Oradea se transformă, simbolic, în capitala ecologiei timp de o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copii şi tineri demonstrează că protejarea mediului înconjurător este o adevărată artă. Timp de şapte zile, orădenii vor primi lecţii de implicare din partea adolescenţilor şi copiilor care vor să protejeze mediul înconjurător.

Cei mai tineri dintre orădeni dovedesc că simţul civic poate fi dezvoltat, chiar dacă în viaţa de zi cu zi nu sunt ecologişti convinşi. Copii, liceeni şi studenţi  îşi consumă timpul liber încercând să-i facă pe oameni mai atenţi cu ei înşişi şi cu spaţiul în care trăiesc. Unul dintre cele mai deosebite proiecte în care se implică tinerii este ultilizarea deşeurilor reciclabile. Coordonaţi de profesori, elevi din şcolile generale orădene se întrec în această săptămână în inventivitate.


Rochii din pahare


Copiii lucrează obiecte decorative din pahare, hârtii, CD-uri sau nailon, în timp ce studenţii pregătesc vestimentaţii inedite. „Pentru sensibilizarea cetăţenilor, la fel ca în 2009, am gândit un proiect în care implicăm peste 500 de elevi şi studenţi. Ei vor expune obiecte şi vor defila în haine din materiale reciclabile”, spune Olimpia Urdea, preşedintele asociaţiei D’Art. 


Studenţii au fost îndemnaţi să gândească ecologia în termeni artistici. „Să creez din materiale reciclabile a fost o adevărată provocare pentru mine”, spune Natalia Mihoc, studentă la design vestimentar. „Am confecţionat o pălărie înaltă, de inspiraţie Alice în Ţara Minunilor şi o rochie cu corset, din nailon cu aplicaţii din dopuri şi ziare”, spune Natalia. Studenta susţine că prin aceste modele reuşeşti cel mai uşor să atragi atenţia oamenilor.
„S-a creat o adevărată isterie cu moda eco. Dar puţini ştiu ce înseamnă cu adevărat. Mi-am dat seama că oamenii nu ţin cont nici de cele mai elementare reguli, atunci când am căutat dopuri pentru rochie. Am strâns material de la firme, baruri, magazine, dar m-am oprit şi la ghenă. Atunci am realizat că îmi este imposibil să adun plasticul amestecat cu resturi menajere, pentru că nimeni nu ţine cont de inscripţiile speciale pentru toate tipurile de deşeuri”, povesteşte Natalia.


Parcuri adoptate de copii


În acelaşi timp, copiii s-au decis să dea orădenilor şi exemple concrete de simţ civic. Înarmaţi cu saci menajeri şi mănuşi, ei vor igieniza spaţiile verzi ale oraşului. „Noi ne-am ales parcul de pe malul Peţei. Avem grijă de el de câţiva ani. Elevii învaţă să respecte natura şi totodată, spaţiul în care trăiesc, pentru că majoritatea locuiesc în acest cartier”, spune şi Fandly Eniko, profesoară la şcoala Dimitrie Cantemir.


Deşi să fii eco este la modă, prea puţini oameni ştiu ce implică asta cu adevărat.
Natalia Mihoc, studentă

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite