Oradea

articolul anterior articolul urmator

Noi bani europeni pentru oraşul care „goleşte“ puşculiţa Europei şi în care primarul îşi cere scuze pentru deranjul provocat de şantiere

20
5 Nov 2018 18:21:18
Autor: Laura Gal
Şantier
Şantier

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat luni că oraşul a câştigat noi contracte de finanţare în valoare de peste 80 de milioane de euro, pentru realizarea unor pasaje subterane, lărgirea unui pod, achiziţionarea de autobuze hibrid şi a unor tramvaie.

"Am finalizat partea de evaluare a acestor proiecte, am primit vizita în teren săptămâna trecută. Acum proiectele europene sunt în faza de precontractare şi estimăm că până la sfârşitul acestei luni vom semna toate aceste contracte de finanţare", a spus primarul Ilie Bolojan.

O parte a sumei va fi cheltuită pentru realizarea a trei pasaje subterane în zona Cetăţii oraşului, care va prelua circulaţia rutieră. În acest fel, întreaga piaţă care face legătura între Cetatea Oradea şi centru va deveni pietonală, cu excepţia circulaţiei tramvaielor.

Din suma primită se vor deconta totodată lucrările realizate deja pe strada Vasile Alecsandri, transformată la rându-i în pietonală, se vor cumpăra zece autobuze hibrid, se va extinde linia de tramvai în zona Universităţii Oradea, se vor mai achiziţiona încă 10 tramvaie, pe lângă cele 10 deja comandate, se va realiza un centru de zi pentru Şcoala Ioan Slavici, şi se vor asfalta trei străzi.

"Toate aceste patru pachete de proiecte sunt depuse pe Axa de mobilitate urbană, iar suma totală a acestora este de 81,8 milioane euro, din care aproximativ 10 milioane euro reprezintă cheltuieli neeligibile şi aprox 1,4 milioane euro sunt contribuţia de 2% a municipalităţii. Prin urmare, din 82 milioane de euro, municipiul va contribui cu 12 milioane de euro, iar diferenţa de 70 milioane de euro sunt banii europeni câştigaţi", a precizat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, proiectele sunt deja în fază de implementare, unele cu licitaţii în curs, altele cu proceduri finalizate, iar din primăvară va începe şantierul.Estimăm că cel târziu la primăvară vom putea începe lucrările. Vom încerca să lucrăm sub trafic într-o primă etapă, dar este foarte posibil ca, pe perioada vacanţei de vară, traficul să fie total blocat în zonă respectivă. De pe acum, îmi cer scuze orădenilor pentru deranjul din trafic”, a spus edilul.

Oradea a câştigat în ultimii ani finanţări de peste 250 milioane de euro şi mai are depuse proiecte pentru obţinerea a peste 170 milioane de euro. „A nu profita de această oportunitate de a atrage bani europeni e o greşeală strategică şi asta a fost o prioritate pentru noi. S-a format o echipă în interiorul primăriei, avem 18 colegi care se ocupă exclusiv de atragerea de finanţări europene şi astăzi suntem într-o fază avansată de depunere de proiecte pentru cea de-a doua perioadă de finanţare”, spune Ilie Bolojan. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

kalu kalu
5.11.2018, 19:42:29

Numai javra de firea nu face nimic.

+15 (15 voturi)
Lamuritorul
5.11.2018, 20:45:01

Kalule, vezi ca pune aia cravasa pe tine! Cum, ma, nu face nimic? Nu face concerte? Nu da ea biciclete, trotinete, patine pe rotile... Nu a adus ea autobuze meseriase, turcesti, nu stifturi nemtesti, suedeze, olandeze, sau mai stiu eu ce...

+11 (11 voturi)
Lamuritorul
5.11.2018, 20:58:14

''Oradea a câştigat în ultimii ani finanţări de peste 250 milioane de euro şi mai are depuse proiecte pentru obţinerea a peste 170 milioane de euro.'' ENORM. ASA DA, SE POATE! Daca ar fi toti primarii ca asta, sau ca Boc, care a atras si el, foarte mult, la Cluj... DA' ASTIA-S LIBERALI, BOBORU' I-A VOTAT PE PISDISTI, CA, CICA, ZICEAU CA MUTA MUNTII DIN LOC. ASA E, MUTA MUNTII DIN LOC CA SA-L SALVEZE PE CONDAMNATUL SUPREM AL PARTIDULUI SI PE SCURSURILE SOCIETATII (PENALI) DE CARE ALA SE INCONJOARA. BAAA, CASCATI OCHII CAND VOTATI, AMARATILOR!

+10 (12 voturi)
leuldinpanjshir99
5.11.2018, 21:29:09

Bolojan, Hava si cu Boc sunt cei mai buni primari din tara. Avea si PSD-ul unul competent, ala de la Ciugud, dar i-au facut vant. Ii era frica lui Daddy sa nu-i ia locul ...

+9 (9 voturi)
Ioan Gheju
6.11.2018, 00:47:36

Domnul primar, pai se poate, sa nu faceti si dvs o serbare a carnatului, o sarbatoare a gulasului dublata de o fasole cu ciolan, ceva acolo? Cand colo faceti pasaje subterane. Pai eu credeam ca la astea subterane, cel mai bine se pricep madam Firea si domnul Liviut. Lasand gluma la o parte, felicitari pentru tot ceea ce ati realizat la Oradea! Romania are nevoie mai mult ca niciodata de oameni ca dvs. Avand experienta acumulata la Oradea, sunt convins ca aceasta experienta si aceste realizari va recomanda pentru functia de Prim Ministru !

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările