Legea care obligă românii să-şi asigure locuinţele, ignorată. Primăria Oradea are peste 1.400 de locuinţe neasigurate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea foto: Ovi. D. Pop
Oradea foto: Ovi. D. Pop

La mai bine de un deceniu de la intrarea în vigoare a Legii 260/2008, care obligă românii să-şi asigure locuinţele, actul normativ e ignorat inclusiv de autorităţile locale, Primăria Oradea, de pildă, neavând încheiate poliţe pentru vreuna din cele peste 1400 de imobile pe care le deţine.

Motivul? În Oradea n-a fost cutremur vreodată, nici alunecări de teren iar Crişul n-a mai ieşit din matcă de decenii, ca atare oamenii nu se gândesc la asigurări. „Pentru ce? Dacă mă despăgubea că mi-a luat vântul acoperişul sau că m-a inundat vecinul, era altceva. Dar pentru riscuri inventate, nu vreau. Crişul Repede n-o să urce niciodată până la mine, la etajul patru!”, explică unul dintre orădeni motivul. 

Fără buget

De altfel, asigurarea obligatorie pentru locuinţe nu e o prioritate nici pentru Primăria Oradea. Desi deţine peste 1400 de locuinţe,  administraţia nu a încheiat nicio poliţă de asigurare obligatorie, după cum spune primarul Florin Birta. Motivul? Suma s-ar ridica la  peste 28.000 euro pe an, mult prea mult pentru un buget care e direcţionat în cea mai mare parte spre investiţii. 

„Acum doi ani am prins o poziţie în buget, dar pe urmă am renunţat, că n-au mai fost bani”, spune directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa. 

Situaţia e aceeaşi în tot judeţul şi în toată ţara. În ianuarie, pe site-ul oficial al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), constituit în 2009 prin asocierea firmelor de asigurare pentru încheierea de asigurari obligatorii de locuinţă, la nivel naţional erau asigurate 1,7 milioane de locuinţe, reprezentând 19,55% din fondul locativ. Judeţul Bihor este situat sub media pe ţară, la 16,2%, cu doar 41.510 poliţe încheiate. Pe româneşte, nici 2 din 10 proprietari de locuinţe din judeţ nu şi-au încheiat vreo poliţă. 

Ce spune legea

Legea prevede că deţinătorii de locuinţe din beton armat, cărămidă sau alte materiale obţinute prin tratament termic sau chimic datorează 20 euro pe an, iar cei ai caselor din chirpici, doar jumătate. În cazul unei catastrofe, primii sunt despăgubiţi cu cel mult 20.000 euro, iar ceilalţi cu 10.000 euro. 

Potrivit actului normativ, verificarea poliţelor şi sancţionarea persoanelor care nu le au intră în competenţa poliţiilor locale, amenda fiind între 100 şi 500 lei, bani din care 60% încasează bugetele locale, iar diferenţa bugetul central. 

Vă recomandăm şi: 

Decizia instanţei în cazul unor exproprieri făcute pentru amenajarea de parcări. „E exces de putere” 

Un nou tip de ţeapă pe un site de vânzări-cumpărări. Atenţie la „clienţii” care vă caută prin WhatsApp

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite