Mărturiile turiştilor care au supravieţuit furtunii apocaliptice din Oradea: „A căzut plopul razant pe lângă mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furtuna a facut ravagii la Bulz
Furtuna a facut ravagii la Bulz

Un mort şi 16 răniţi este bilanţul furtunii care a lovit duminică seara, 23 iulie, satul bihorean Bulz, o localitate aflată la 75 de kilometri de Oradea. După mai multe zile caniculare, natura s-a dezlănţuit. Copaci uriaşi au fost smulşi din rădăcini şi culcaţi peste autoturismele sau corturile turiştilor.

Un bărbat de 37 de ani a murit după ce a ales să se adăpostească în maşina personală de vijelia care a lovit satul bihorean Bulz. Un copac matur a strivit autoturismul. Un alt tânăr, în vârstă de 23 de ani, se zbate între viaţă şi moarte, el fiind operat în cursul nopţii de duminică spre luni după ce a suferit un traumatism cranio-cerebral sever.

Înainte de ora 21.00, groaza s-a instalat în campingul din Bulz. O furtună violentă s-a abătut asupra localităţii, martorii fiind îngroziţi de ce au trăit şi ce au văzut. Turiştii veniţi din toată ţara, dar şi din străinătate, au încercat să se adăpostească în corturi şi maşini, însă a fost nevoie de intervenţia autorităţilor după ce mai mulţi copaci au fost puşi la pământ. 

“Am crezut că a venit apocalipsa. Nu am mai văzut aşa ceva, am fugit, ne-am adăpostit. Nebunia a durat cam 10 minute", a relatat unul dintre turiştii surprinşi de furtună.

"Vedeam cum plopii groşi se culcau la pământ. Aveam maşina parcată, am dat cu spatele şi cam la două secunde după ce am ieşit, un plop a căzut. A căzut plopul razant pe lângă mine", a mai spus un alt martor.

Potrivit medicului Alexandru Mateoc, din cadrul UPU-SMURD Bihor, celelalte 11 persoane sunt stabilitate, cu leziuni ce nu le pun viaţa în pericol.

În prezent, doar şapte victime mai sunt internate, pentru supraveghere, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea.  

"În UPU am primit un total de 12 victime, dintre care una în stare gravă, cod roşu, un tânăr de 23 de ani, cu traumatism cranio-cerebral sever, în comă, care a fost operat în cursul nopţii, momentan cu un prognostic rezervat. Alte cinci victime, cod galben, cu traumatisme la nivelul capului şi toraco-abdominale care nu pun viaţa în pericol, stabile hemodinamic şi respirator. Şase victime, cod verde, au contuzii uşoare. În momentul actual, în Spitalul Judeţean mai avem internate şapte victime dintre care un minor. Starea copilului este bună. Ceilalţi la fel, stabilizaţi hemodinamic şi respirator, sunt reţinuţi pentru supraveghere", a declarat dr. Alexandru Mateoc.

Furtuna de la Bulz

Medicul a mai precizat că în cursul nopţii, la nivelul spitalului s-a declanşat planul alb, toţi medicii fiind chemaţi de acasă, adică 14 medici de la UPU, plus cei de pe secţii, 20, şi alţi 50 de asistenţi, infirmiere, brancardieri.

ISU Bihor a declanşat planul roşu duminică seara, la 21.20, când la numărul unic de urgenţă 112 s-a anunţat că mai mulţi copaci au căzut peste un camping.

“A fost o furtună violentă. Acel şir de plopi era relativ izolat faţă de alte pâlcuri, astfel încât vântul puternic, o dată doborând unul sau doi dintre ei, practic au căzut precum un castel de cărţi. În total, au fost 17 victime, dintre care patru s-au prezentat cu mijloace proprii la unitatea de primiri urgenţe din Huedin. Unul a decedat, restul de 12 au ajuns la spitalul orădean. Dar a fost şi o şansă, pentru că la acea oră încă nu erau în corturi toţi cei campaţi acolo. Cu siguranţă, victimele ar fi fost mult mai numeroase dacă ar fi fost cu toţii în corturi” a precizat colonelul Sorin Caba, inspectorul şef al ISU Bihor.

Intervenţia plan roşu a fost realizată de toate echipajele SMURD din Bihor, trei echipaje de la Cluj, 19 autospeciale al ISU Bihor, atât de descarcerare, cât şi echipaje de transport, în total fiind 60 de ofiţeri şi subofiţeri care au acţionat la Bulz.  Resursele de salvare au venit treptat la faţa locului, totalizând în final 19 echipaje, la care s-au adăugat cele trei de la Cluj. 

“Resursele au fost suficiente pentru această intervenţie. Din fericire, faţă de primele victime găsite, căutările nu au mai descoperit şi altceva. Am primit sprijin din partea primăriei din Bulz, primarul şi viceprimarul su fost prezenţi la faţa locului. Întreaga activitate la faţa locului a fost coordonată de prefectul judeţului, care a primit periodic informaţiile pe care le-am avut”, a mai punctat şeful ISU Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite