Pâine tradiţională cu aromă de istorie, coaptă în Muzeul Pânii din Cetatea Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Pâinii va fi unul dintre punctele de atracţie ale Cetăţii Oradea
Muzeul Pâinii va fi unul dintre punctele de atracţie ale Cetăţii Oradea

Cetatea Oradea este tot mai aproape de momentul în care îşi va redobândi identitatea, graţie proiectului de reabilitare finanţat de Uniunea Europeană, care ar trebui să fie finalizat până în 2015. Orădenii au asistat astăzi la o demonstraţie practică la Muzeul Pâinii, în cadrul căreia au putut vedea cum se făcea pâine pe vremuri, în cetatea medievală.

Primarul Ilie Bolojan împreună cu Dumitru Sim - şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea au susţinut astăzi o conferinţă de presă la Cetatea Oradea, în cadrul căreia a fost prezentat modul în care au evoluat lucrările la Muzeul Pâinii (Corpul H), la subsolul Corpului A, la etajul II al viitorului Muzeu al Cetăţii Oradea, dar şi Corpul M al cetăţii. Conferinţa a început cu o demonstraţie practică la Muzeul Pâinii, în timpul căreia, cei prezenţi au putut vedea în timp real modul de preparare şi coacere a pâinii tradiţionale.

 50 de ani, recuperaţi în doi ani

Dumitru Sim a vorbit despre ceea ce a însemnat anul 2011 pentru proiectele din  Cetatea Oradea.  „Suntem la un nou sfârşit de an, al doilea de când ne străduim să aducem măreţia de odinioară în cetate. Un al doilea an de când, benefiicind de finanţarea REGIO, facem să bată din nou inima comunităţii orădene, de când înviem ceea ce reprezintă istoria, identitatea şi fizionomia specifică oraşului Oradea. O perioadă plină de strădanii, dar şi de graţie faţă de toţi cei implicaţi. Un an în care s-a făcut mai mult decât în ultimii 50 pentru salvarea şi revitalizarea ei", a spus Dumitru Sim.

Şansa de a ne rescrie istoria

Lucrările efectuate la Cetatea Oradea au scos la iveală lucruri neştiute. În anul 2007, în faza de pregătie a documentaţiei pentru depunerea cererii de finanţare pentru proiectul „Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii in Circuitul Turistic- Cetatea Oradea Complex Cultural Turistic European - Etapa I", în partea sudică a subsolului corpului A s-au efectuat săpături arheologice în patru secţiuni arheologice. Săpăturile au adus la iveală, la acel moment, segmentul unei clădiri de cărămidă, construită în evul mediu. Aceasta probabil a fost adosată la faţada nordică a catedralei medievale gotice, după părerea specialiştilor arheologi. „Importanţa continuării săpăturilor în faza de execuţie lucrări a devenit astfel inerentă. Cu atât mai mult cu cât, afirmă specialiştii istorici şi arheologi, ar fi vorba despre o clădire necunoscută (ea dispărând fizic), care însă apare pe unele dintre stampele de sfârşit de secol XVI, început de secol XVII, ca o clădire cu etaj, adosată dinspre nord fostei catedralei episcopale gotice. Datele despre scopul acestei construcţii şi despre perioada sa de edificare lipsesc, arheologii sperând ca prin continuarea cercetării să se lamurească acest lucru. Un singur fapt era cert, această clădire a fost demolată împreună cu catedrala începând cu anul 1619, pentru a se face loc Palatului Renascentist", a spus Dumitru Sim.

Piese lipsă, regăsite

Urmărind a îmbunătăţi viitoarea funcţiune a subsolului Corpului A, unde va fi amenajat Lapidarul Medieval al Muzeului Cetăţii şi Municipiului Oradea, dar şi recuperarea atât cât se poate a informaţiilor despre acest spaţiu şi această perioadă, a impus ca necesară continuarea săpăturilor, pentru a descoperi şi celălalte segmente de zidărie ale clădirii medievale. Relaţia acesteia faţă de colţul (contrafortul) catedralei şi posibilitatea de a cerceta stratigrafia nebulversată a fazei timpurie a cetăţii, neatinse de cele două construcţii aflate pe primetrul lui (Subolul renascentist actual şi subolul clădirii medievale), au menirea expresă de a da un plus de valoare spaţiului, dar şi de recuperarea a memoriei istorice, a acelor piese lipsă din istoria cunoscută a fortificaţiei orădene.

Cu ocazia săpăturilor arheologice s-a descoperit colţul catedralei medievale gotice, care după relevările preliminare avea să intre sub zidăria subsolului. Acesta are adosat un contrafort destul de impunător. La colţul nord-vestic al fundaţiei contrafortului este adosată zidăria sud-estică a clădirii medievale, despre care am precizat deja mai sus.

Pe lângă fundaţia celor două edificii medievale de piatră, la sud de acestea, s-au descoperit urmele a două vetre de foc distruse: prima este bine reprezentată prin fragmente mari de argilă arsă şi lemn carbonizat, iar a doua prin pietre de râu de diferite dimensiuni, cu număr relativ mare de fragmente de calcar. „Cercetările fiind în curs de derulare, deocamdată nu ştim dacă aceste vetre sunt de exterior sau aparţin unei locuinţe", a mai spus Dumitru Sim. Din discuţiile purtate de specialiştii de la Muzeul „Ţării Crişurilor" şi cei ai Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, pe marginea acestei importante descoperiri, se pare că ele ar putea fi datate undeva între a doua jumătate a secolului al XII-lea şi Marea Invazie Tătară din 1241, când prima cetate, cea de factură romanică, este cucerită, incendiată şi distrusă de către mongoli. Se pare aşadar că ambele cuptoare (vetre de foc) ar aparţine fazei timpurii a Cetăţii Oradea. Această descoperire devine foarte importantă din punct de vedere istoric, pentru că se constituie în unul dintre „martorii" unei perioade zbuciumate a cetăţii şi a întregului teritoriu pe care se situează azi Oradea, şi despre care, din lipsa documentelor scrise sau a puţinătăţii acestora, nu ştim aproape nimic. „Fără izvoarele scrise, arheologia este ultima şansă a acestei perioade timpurii de devenire pentru Cetatea Oradea, iar finanţarea ne permite astfel recuperarea, chiar dacă parţială, a propriei istorii, a identităţii locale", a mai spus Dumitru Sim.

Proiectul „Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii in Circuitul Turistic- Cetatea Oradea Complex Cultural Turistic European - Etapa I" vizează reabilitarea, restaurarea şi refuncţionalizarea unei însemnate părţi din monumentul de istorie şi arhitectură reprezentat de Cetatea Oradea şi a fost contractat de Oradea în luna iunie a anului 2009, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 (REGIO), Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă a turismului regional şi local, Domeniul Major de interventie 5.1 - Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe. Implementarea proiectului se derulează pe o perioadă de 72 de luni (iunie 2009 - iunie 2015) şi are ca şi scop introducerea în circuitul turistic național, regional și internațional a Cetăţii Oradea ca şi centru regional reprezentativ de patrimoniu cultural și turism.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite