Oradea

articolul anterior articolul urmator

Milionar şi escroc. Caracatiţa afacerilor oneroase ale unui bihorean, în complicitate cu mama sa

12
14 Apr 2021 04:17:26
Autor: Laura Gal
Un spaţiu de 730 mp dintr-un palat monument istoric a fost preluat de firma lui Gheorghe Mudura (medalion) la preţul unei garsoniere din zonă, adică 87.500 euro, pentru ca două săptămâni mai târziu să fie evaluat la 712.840 euro şi pus gaj pentru un credit bancar
Un spaţiu de 730 mp dintr-un palat monument istoric a fost preluat de firma lui Gheorghe Mudura (medalion) la preţul unei garsoniere din zonă, adică 87.500 euro, pentru ca două săptămâni mai târziu să fie evaluat la 712.840 euro şi pus gaj pentru un credit bancar

Un cunoscut om de afaceri din Oradea, patronul uneia dintre cele mai vechi firme de transporturi din judeţ, judecat pentru un tun imobiliar de 2,5 milioane de euro, a fost condamnat definitiv, luni, la o pedeapsă ca pentru o crimă, de 11 ani şi 6 luni de detenţie, judecătorii confiscând în favoarea statului şi câştigul ilicit.

Verdictul a fost pronunţat la Curtea de Apel Oradea într-un dosar care se află pe rolul instanţelor din Bihor încă din 2014, sub denumirea generică „Librarul”, pentru că priveşte modul în care afaceristul orădean a preluat societatea cu acelaşi nume, proprietara librăriilor de stat din judeţ iar apoi a falimentat-o, închizând librăriile şi vânzând spaţiile acesteia.
 
Însă totul s-a întâmplat în folosul personal al lui Mudura:  asta pentru că, întâi, vânzarea s-a făcut doar în acte şi sub preţul real, către firma proprie sau a unor rude, iar imediat după aceea le-a vândut la preţul de piaţă ori le-a lăsat gir pentru credite bancare niciodată returnate. Diferenţele de preţ au fost încasate de Gheorghe Mudura şi reintroduse în propria firmă, sub forma creditării. 

El şi mama

Dosarul de 10 volume a fost trimis în judecată, cu un rechizitoriu întins pe 66 pagini ce descrie în detaliu ingineriile penale care au dus la dispariţia celor mai vechi şi cunoscute librării din Oradea.
 
"Ca să afli care este potenţialul intelectual al unui popor, trebuie să vezi cât preţ pune pe educaţie. Ancheta desfăşurată în această cauză a evidenţiat însă că "preţul" pe "carte" a fost unul mic, în vădită disproporţie cu beneficiile realizate de inculpaţi din tranzacţiile oneroase cu cele 18 librării din municipiu", susţinea procurorul în preambulul acuzare.
 
Drept exemple, anchetatorul a dat cunoscuta librărie Luceafărul din Pasajul Vulturul Negru, în centrul istoric al oraşului şi , deci, printre cele mai scumpe. În martie 2005, imobilul de 208 mp a fost vândut cu 44.673 euro firmei Euromobex MC, pentru ca, după doar 6 luni, specialiştii chemaţi să-i stabilească preţul pentru un contract de împrumut bancar să-l evalueze la 400.000 euro. În martie 2012, spaţiul a fost închiriat firmei Marcosi pentru 1.000 euro/lună şi transformat într-un local, Green Pub. 
 
Un spaţiu de 730 mp, cu subsol, parter şi etaj, tot din centru, a fost preluat chiar de Master contra sumei de 87.500 euro, pentru ca două săptămâni mai târziu să fie evaluat la 712.840 euro şi pus gaj pentru un credit bancar.
 
Pentru un alt spaţiu, tot din centrul Oradei, Master a achitat 37.500 euro, deşi valoarea imobilului fusese stabilită la 140.000 euro.
 
Librăria Unirea din Bulevardul Magheru nr. 44, evaluată la 171.589 euro, a fost vândută pe 25 martie 2005 cu 26.527 euro, în timp ce Colectura Bibliotecilor, un spaţiu din Piaţa 1 Decembrie nr. 2, a fost transferată de Mudura unui amic de-al său, Florin Chiş, pentru 21.000 euro, şi revândută în aceeaşi zi cu 120.000 euro.
 
"Preţuri absolut derizorii, caracteristice mai degrabă unor dughene decât unor clădiri din zona ultracentrală a municipiului", se precizează în rechizitoriul prin care Gheorghe Mudura a fost inculpat pentru delapidare, spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii, iar mama sa, Floare Mudura, asociată în firmă şi director economic, a fost acuzată de delapidare în formă continuată şi folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţi.

Averea lui Gheorghe Mudura. Suma confiscată

În urma procesului, terminat, luni, la Curtea de Apel Oradea, doar Gheorghe Mudura a ajuns după gratii, fiind condamnat ca pentru un omor, la 11 ani şi 6 luni de detenţie. Mama lui a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
 
Completul de judecată a luat o decizie la fel de „dureroasă” pentru protagoniştii poveştii şi în privinţa sumelor pe care le-au câştigat, dispunând confiscarea întregii sume de aproape 2,5 milioane de euro în favoarea statului. Pentru recuperarea pagubei, instanţa a dispus menţinerea sechestrului asigurator asupra bunurilor aflate în proprietatea celor doi condamnaţi.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

De ce nu este Victor Micula după gratii: „Arestarea nu poate fi dispusă doar pentru satisfacţia opiniei publice”
Oraşul din România unde biodeşeurile se transformă în pământ pentru flori VIDEO
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

gyll
14.04.2021, 07:42:35

Ei, dacă s-ar proceda așa cu toți acești "ingineri financiari "România ar fi mult mai curată astăzi, dar cum nu se vrea....

+12 (12 voturi)
Ludwig
14.04.2021, 08:23:18

Asta s-a luat dupa Oprisan ca si ala avea toata averea pe numele lui ma-sa ce fusese femeie de serviciu. Altul ce avea averea pe numele lui ma-sa era si celebrul Sechelariu de la bacau. Astia sunt baietii mamii ce au grija de ea la batranete...Aaaa, mai era unul ce avea o matusa, Tamara.....

+10 (12 voturi)
Ionel Marcu
14.04.2021, 08:53:21

La 100 de rechini ca ăștia mai e și câte unul prins și deposedat de pradă. Mult prea puțin! Acolo unde nu se întâmplă ca la Oradea ar trebui făcute schimbări în Procuratură și Judecătorie, chiar concedieri.

+8 (8 voturi)
Giorgione
14.04.2021, 08:08:42

Interesant ca nu se pomeneste nimic de politic....chiar nu si-a bagat Aghiuță coada? 😜

+4 (4 voturi)
Ionel Marcu
14.04.2021, 08:55:35

De data asta politicul nu s-a băgat...contra, pentru protecția infractorilor, ca în sute-mii de cazuri. Poate și pentru că la Oradea era primar Ilie Bolojan, între timp devenit șef CJ.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările