Oradea

articolul anterior articolul urmator

Pandemia a „virusat“ economia în Bihor: peste 35.000 de contracte de muncă sunt suspendate, angajatorii cer sprijin

0
3 Apr 2020 19:03:28
Autor: Laura Gal
Restricţiile de circulaţie şi  pericolul răspândirii coronavirusului i-au obligat pe angajatorii din Bihor să-şi trimită oamenii în şomaj tehnic
Restricţiile de circulaţie şi  pericolul răspândirii coronavirusului i-au obligat pe angajatorii din Bihor să-şi trimită oamenii în şomaj tehnic

Peste 35.000 de contracte de muncă au fost suspendate în judeţul Bihor, sute de angajatori solicitând în ultimele zile sprijin financiar pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, numărul total al contractelor de muncă suspendate în judeţ se ridica, vineri, la 35.769, în timp ce 190.463 de contracte erau, încă, active.
 
Potrivit ITM Bihor, motivele permise de Codul Muncii (Legea 53/2003) pentru suspendarea contractelor individuale de muncă sunt şomajul tehnic, carantina, forţa majoră, concediul pentru creşterea copilului, concediul fără plată, fără să comunice câte din contractele de muncă au fost suspendate în Bihor din cauza şomajului tehnic. 
 
Pe de altă parte, peste 150 de firme cu 1.400 angajaţi au transmis solicitări Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor pentru sprijin de la stat. "Sunt firme din toate domeniile de activitate, cu mai mulţi angajaţi, dar şi de firme cu unul sau doi angajaţi", a explicat directorul Agenţiei, Békési Csaba.
 
Potrivit Ordonanţelor de Urgenţă 30 şi 32 din 2020, societăţile afectate de pandemia de coronavirus şi care, din acest motiv, suspendă contractele de muncă ale angajaţilor vor primi, pentru fiecare salariat, 75% din salariul de încadrare, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.
 
Firmele trebuie doar să trimită agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă o declaraţie pe proprie răspundere, o cerere şi un tabel nominal cu angajaţii care au contractele de muncă suspendate. Aceste formulare se regăsesc pe site-ul ANOFM, dar şi pe pagina de Facebook a AJOFM Bihor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii