Olimpicul orădean care a renunţat la o facultate din SUA pentru a studia şi a lucra în Cluj: „Nu m-aş duce în America pentru un job mai bine plătit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Lazăr, fost elev al Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu“ din Oradea, olimpic internaţional, a învăţat un an la o facultate din Statele Unite ale Americii, după care a decis că nu e locul lui acolo. Tânărul învaţă acum la o facultate din Cluj-Napoca şi este angajat la Bitdefender.

În urmă cu mai bine de cinci ani, Vlad Lazăr a ales să urmeze cel mai bun Colegiu din Bihor, deoarece, spune el, „a reprezentat pentru mine liceul perfect din punct de vedere al calităţii învăţământului şi al posibilităţilor de participare la activităţile extracurriculare“.

Tânărul a reuşit performanţa ca, în anul 2009, să obţină medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori. În 2010, 2011 şi 2012, a obţinut menţiune la Olimpiada Nationala de Informatică şi tot în 2012 s-a întors cu premiul I la Concursul Naţional de Informatică „Urmaşii lui Moisil”. Sunt premii care îi răsplătesc munca şi plăcerea pentru învăţătură. Chiar dacă este olimpic, Vlad este un elev modest.

“Nu cred că faptul că sunt olimpic trebuie să însemne pentru mine mai mult decât faptul că am mers la olimpiade şcolare. Olimpiadele sunt o ocazie foarte bună de a-ţi testa limitele, a cunoaşte oameni noi şi a explora lumea, dar nu trebuie să existe un statut aparte dincolo de asta”, susţine Vlad Lazăr.

Incompatibilitatea din State

Lui Vlad s-a oferit şansa să înveţe în ţara tuturor posibilităţilor, America, şi a răspuns pozitiv, fără să stea pe gânduri. A fost admis la California Institute of Technology (Caltech) în S.U.A, facultate a cărei cursuri le-a început în septembrie 2013, dar pe care le-a abandonat un an mai târziu. A ales această facultate în primul rând pentru că este una dintre cele mai bine cotate facultăţi din lume, dar şi pentru că sistemul este astfel conceput faţă de cel din România.

Chiar şi aşa, nu a fost să fie. A simţit că locul lui nu este acolo. A stat, s-a gândit şi a cântărit bine. Era vorba despre cariera lui, dar şi despre confortul lui. Fără niciun regret a ales România, mai exact Clujul.

“În State a fost vorba de o incompatibilitate între mine şi oamenii întâlniţi acolo. Pur şi simplu nu mă puteam înţelege foarte bine cu ceilalţi colegi. În al doilea rând a fost faptul că acolo eram obligat să fac pe lângă informatică si lucruri precum fizica, chimia, destul de mult de lucru, util dacă încă te decizi ce vrei să faci, dar pentru mine nu a meritat. Un alt factor e chiar materia pe care am vrut să o studiez. Am realizat că practic tot ce vrei în informatică se poate învăţa pe cont propriu, de pe internet . Aşadar am ajuns la concluzia că nu se merită să rămân acolo din niciun punct de vedere”, povesteşte Vlad.

Din nou, acasă

A venit din State extrem de uşurat să fie din nou acasă, spune că de atunci lucrurile au mers chiar foarte bine pentru el şi asta îl face să nu aibă niciun regret.

“Pentru mine totul a fost mai mult o experienţă, de la început nu aveam un motiv foarte bun pentru a rămâne în ţară, asa că am vrut să încerc să văd cum e în State. Am văzut că nu sunt compatibil cu sistemul respectiv şi am venit înapoi. Între timp mi-am descoperit mai bine interesele şi mi-am găsit, zic eu, o cale”, ne-a spus Vlad.

În momentul de faţă, Clujul îi oferă tot ce şi-ar dori. Este student la UBB la Informatică-Engleză şi angajat la compania Bitdefender. Nu ia în calcul posibilitatea unui job bine plătit în State, după terminarea facultăţii.

“Este mult mai important să fac ceea ce îmi place, şi în momentul de faţă asta mi se oferă chiar la locul de muncă pe care l-am găsit în Cluj. Pot spune că nu sunt foarte multe oportunităţi la fel de mari ca ceea ce am găsit chiar în Cluj. Deci, nu m-aş duce în America pentru un job mai bine plătit,  în niciun caz”, susţine Vlad.

Cu plăcere la serviciu

Pentru el, Clujul este o combinaţie între oportunitatea locului de muncă şi faptul că are mulţi prieteni şi persoane foarte apropiate. Ba mai mult, simte că jobul i se potriveşte de minune, şi este o plăcere pentru el să meargă la serviciu.  

După experienţa unui an petrecut în ţara tuturor posibilităţilor, dacă ar fi să le transmită un mesaj elevilor care visează la studii acolo, Vlad i-ar îndruma să încerce. “Ideea ar fi doar să încerce să realizeze ce vor, de ce lucruri au nevoie. Nu există ceva universal valabil. Ştiu mulţi oameni care sunt nefericiţi în State şi mulţi oameni care se simt foarte bine acolo. Depinde de la caz la caz, şi nu prea poţi şti până nu ajungi cu adevărat acolo. Cred că lecţia cea mai importantă pe care am învăţat-o e că nicio alegere nu e fără cale de întoarcere”, susţine olimpicul orădean.

Întrebat care este reţeta succesului, Vlad afirmă fără să stea pe gânduri că pasiunea este cea care poate urca omul pe culmea cea mai înaltă. “Această forţă se găseşte în fiecare dintre noi şi, odată descoperită, tot restul va veni de la sine. Suntem oameni diferiţi şi definiţia succesului nu e aceeaşi pentru toţi. Atât timp cât avem ceva care ne fascinează, ceva care ne motivează putem spune că avem success”, încheie olimpicul Vlad Lazăr.

CITIŢI ŞI:

FOTO Monografia Bihorului, tipărită în China, la jumătate de preţ

Tipărită la zeci de mii de kilometri, cea de-a şasea ediţie a Monografiei Bihorului a văzut lumina tiparului tocmai în China, acolo unde costurile de editare sunt mult mai mici decât în România.

„Lucrătorii pentru Pace”: Doi soţi au adus armonia în miezul războiului, iar acum sădesc seminţe de fericire în România

Sabin şi Ina Mureşan au călătorit prin cele mai înfierbântate zone de război ale Globului şi au încercat să-i ajute pe localnici să comunice, să înţeleagă de unde provin conflictele şi cum pot fi ele oprite. Cei doi s-au mutat acum într-un sat din Bihor şi fac agricultură ecologică.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite