„Pasta puttana“ sau „pastele târfei“,  reţeta perfectă pentru orice ocazie. Ingredientele celebrului bucătar italian Gennaro Contaldo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Wikipedia.org
FOTO: Wikipedia.org

Reţetă inventată la mijlocul secolului al XX-lea, în Napoli, unde era populară mai ales în rândul prostituatelor care voiau o gustare rapidă între clienţi, azi „pasta puttana“ sau „spaghetti alla puttanesca“ este un fel de mâncare prezent pe lista de meniuri a tuturor restaurantelor italiene.

Celebrul bucătar Gennaro Contaldo obişnuia să o gătească seara, colegilor, după o reţetă în care a adunat toate aromele Mediteranei la un loc. Gustul acrişor şi uşor picant al caperelor, parfumul busuiocului proaspăt sunt ingredientele secrete ale unui fel de mâncare altminteri obişnuit. 

Ingrediente pentru 4 porţii: 

  • o mână de busuioc proaspăt
  • sare, piper negru
  • coaja şi zeama de la o lămâie
  • ulei de măsline extravirgin
  • 2 fileuri de ton a câte 225 grame, tăiate bucăţele sau 2 conserve de ton în ulei, scurse
  • 400 grame penne (paste scurte) sau spaghete
  • 8 file de anşoa
  • 2 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi mărunt
  • 2 mâini de capere înmuiate
  • o mână de măsline negre, curăţate de sâmburi şi tocate mai mare
  • 1 ardei iute roşu, proapsăt curăţat de seminţe şi tăiat felii subţiri
  • 2 mâini de roşii foarte coapte, tocate mărunt sau o conservă de roşii cubuleţe
  • opţional: o lingură de vin alb
  • o mână de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt

Busuiocul se zdrobeşte cu un vârf de cuţit de sare şi un "strop" de piper, coaja rasă şi sucul de la o lămâie de mărime medie şi aproximativ 2 linguri de ulei de măsline. Cu acest amestec se ung bucăţile de ton. Dacă aţi ales conservele de ton, atunci le scurgeţi de ulei, le puneţi într-un bol şi turnaţi pasta peste bucăţile, amestecaţi şi lăsaţi să se marineze. 

Pastele se pun la fiert. Într-o tigaie se pun fileurile de anşoa şi se prăjesc puţin, după care se adaugă usturoiul, caperele, măslinele şi ardeii iuţi. Se lasă pe foc doar câteva minute, după care se pune şi tonul.

Dacă este proaspăt, tonul trebuie să se prăjească pe ambele părţi. Când e gata se adaugă roşiile şi o lingură de vin alb.

Dacă tonul este din conservă, se pune în tigaie odată cu roşiile, lăsând să fiarbă întregul amestec vreme de 5 minute, timp în care se amestecă din când în când.

Când pastele sunt fierte, se scurg într-o strecurătoare, păstrând din apa în care au fiert. Se pun pastele peste sosul cu ton, adăugând şi pătrunjelul. Dacă sosul nu e destul de subţire, se mai adaugă o lingură de ulei de măsline şi din apa în care au fiert pastele. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite