Oradea

articolul anterior articolul urmator

Oradea, capitala Art Nouveau. Oraşul atrage turiştii cu gratuităţi la muzee şi reduceri în restaurante FOTO VIDEO

3
19 Jun 2021 19:11:25
Autor: Laura Gal

European Best Destinations, o cunoscută platformă care promovează turismul, a inclus Oradea în topul destinaţiilor perfecte pentru un city-break, numind oraşul un centru concentrat de Art Nouveau al Europei.

În ultimii ani, odată cu restaurarea frumoaselor clădiri şi palate, Oradea şi-a recuperat istoria, dar şi culoarea. Bijuteriile arhitecturale, acum în toată spledoarea, sunt printre puţinele rămase în Europa  de Est –  89 de clădiri şi monumente Art Nouveau, 26 de obiective clasate ca monumente istorice, 25 de obiective propuse cu valoare pentru clasare ca monumentele istorice şi 38 de obiective cu valoare arhitecturală incontestabilă îşi aşteaptă vizitatorii. 
 
Centrul Oradei poate fi luat la pas cu uşurinţă şi promite turiştilor o experienţă de neuitat. Este un adevărat centru inundat de arhitectură care fură privirile: palatul Vulturul Negru sau Palatul episcopal greco-catolic – cu biserica cu lună, unică în Europa –, clădirile minunate, înşirate pe strada Vasile Alecsandri, muzeul Art Nouveau Darvas – La Roche sunt doar câteva dintre minunăţiile care aduc istoria şi arta la rang înalt. 

Una dintre atracţiile oraşului, Piaţa Unirii, se transformă în fiecare primăvară în Piaţa florilor, zeci de cireşi japonezi concurând cu frumuseţea palatelor din jur. FOTO: Visit Oradea

Secretele Cetăţii

Cea mai cunoscută atracţie turistică a oraşului este, de departe, cetatea medievală, care datează din 1092, de pe vremea regelui Ladislau I. Legenda spune că regele se afla la vânătoare de cerbi pe aceste meleaguri şi, obosit fiind, a adormit. În vis ar fi fost vizitat de doi îngeri care i-au încredinţat o misiune: ridicarea unei mănăstiri cu hramul Sfintei Fecioare Maria chiar în acel loc. 

Acesta s-a conformat şi a zidit o cetate care străjuia mănăstirea, pe care a numit-o „Várad“, rebotezată ulterior Nagyvárad şi, mai apoi, Oradea. Cetatea este şi o necropolă regală, nu mai puţin de şapte capete încoronate fiind înmormântate aici, inclusiv Ladislau I, întemeietorul ei. 

Festivalul medieval organizat în Cetatea Oradea este unul dintre cele mai apreciate din oraş cu reconstituirile de bătălii istorice şi turnirurile full contact cu participare internaţională. În 2019, la eveniment au participat peste 600 de cavaleri, luptători, arcaşi şi călăreţi cu catapulte şi arme de asediu, adică nu mai puţin de 43 de trupe medievale din 11 ţări. Următoarea ediţie va avea loc în 2022. Foto: Facebook Festivalul Medieval Oradea 

Cetatea Oradiei a avut primul observator astronomic de pe actualul teritoriu al României, fiind şi unul din primele din Europa. Acesta a fost construit în secolul al XV-lea de vestitul astronom şi matematician austriac Georg von Peuerbach. Omul de ştiinţă a stabilit că „meridianul zero“ – linia imaginară care desparte emisfera estică de cea vestică –  porneşte tot din Oradea, din cartierul Steaua – astăzi, Cantemir – , fiind şi punctul fix la care se raporta în calcularea eclipselor solare şi lunare.

Palatul cu grădină biblică

Unul dintre obiectivele de neratat este proaspăt restauratul Complex baroc al Episcopiei Romano Catolice Oradea, ridicat la jumătatea secolulului al XVIII-lea de episcopul Adam Patachich, un aristocrat din Croaţia. Palatul complexului, considerat unul dintre cele mai frumoase din sud-estul Europei, are 100 de camere şi 365 de ferestre – câte una pentru fiecare zi a anului. 
 

Uriaşul parc al Palatului baroc, întins pe 5,5 hectare, are ca atracţie o grădină biblică, unde sunt ordonate grâu, viţă de vie, mei şi orz, care simbolizează pâinea şi vinul, lalele şi crini imperiali, plante aromatice precum salvie, echinaceea şi isop, fructe, legume prezente în Biblie (smochini, linte şi năut) şi plante monastice ca lemnul Maicii Domnului şi măslinul. FOTO: Visit Oradea

 
Din acest an, aici este o nouă atracţie: o grădina peisagistică în stil englezesc, restaurată în întregime odată cu renovarea recentă a întregului complex. Locul este vegheat de un stejar secular de peste 150 de ani, care tronează în mijlocul a patru magnolii de peste 90 de ani, a 30 de arbori Tisa centenari şi a zeci de castani venerabili. 

Întins pe circa 5,5 hectare, parcul are şi o grădină biblică, unde sunt ordonate grâu, viţă de vie, mei şi orz, care simbolizează pâinea şi vinul, lalele şi crini imperiali, plante aromatice precum salvie, echinaceea şi isop, fructe şi legume prezente în Biblie – smochini, linte şi năut – şi plante monastice ca lemnul Maicii Domnului şi măslinul. 
 
 Uriaşul parc al Palatului baroc, întins pe 5,5 hectare, are ca atracţie o grădină biblică, unde sunt ordonate grâu, viţă de vie, mei şi orz, care simbolizează pâinea şi vinul, lalele şi crini imperiali, plante aromatice precum salvie, echinaceea şi isop, fructe, legume prezente în Biblie (smochini, linte şi năut) şi plante monastice ca lemnul Maicii Domnului şi măslinul. FOTO: Visit Oradea
 
În grădina palatului sunt plantaţi şi mult mai exoticii arbore de Sequoia şi secularul Ginko Biloba. Cele mai noi achiziţii sunt cireşii japonezi, un cedru atlantic şi un minunat arbore-lalea. 
 

Şinele către trecutul dureros

În secolul al XIX-lea şi la început de secol XX, comunitatea evreiască reprezenta o treime din populaţia oraşului, astfel că Oradea are cele mai multe sinagogi din ţară – multe dintre ele au fost restaurate şi îşi aşteaptă oaspeţii. 
 FOTO: Facebook Muzeul Istoriei Evreilor
 
Aschvas Rein, ultima sinagogă construită în Oradea în perioada interbelică, găzduieşte un muzeu evreiesc, unde sunt adunate poveştile unora dintre cei mai importanţi membri ai comunităţii. Etajul muzeului este dedicat celei mai tragice perioade din existenţa evreilor: Holocaustul. 
În Muzeul istoriei evreilor unde sunt adunate poveştile unora dintre cei mai importanţi membri ai comunităţii, obiecte şi documente inclusiv despre mai cumplită perioadă, cea a deportărilor FOTO: Muzeul Istoriei Evreilor FOTO: Facebook Muzeul Istoriei Evreilor
 
Pe podea sunt desenate şinele de tren pe care erau transportaţi la Auschwitz, iar pe pereţi sunt scrise numele celor care şi-au găsit sfârşitul în lagărele de exterminare. Tot aici, vizitatorii pot vedea regulamentul ghetoului din Oradea, care a fost afişat în casa Terezei Mozes, supravieţuitoare a Holocaustului.

Paradisul apelor termale

Oradea înseamnă, însă, mai mult decât edificii şi muzee. Este un oraş viu, plin de culoare, cu parcuri umbroase, pietonale elegante, restaurante, puburi, cafenele pentru toate gusturile şi buzunarele, dar şi un adevărat paradis al apelor termale, alături de Băile Felix şi Băile 1 Mai.
Aquaparcul Nymphaea îi aşteaptă pe vizitatori FOTO: Aquaparc Nymphaea
 
În Oradea se află cel mai mare aqua park din vestul ţării, Nymphaea, deschis în 2016, care a devenit o atracţie pentru turiştii români şi străini deopotrivă. Complexul are şapte bazine exterioare, pentru adulţi şi copii, precum şi un bazin cu tobogane, unul olimpic de înot cu adâncime de 2 metri şi un bazin de sărituri. În interior sunt alte şase bazine, inclusiv unul cu o corabie şi apă mică pentru copii, la care se adaugă zona cu cele şase tipuri de saună şi zona de tip wellness. Turiştii se pot bucura şi zona cu baie turcească, unde pot alege între cele cinci bazine cu apă geotermală, cu temperaturi între 28 şi 40 de grade. 

Gratuităţi şi reduceri pentru turişti

Turiştii care aleg Oradea ca destinaţie de vacanţă au o serie de beneficii şi gratuităţi, printr-o campanie de promovare iniţiată pentru al doilea an consecutiv de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea), în parteneriat cu Primăria municipiului, societatea de transport OTL, instituţiile muzeale din oraş, dar şi de unităţile din industria ospitalităţii. 
 
Turiştii vor primi transport gratuit pentru 24 de ore în întreaga reţea de transport public, pot vizita gratuit muzeele şi obiectivele turistice, iar cafenelele şi restaurantele înscrise în campanie le oferă reduceri. Totul cu o singură condiţie: o şedere de minimum două nopţi consecutive la una dintre unităţile de cazare clasificate din Oradea, partenere în acest proiect. Beneficiul este oferit pentru fiecare turist în parte, aşadar dacă într-o cameră este cazată o familie, toţi membri familiei se vor bucura de beneficii.
 
Turiştii pot beneficia de aceste gratuităţi dacă sunt înregistraţi în aplicaţia oradealifenouveau.ro de către personalul hotelier. Odată înregistrat, turistul va primi un mesaj automat prin email, mesaj care conţine codul unic şi un QR Code pentru gratuităţi şi pe care îl poate primi tipărit, la cerere, de la unitatea de cazare. În baza acestui cod, turistul va avea acces la cele trei categorii de beneficii ale campaniei. 

Vă recomandăm şi: 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Fake News
20.06.2021, 07:42:49

Arhitectura din Oradea, mentionata in articol, este in stilul Wiener Secession, nicidecum Art Nouveau, dar ce stie taranul ce-i aia sofranul.

-2 (6 voturi)
MV R.
20.06.2021, 12:00:32

...și totuși,„țăranul” nu a greșit : „Termenul de "secesiune" (sau „secesionism”), o variantă germană a curentului "Art Nouveau"!!! „Secesiunea vieneză (în limba germană: Wiener Secession) a fost o mișcare artistică apărută în 1897 la Viena, după modelul "Secesiunii müncheneze" (Münchner Sezession, 1892) și scurt timp înainte de "Secesiunea berlineză" (Berliner Sezession, 1898). Mișcarea a reunit mai ales artiști plastici, pictori, graficieni și arhitecți, care s-au rupt de tradiția istoristă, dominantă în vremea respectivă în Europa și America de Nord, de unde numele de Secession. Termenul de "secesiune" (sau „secesionism”), o variantă germană a curentului "Art Nouveau" apărut în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, s-a aplicat în cercurile artistice tuturor eforturilor de desprindere (în latină: secessio = separare, scindare) din vechile tipare, căutându-se căi de combatere a sărăcirii și uniformizării comportate de standardele producției industriale. Secesiunea debutează în Germania în 1892, deschizând seria dizidenților față de arta academistă promovată de "Asociația artistică din München" (Münchener Künstlergenossenschaft). Din această mișcare făceau parte Franz von Stuck, Fritz von Uhde, Wilhelm Trübner, Arnold Böcklin ș.a., care se reunesc în jurul revistei "Die Jugend" ("Tineretul"), de unde numele de "Jugendstil", răspândit în țările de limbă germană, până la puternica afirmare a stilului expresionist în preajma primului război mondial.

+4 (6 voturi)
Călin Teodor
23.06.2021, 06:35:17

Da și nu prea, în sensul că termenul Art Nouveau este general utilizat pentru că curentul a apărut în Belgia și Franța, termenul a fost utilizat prima oară în 1880 în L’art Moderne, unde descria opera unor reformiști “Les vinqt”. Mișcarea germană, Secesiunea, este un curent similar dar nu identic. Mai mult, pe când apăruse Secesiunea Vieneză, cea muncheneză era deja cunoscută ca Jugendstil, după revista Jugend. Putem dezbate la infinit, totuși sunt curente identitare. Cel mai bine se vede diferența în interpretarea grafică a alfabetului, caracterele Art Nouveau sunt elaborate, fluide, cele Secesion sunt rigide, angulare. Oradea este un amalgam de influențe, puțin păstrate, masiv modificate de renovări căci restaurari nu se pot numi. Articolul e propagandistic, numărul de clădiri e o aberație. Sunt câteva reprezentative. Interesant e Palatul Stern cu influențele Lechneriene, curentul maghiar, și Moscovits Miksa cu influențe berlineze, Lilienstil. Oradea e un oraș de vizitat într-o zi, cu toate obiectivele enumerate, modest. Pentru fenomenul Art Nouveau recomand Riga, are peste 50 de clădiri în patrimoniul mondial UNESCO, adevăratul etalon în promovare.

+1 (1 vot)
Modifică Setările