Oradea

articolul anterior articolul urmator

FOTO ADMITERE LICEU 2013 Poveştile elevilor model din Bihor. Vlad Lazăr, olimpicul orădean care a ales să studieze  la una dintre cele mai bune facultăţi din lume

0
7 Jul 2013 13:40:23
Autor: Claudia Bonchiş
Vlad Lazăr a obţinut diferite premii la olimpiadele şcolare
Vlad Lazăr a obţinut diferite premii la olimpiadele şcolare

Vlad Lazăr este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu din Oradea, fiind unul dintre olimpicii cu care şcoala se mândreşte. Pasiunea, susţine el, este forţa care l-a adus în vârful piramidei şi care îi dă impulsul să meragă mai departe, să îşi dorescă să fie şi mai bun de la o zi la alta.

În urmă cu aproape patru ani, a ales să urmeze cel mai bun Colegiu din Bihor, deoarece  “a reprezentat pentru mine liceul perfect din punct de vedere al calităţii învăţământului şi al posibilităţilor de participare la activităţile extracurriculare . Gojdu reprezintă echilibrul între viaţa socială, sport, dezbateri şi educaţie” spune Vlad

A reuşit performanţa ca în anul 2009 să obţină  medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori, în 2010, 2011 şi 2012 menţiune la Olimpiada Nationala de Informatică şi tot în 2012 s-a întors cu premiul I la Concursul Naţional de Informatică „Urmaşii lui Moisil”. Sunt premii care îi răsplătesc munca şi plăcerea pentru învăţătură. Chiar dacă este olimpic, Vlad este un elev modest.

“Nu cred că faptul că sunt olimpic trebuie să însemne pentru mine mai mult decât faptul că merg la olimpiade şcolare. Olimpiadele sunt o ocazie foarte bună de a-ţi testa limitele, a cunoaşte oameni noi şi a explora lumea, dar nu trebuie să existe un statut aparte dincolo de asta” susţine Vlad Lazăr.

Planurile lui pentru viitor sunt măreţe. I s-a oferit şansa să înveţe în ţara tuturor posibilităţilor, America şi a răspuns pozitiv fără să stea pe gânduri.   

“Am fost admis la California Institute of Technology (Caltech) în S.U.A, facultate a cărei cursuri le voi urma începând din septembrie. Plănuiesc să mă specializez în  informatică pe domenii legate de inteligenţa artificială” ne-a mărturisit Vlad.

A ales această facultate  în primul rând  pentru că este una dintre cele mai bine cotate facultăţi din lume, dar şi pentru că sistemul este astfel conceput faţă de cel din România. Îşi poate alege cursurile pe care le doreşte şi nu trebuie să opteze pentru specializare până în anul doi.

Consideră că niciun sistem de învăţământ nu este perfect, dar cel românesc are cele mai multe lipsuri. “În primul rând programa este mult prea încărcată, iar împărţirea pe clase este fundamental greşită. Elevii ar trebui împărţiţi, la nivelul de clasă,  pe baza compeţentelor şi nu a vârstei.  Elevii ar trebui să poată avansa prin materie în ritmul lor, avându-se grijă să nu rămână în urmă, în timp ce profesorii ar trebui să aibă mai multa libertate în stabilirea curriculumului pentru a se plia pe nivelul generaţiei” consideră Vlad.

Întrebat care este reţeta succesului, Vlad afirmă fără să stea pe gânduri că pasiunea este cea care poate urca omul pe culmea cea mai înaltă. “Această forţă se găseşte în fiecare dintre noi şi, odată descoperită, tot restul va veni de la sine. Suntem oameni diferiţi şi definiţia succesului nu e aceeaşi pentru toţi. Atât timp cât avem ceva care ne fascinează, ceva care ne motivează putem spune că avem success”, susţine olimpicul Vlad Lazăr.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările