Lovitura primită de „milionarul fără chip”. Prefectura Bihor cere anularea hotărârii privind asocierea dintre Primăria Oradea şi RCS&RDS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Energia electrică poate fi distribuită doar de către Electrica, astfel că Prefectura Bihor solicită Consiliului Local să revoce hotărârea privind asocierea dintre municipalitate şi firmele RCS&RCS şi Delalina pentru realizarea şi exploatarea unei reţele de distribuţie a energiei electrice în municipiul Oradea. Hotărârea a fost aprobată luna trecută.

Asocierea dintre municipalitatea orădeană, firmele RDS&RCS şi Delalina pentru distribuţia de energie electrică în Oradea, aprobată de Consiliul Local luna trecută nu a trecut de controlul de legalitate exercitat de Prefectura Bihor.

Potrivit prefectului Claudiu Pop, Prefectura a retrimis hotărârea Consiliului Local Oradea pentru a fi revocată. Electrica a sesizat nelegalitatea hotărârii, după care a cerut un punct de vedere de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, Electrica are drept exclusiv pentru distribuţia de energie electrică, având licenţă de distribuţie obţinută de la ANRE în anul 2002 şi prelungită pe 25 de ani în decembrie 2014, iar de la Ministerul Economiei a obţinut un contract de concesiune pentru reţele în anul 2005, pe o perioadă de 49 de ani.

Nici juriştii Prefecturii nu sunt de acord cu respectiva hotărâre, ba mai mult, consideră că adoptând hotărârea privind asocierea dintre municipalitate şi cele două firme, Consiliul Local Oradea „şi-a depăşit atribuţiile”, deoarece această problemă este reglementată la nivel central de Ministerul Economiei şi ANRE.

„Prin adoptarea hotărârii, s-a încălcat atât Legea energiei electrice, cât şi legea administraţiei locale, care stabileşte atribuţiile Consiliului Local. Electrica este şi concesionar, şi licenţiat pentru distribuţia de energie electrică, iar municipalitatea nu putea să se asocieze cu nişte entităţi care nu au licenţă pentru distribuţia de energie electrică”, a afirmat Alice Lupeş, şefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Bihor.

Reprezentanţii Prefecturii Bihor mai susţin că, potrivit articolului 36 al Legii administraţiei publice locale, Consiliul Local are iniţiativă şi hotărăşte în toate problemele de interes local, cu excepţia celor date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale, iar în privinţa serviciilor comunitare de utilitate publică poate hotărî doar pentru alimentarea cu apă, gaz natural, canalizare, salubrizare, energie termică, iluminat public şi transport local.

„RDS&RCS şi Delalina ar fi trebuit, în primă fază, să primească acordul de la Electrica, după care să obţină licenţa de la ANRE. Acest lucru nu s-a întâmplat, dovadă că Electrica ne-a trimis această sesizare”, a declarat prefectul de Bihor.

Potrivit lui Alice Lupeş, contractul de asociere aprobat de CLO în luna aprilie conţine şi clauze care încalcă Codul Civil. Mai exact, ea s-a referit la clauza prin care compania RDS&RCS se angaja să dea municipalităţii 10% din profitul înregistrat de companie din vânzarea de electricitate către terţi, dar nu mai puţin de 200.000 euro/an. „Orice sumă minimă garantată contravine legii”, susţine jurista

Persoanele fizice şi juridice din Oradea pot încheia contracte cu RDS&RCS pentru furnizarea de energie electrică, însă nu pentru distribuţie, unde Electrica are exclusivitate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite