Motorul Oradea, fosta campioană a fotbalului feminin, luptă pentru supraviețuire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura echipă de fotbal feminin din oraş, de trei ori campioană naţională, riscă să nu se prezinte la startul noii ediţii a Ligii I. La echipa CS Motorul Oradea  fotbalul se joacă din plăcere, fără bani. De multă vreme, clubul funcţionează în regim de avarie, cu 5.000 de lei pe lună, cu toate că a dat an de an jucătoare pentru echipa naţională a României.

S-a înfiinţat în anul 1994. În primii doi ani de existenţă a câştigat două campionate naţionale. În 1997 dispărea din peisajul fotbalului feminin, dar un an mai târziu renăştea. A dat mereu jucătoare la lotul naţional. În prezent, trebuie să se descurce cu doar 5.000 de lei pe lună, iar jucătoarele evoluează din plăcere. Ultimul cantonament în care a fost echipa în anul 2007 iar un altul s-ar putea să nu mai vină niciodată. Singurul obiectiv pentru noul sezon fotbalistic este acela de a reuşi să se înscrie în competiţie. Motorul Oradea, fosta campioană a României supravieţuieşte astăzi din încăpăţânarea preşedintelui clubului.

Apuse vremuri de demult

În anul 1984 de înfiinţa AS Motorul Oradea, o chipă de fotbal băieţi a fostului IJTL, OTL de astăzi. După 10 ani a apărut şi echipa de fete. La început, formaţia era văzută ca un punct de interes pentru fotbalistele din ţară. „Nicio jucătoare nu era din Bihor. Au fost atrase cele mai bune fotbaliste din ţară. Pe atunci erau bani", îşia minteşte Pap Attila, preşedintele şi antrenorul echipei. Performanţa a venit imediat. Motorul a cucerit doua titluri de campionaă a României şi unul de vicecampioană în numai trei ani de zile. A urmat o poziţie a doua ocupată în campionatul din anul 1997. Acela a fost începutul sfârşitului pentru clubul orădean. „Atunci s-a şi defiinţat clubul. Anul următor eu am reînfiinţat echipa. La acea vreme toate jucătoarele erau din judeţ, ulterior s-au adus şi fotbaliste din ţară", zice Pap.

În ciuda problemelor financiare din cadrul clubului, în anul 1998, Motorul a ieşit campioană, iar în 1999  a fost campioana României. Ultima performanţă notabilă a echipei orădene datează din anul 2001, când a ieşit vicecampioană naţională. Motorul se poate mândri şi cu alte realizări. „În fiecare an am dat câte patru jucătoare la echipa naţională a României. Timp de patru ani am avut şapte jucătoare la lot, iar anul trecut, am avut 10 jucătoare. Suntem singurii din România care am fost la turnee înternaţionale în Ungaria, Italia, Spania şi am fost primiic are am ieşit în Vest", spune Pap Attila. Toate acestea sunt însă amintire.

Acum, clubul trăieşte cu doar 5.000 de lei pe lună. „De 10 ani ne confruntăm cu grave probleme financiare. Dispunem doar de sume de supravieţuire, suntem fără salarii, prime sau bani de transport. Într-un an cheltuim 60.000 de lei şi asta e strictul necesar. Practic, acum suntm consideraţi amatori deoarece fotbalistele noastre joacă fărăr bani. Suntem singurii din ţară în această situaţie. La Cluj, jucătoarele câştigă şi 500 de euro lunar. Ultima dată am fost într-un cantonament la Tinca, acum patru ani", povesteşte Atilla Pap.

Păcat!

Csuzi Istvan, directorul OTL, operatorul local de transport în comun, recunoaşte că situaţia de la clubul Motorul este una nefastă, dar spune că operatorul e legat la mâini şi nu poate ajuta clubul. „Având în vedere statutul OTL-ului, noi nu avem voie să sponsorizăm nicio activitate sportivă, culturală sau de alt gen. Am primit aprobare pentru a susţine deplasările şi dăm 15.000 de lei pe an. În rest suntem pe 0, nu avem de unde da bani pentru echipă. Din toamnă nu avem niicun temei legal să îi ajutăm cu alţi bani"zice Csuzi. Directorul OTL vede o singură soluţie pentru redresarea situaţiei. „Văd o fuziune cu clubul FC Bihor pentru a rezolva acest impas. Trebuie să înţelegem că primăria are şi alte priorităţi", spune directorul, care sufleteşte e alături de club. „E ca un copil al OTL-ului. Îmi pare rău de această situaţia nefastă. Păcat pentru totul", spune Csuzi Istvan.

Şi Valer Vancea, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Bihor admite că un club de fotbal nu poate supravieţui cu 5.000 de lei pe lună. „Pentru un club din liga a 5-a e o sumă bună. Pentru un club de prima ligă feminină este însă prea puţin. Nu se poate supravieţui cu această sumă", spuen Vancea.

 „Veterana"

Cea mai veche jucătoare din echipa Motorului şi decana de vârstă totodată, este Georgiana Morar, de 27 de ani. Clujeană de origine, fotbalista a ajuns la Oradea acum 10 ani. „Joc din sezonul 2000-2001. Am prins echipa veche. Am ieşit vicecampioană atunci", se mândreşte Georgiana. Fundaşul stânga al echipei orădene lucreză în viaţa de zi cu zi ca agent de vânzărila o firmă ce distribuie cafea. În timpul liber, e pe terenul de fotbal. „Lucrez de luni până vineri. Seara merg la antrenamente, iar în weekend avem meciurile. Am primit oferte şi de la echipa din Cluj, însă am rămas la Oradea, aici m-am stabilit", spune Georgiana.

Jucătoare a cochetat şi cu echipa naţională. „După ce am venit în Oradea, am fost şi la naţionala de junioare, apoi la lotul naţional mare. Am strâns trei selecţii", zice clujanca. În copilărie, Georgiana avea mulţi prieteni băieţi. Aşa a ajuns să înveţe să joace fotbal şi să îndrăgească sportul cu balonul rotund. Acum toţi din anturajul ei s-au obişnuit cu pasiunea fotbalistei. Pentru clujancă, fotbalul e un mod de relaxare. „Cu toate că fotbalul pare a fi un sport pentru băieţi, eu consider că este un sport ca şi oricare altul. Pentru mine e o plăcere să mă aflu pe gazon. Când joc, mă rup de servici şi de stresul cotidian. Vreu să joc în contiunare, până voi face faţă din puct de vedere fizic", spune fotbalista. Georgiana recunoaşte că o eventuală recompensare din partea clubului a efortului depus pe teren ar fi binevenită. „Măcar prime dacă s-ar da, am fi mai motivate. În aceste condiţii, jucăm din pasiune pentru fotbal", zice jucătoarea de la Motorul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite