Oradea

articolul anterior articolul urmator

La câţi kilometri se schimbă plăcuţele de frână: primele semne care indică uzura

2
11 May 2017 06:07:40
Autor: Claudia Popa
Cand se schimba placutele de frana
Cand se schimba placutele de frana

Modul în care fiecare şofer conduce afectează consumul de combustibil. Totodată, este afectată şi viaţa plăcuţelor de frână.

Plăcuţele de frână sunt componente de fricţiune care sunt presat de un disc de metal sau de un cilindru pentru a opri autoturismul.

“În cazul în care conduceţi doar 10.000 de kilometri pe an, dar cea mai mare parte a timpului conduceţi într-un oraş aglomerat, există posibilitatea ca plăcuţele de frână să se uzeze atât de tare încât să trebuiască schimbate. De asemenea, puteţi conduce peste 20.000 de kilometri, fără să fiţi nevoiţi să le înlocuiţi. În general, în mediul urban plăcuţele de frână se uzează mult mai tare decât dacă circulaţi pe autostrada”, explică mecanicul Răzvan Pascu.

Potrivit specialiştilor, nu există o perioadă precisă şi nici un program în funcţie de care se înlocuiesc plăcuţele de frână. De cele mai multe ori şoferii trebuie să se bazeze pe anumite zgomote sau pe sfatul unui mecanic auto cu experienţă.

“Este recomandat ca atunci când schimbaţi cauciucurile pentru perioada de vara / iarnă să inspectaţi vizual şi plăcuţele de frână. Un mecanic poate verifică grosimea şi starea plăcuţelor de frână şi va poate sugera să le înlocuiţi dacă este cazul”, a mai precizat specialistul.

Unele maşini mai moderne au senzori de uzură care anunţă acustic şi vizual când sunt uzate peste limita. Deoarece doar autoturismele moderne sunt dotate cu astfel de senzori, mulţi şoferi se pot baza doar pe zgomotele stridente făcute de plăcuţele de frână uzate. Printre alte semne care indică uzura mare a plăcuţelor de frână se numără şi pulsaţiile în pedala de frână, frânarea pe o distanţă mult mai lungă decât de obicei sau lungirea cursei pedalei de frână – aceasta va putea fi apăsată mult mai aproape de podea decât de obicei.

Majoritatea autoturismelor sunt dotate cu discuri de frână pe faţă şi cu tamburi de frână pe spate. Atunci când sunt înlocuite plăcuţele de frână, este recomandat să inspectateze şi discurile. Acestea pot fi denivelate, pot avea urme.

“Când cumpăraţi plăcute de frână, nu este cazul să economisiţi bani. Dacă alegeţi plăcute de frână prea ieftine, este posibil ca materialul din care acestea sunt făcute să fie prea moale sau prea tare. Dacă este prea moale, plăcuţele se vor uza mult mai repede decât în mod normal, iar dacă vor fi prea tari, acestea pot uza peste măsură discul”, a mai punctat Răzvan Pascu.

Vă mai recomandăm:

La câţi kilometri se schimbă distribuţia la maşină şi ce piese se înlocuiesc

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Romanul
11.05.2017, 15:29:08

Corect articolul dar cu o mențiune greșită. Daca plăcuțele își pierd stratul antifricțiune și ajung la suportul de metal, distanta de frânare NU creste ci scade. Și asta pentru că frânarea metal pe metal este mai eficienta. Dezavantajul care determina sa nu se adopte frânarea metal pe metal este uzura rapida a ambelor componente aflate în contact dintre care discurile de frana sunt scumpe. Semnul că de-a ajuns la metal este un zgomot specific și posibilitatea că frânarea sa de facă cu șocuri funcție de starea discurilor.

+3 (3 voturi)
Pericle Jhon
11.05.2017, 16:42:27

Un articol slab,placutele se uzeaza in mod normal la 30mii nu 10mii,sunt mai multi factori care reduce durata de viata a placutelor:supra incarcarea,conducere sportiva(franari bruste),marca masinii,etc.... Trebuia un pic mai bine documentat ca sa atraga atentia si chiar sa ofere informatii reale si veridice,acesta-i stil de reporter anagramat plin in titlu articolului si gol in continut.,trebuie sa specifice si firma din care face parte mecanicul postul de pe care da informatia pentru ca-i formator de conduite rutiere....

+4 (4 voturi)
Modifică Setările