Orădenii pot semna o petiție împotriva centralei electrice pe biomasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de orădeni au semnat online petiţia împotriva noului proiect de centrală votat de consilierii locali. Iniţiatorul petiţiei, Orlando Balaş, atrage atenţia că o astfel de centrală va duce, în timp, la defrişarea pădurilor din jurul oraşului.

Orădeanul Orlando Balaş şi biologul Ana Marossy sunt revoltaţi de ideea construirii unei centrale electrice pe biomasă care să asigure o parte din energia termică a oraşului. Centrala ar trebui să funcţioneze pe deşeuri de lemn şi să asigure aproape 5 la sută din căldura orădenilor pe timp de iarnă. În opinia oamenilor însă, nu există suficiente deşeuri valorificabile care să susţină un consum atât de mare.

„Practica a arătat că, în România, astfel de centrale funcţionează aproape exclusiv pe bază de lemne din pădure şi pe deşeurile rezultate din industria de prelucrare a lemnului. În toate cazurile în care astfel de proiecte au fost implementate în România, ele au dus la defrişări dramatice ale regiunilor înconjurătoare", a spus orădeanul Orlando Balaş.

Petiţie contra proiectului

Orădeanul a lansat o petiţie online care a trezit interesul orădenilor, peste 150 de persoane lăsându-şi semnătura. „Primăria ar trebui să extindă încălzirea cu apă geotermală. Nu avem nevoie de centrale noi, avem nevoie de copaci”, a spus orădeanca Natalia Petru.

„În condiţiile în care parcul auto al judeţului a crescut de aproape trei ori în ultimii zece ani, în condiţiile în care activitatea industrială a Oradiei se va dezvolta în continuare şi va duce la o creştere a poluării, orice acţiune care poate prejudicia pădurile din jurul oraşului şi din judeţ este imorală şi ilegală“, a mai spus Balaş. Semnează petiția aici.


Spre binele orădenilor

Marcel Boloş, şeful Direcţiei de Dezvoltare Durabilă din primărie, a spus că această centrală le-ar fi utilă orădenilor. „Ecologiştii sunt nemulţumiţi şi dacă poluăm, şi dacă vrem să folosim surse nepoluante“, a spus Boloş. „Pentru un oraş ca Oradea, încălzirea prin surse regenerabile este o prioritate. Vom organiza o licitaţie publică deschisă pentru investitorii care vor să facă o centrală pe biomasă”, a explicat directorul. Boloş a mai subliniat că el susţine încălzirea cu apă geotermală, dar aceasta ar fi rentabilă pentru orădeni dacă mai multe companii ar furniza acest serviciu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite