Ordin de ministru în pregătire: angajaţii din penitenciare pot folosi compensaţiile pentru chirie ca rată la creditul imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După poliţişti şi militari, acum şi poliţiştii din penitenciare îşi pot folosi compensaţia pentru chirie ca rată la un credit imobiliar, facilitatea fiind introdusă în Legea privind Statutul poliţiştilor de penitenciare şi urmează să fie reglementată printr-un Ordin al Ministrului Justiţiei.

Actul normativ, promulgat la sfârşitul lunii iulie, prevede că poliţiştii de penitenciare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie - adică nici ei, nici soţul ori soţia nu au locuinţă în proprietate în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea - şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie.

Potrivit aceluiaşi act normativ, facilitatea se acordă pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate. 

Reguli prin ordin de ministru

Compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul de până la 50% din salariul lunar net însă nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

Legea prevede că facilitatea nu are caracter salarial şi, deci, nu se impozitează, dar şi că se menţine şi în cazul în care beneficiarul se transferă ori se mută cu slujba într-o altă instituţie din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, fiind valabilă însă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. 

Condiţiile plăţii ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar pentru locuinţele cumpărate de poliţiştii de penitenciar se stabilesc printr-un ordin al Ministrului Justiţiei care este în fază de proiect. 

Pentru poliţişti şi militari, de anul trecut 

Prevederile din Statutul poliţiştilor de penitenciare privind folosirea compensaţiei pentru chirie ca rată la un credit imobiliar sunt similare celor intrate în vigoare din decembrie 2018 şi prevăzute în Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului şi Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Astfel, potrivit respectivelor acte normative, poliţiştii şi cadrele militare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului.

Valoarea compensaţiei este de până la 50% din salariul de bază, respectiv din solda lunară, dacă angajaţii sunt numiţi în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea de domiciliu, nu deţin locuinţă proprietate personală în acea localitate, inclusiv soţia sau soţul, şi nu li se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător.

Poliţiştii şi militarii trebuie să deţină contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe, pentru justificarea sumelor. De asemenea, beneficiarii care au în derulare un credit imobiliar şi care îndeplineau condiţiile pentru compensaţie de chirie, dar au renunţat sau nu au optat pentru acest drept, pot primi compensaţie pentru plata ratelor.

La sfârşitul anului trecut, aproximativ 22.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne beneficiau de compensaţie pentru chirie, pentru care statul plătea, lunar, aproximativ 9,1 milioane lei. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite