Orădenii care au rămas șomeri după 40 de ani, se încadrează cu greu pe piața muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Drimba a lucrat 20 de ani ca forjor, apoi s-a reprofilat, dar de două luni a rămas şomer. Criza a trimis în şomaj sute de orădeni, care trebuie să se reprofileze de la o lună la alta, pentru a supravieţui. Cei mai dezavantajaţi sunt oamenii trecuţi de 40 de ani.

Mircea Drimba are 42 de ani şi este şomer de două luni. Drama bărbatului a venit odată cu criza, în urmă cu doi ani, când fabrica la care lucra a dat faliment. Forjor de meserie, cu o experienţă de peste 20 de ani, orădeanul s-a văzut nevoit să o scoată la capăt, fără pregătire şi fără diplome cu care să impresioneze într-un interviu. „Am lucrat o perioadă muncitor în construcţii, în vânt şi în ploi. Când n-au mai fost comenzi, m-am apucat de grădinărit.  Îngrijeam curţile bogătaşilor. Apoi m-am angajat la o firmă de făcut curăţenie”, a explicat bărbatul.

Niciunul dintre joburile găsite însă, nu a rezistat economiei şubrede. La fel ca el, zeci de şomeri bat la uşile companiilor. „Vârsta nu este un impediment, dacă experienţa îl recomandă pentru job”, a spus Raul Gutin, reprezentant al unei fabrici de componente electronice. „Soluţia este recalificarea”, a spus Maricica Juca, consilier al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite