamnă mai multe lucruri: înseamnă 27 martie - unirea Basarabiei cu România, dată pe care o vom marca şi la Oradea, înseamnă 12 octombrie - sărbătoarea oraşului nostru, înseamnă 28 noiembrie - dată la care anul viitor sărbătorim centenarul unirii Bucovinei cu România, înseamnă 1 Decembrie - Centenarul Marii Unirii şi sigur 20 aprilie 2019 - când se vor împlini 100 de ani de administraţie românească la Oradea. Ne propunem să marcăm aceste date prin dezbateri de substanţă. O altă formă de respect este să amplasăm în oraşul Oradea monumente ale Marii Unirii”, a spus primarul.

El a precizat că de-a lungul acestor ani s-au amplasat două monumente. Este vorba de Statuia Aurel Lazăr la capătul străzii cu acelaşi nume şi de statuia Reginei Maria în faţa teatrului.

“Cred că se cuvine să urmărim amplasarea a încă 3-4 statui care ţin de acest moment istoric. În perimetrul Catedralei Sf. Nicolae şi a Liceului Iuliu Maniu, o să amplasăm statuia lui Iuliu Maniu. La data de 24 noiembrie anul acesta, vom amplasa în Parcul Brătianu ansamblu statuar Ionel Brătianu. De asemenea, s-ar cuveni să avem o statuie a Regelui Ferdinand, pentru că la 23 mai 2019 se împlinesc 100 de ani de când suveranii României au vizitat Oradea. Nu în ultimul rând, să închidem Piaţa Unirii cu cele două statui ale ierarhilor ortodocşi şi greco-catoloci: episcopul Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu, în faţa celor două biserici, care să marcheze faptul că în ziua de Paşti, la 20 aprilie 1919, în numele comunităţii româneşti de la acea vreme, cei doi ierarhi au condus reprezentarea oraşului. Totodată, ne propunem să susţinem publicarea de documente legate de acele evenimente. În colaborare cu profesorii de istorie din Oradea lucrăm la un manual de istorie a Oradiei, pe care ne propunem să îl susţinem ca materie opţională la clasa a VII-a, astfel încât toţi copiii din Oradea să cunoască istoria acestui oraş şi să poată fi viitori ambasadori ai oraşului lor. Vom susţine şi tipărirea unei monografii a judeţului Bihor de către istoricii de la Universitatea Oradea. Dar cel mai important lucru este ceea ce facem noi,  generaţia actuală pentru a contribui la marcarea acestui moment. Primăria Oradeaşi-a propus să sărbătorească prin 100 de proiecte de investiţii, de la Podul Centenarului, care are şi un nume simbolic, la drumuri, la poduri, la parcuri, la spitale, la pasaje, la reabilitări de şcoli, care toate să fie aportul actualei generaţii la ceea ce a însemnat Marea Unire ", a spus primarul Ilie Bolojan.

Invitat să ia cuvântul la Şedinţa festivă a Consiliului Local a fost şi prof. univ. dr. Ioan Scurtu, unul dintre cei mai importanţi şi apreciaţi istorici ai României.

"Să înfăptuim azi, ceea ce Mihai Viteazul a realizat numai pentru o clipă". Noi cei de azi, trebuie să avem în vedere că trebuie să fim demni de cei care au realizat Marea Unire. Îmi doresc să rămână în istorie şi să se spună că la Centenarul Uniriidin anul 2018 s-a ridicat o generaţie la înălţimea celei de la 1918", a afirmat prof. Scurtu

Despre semnificaţia evenimentelor istorice au mai vorbit prof. univ. dr. Gabriel Moisa, lect. univ. dr. Radu Românaşu şi dr. Petru Ardelean - muzeograf la Secţia de Istorie a Muzeului.

După Şedinţa Festivă a Consiliului Local Oradea, au urmat o serie de manifestări comemorative şi depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori atât la Monumentul Ostaşului Român, cât şi la Casa Memorială şi la statuia lui Aurel Lazăr, urmate de realizarea dispozitivului de defilare şi defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite