Pedepse grele în dosarul TopConstruc. Primarul Odobasianu şi viceprimarul Iuhas, închisoare pentru decontări fictive de peste 1.2 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat în dosarul Top Construct de la Beiuş, instrumentat de procurorii DNA Oradea. 16 persoane au fost anchetate pentru decontări fictive de peste 1.2 milioane de lei, o parte dintre acestea fiind condamnate la închisoare cu executare. Printre cei care ar putea ajunge în spatele gratiilor se află  fostul primar al municipiului Beiuş, dar şi fostul viceprimar al municipiului.

În urma pronunţării magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Silviu Odobasianu, primar la Beiuş în perioada 2000 -2008, a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni, urmând să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani de închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi.

Berindea Ciprian Cătălin, administratorul SC Top Construct, a fost condamnat la 5 ani şi 9 luni închisoare şi, la fel ca Odobasianu, 2 ani interzicerea unor drepturi.

Pancu Nicolae Virgil, şef de lucrări la aceeaşi firmă, a fost condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi.

Gelu Laurenţiu Hasan, inspector la Primăria Beiuş va executa şi el 4 ani şi 6 luni de închisoare, Emil Gheorghe Oaie, şef Serviciu Amenajarea Teritoriului şi Investiţii – 4 ani şi 2 luni închisoare, Viorel Iuhas, viceprimar la Beiuş în perioada 2000-2008 – 3 ani şi 10 luni închisoare, Nicolae Sotoc, administrator al SC Subtil Consult SRL, societate care asigura dirigenţia de şantier – 4 ani închisoare.

Tuturor celor de mai sus li s-a aplicat pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Pedepse cu suspendare pentru deputatul Costin şi primarul Domocoş

Adrian Domocoş, primarul suspendat al Beiuşului, deputatul Gheorghe Costin, fostul primar Octavian Codreanu şi ceilalţi funcţionari din primărie au primit tot pedepse cu închisoarea, însă cu suspendare.

Maria Nicolae, şef Serviciu Buget-finanţe, a fost condamnată la 2 ani, 10 luni şi 20 de zile de închisoare, cu suspendare pe un termen de supraveghere de 4 ani, Gigel Mihailovici – 2 ani şi 3 luni cu suspendare pe un termen de 4 ani, Maria Ramona Clintoc – 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendare tot pentru un termen de 4 ani, Dorina Gabor – 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendarea executării şi un termen de supraveghere de 4 ani, Mircea Boloş – 2 ani şi 3 luni cu suspendare şi supraveghere tot 4 ani.

Octavian Codreanu, primar al municipiului Beiuş în perioada 1996-2000 a fost de asemenea condamnat  la 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendare, Adrian Domocoş, primarul suspendat din funcţie a încasat 2 ani şi 4 luni cu suspendare, deputatul Gheorghe Costin a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

Mirela Olimpia Iancu, director al BRD Oradea – Agenţia E. Gojdu, a primit 1 an de închisoare cu suspendare cu supraveghere pe o perioadă de 3 ani.

Tuturor celor condamnaţi cu suspendare li s-a aplicat pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi şi au fost obligaţi, fiecare la 60 sau 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Odobasianu, Berindea, Pancu, Hasan, Maria Nicolae, Oaie, Iuhas, Matei şi Sotoc au fost obligaţi, în solidar, la plata sumei de 82.528,90 lei respectiv 385.463,02 lei către Ministerul Mediului.

Tot aceştia, împreună cu Gigel Mihailovici, Maria Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş, Matei Florian şi Octavian Codreanu vor achita, în solidar, 14.563,92 lei către Primăria Beiuş.

Domocoş, Costin, Berindea, Pancu, Hasan, Maria Nicolae, Oaie, Matei şi Sotoc au mai fost obligaţi la plata sumei de 144.978 lei către Ministerul Mediului. Administratorul TopConstruct, Ciprian Berindea şi Olimpia Iancu, directoarea de la BRD vor mai achita Primăriei Beiuş suma de 758.025 lei.

Magistraţii au decis să menţină sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor tuturor inculpaţilor până la achitarea sumelor respective. Cheltuielile judiciare către stat vor fi plătite de fiecare dintre inculpaţi, sumele fiind, după caz, câte 10.000 de lei, 12.000 sau 18.000 de lei. Sentinţa pronunţată  nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel, tot la instanţa supremă.

Procurorii DNA Oradea au trimis în judecată 17 persoane, edili şi foşti edili sau funcţionari publici din cadrul Primăriei Beiuş, fiecare dintre ei fiind acuzaţi, după caz, de înşelăciune, falsuri, uz de fals, abuz în serviciu sau complicitate. Dosarul a fost judecat de Înalta Curte.

1,2 milioane de lei

Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul lunii octombrie 2007, primăria municipiului Beiuş a atribuit un contract de achiziţie publică prin care SC Top Construct Grup SRL Oradea se obliga să execute „Lucrări prioritare de extindere şi reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Beiuş”, la preţul de 4,17 milioane lei, la care se adăuga TVA de aproape 793 de mii de lei.

Lucrările urmau să fie executate în cadrul unui program finanţat în proporţie de 85% de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi în proporţie de 15% de Primăria Beiuş. „Starea de fapt relevă că în perioada 30 noiembrie 2007–28 noiembrie 2008, reprezentanţii primăriei Beiuş (cei doi primari care şi-au exercitat atribuţiile în aceasta perioadă, cei doi viceprimari, precum şi funcţionari din cadrul primăriei) au favorizat firma SC Top Construct Grup SRL Oradea prin aceea că au făcut posibilă obţinerea sumei de 1,24 de milioane de lei (aproximativ 321 de mii de euro raportat la media cursului de schimb din acea perioadă) în contul unor lucrări prevăzute în contract, care în realitate nu au fost executate.

Firma a fost favorizată de reprezentanţii primăriei în condiţiile în care aceştia aveau reprezentarea reală a situaţiei lucrărilor”, se arată în comunicatul DNA. Pentru execuţia lucrărilor în valoare de aproximativ 1 milion de euro, SC Top Construct Grup SRL a trimis în teren pe şantierul deschis la Beiuş între 4 şi 6 angajaţi.

Din totalul sumei obţinute pe nedrept din bani publici, 1,24 de milioane de lei reprezintă prejudiciul nerecuperat în dauna bugetului de stat şi bugetului local al municipiului Beiuş (aproximativ 321.672 euro).

„Cu alte cuvinte, din facturile emise de SC Top Construct Grup SRL în valoare totală de 2,4 milioane lei, facturi acceptate la plată de inculpaţi, în realitate au fost executate lucrări doar în cuantum de 1,16 milioane lei, prejudiciul nerecuperat fiind de peste 50% din valoarea lucrărilor declarate ca fiind executate. În perioada menţionată, inculpaţii Berindea Ciprian Cătălin şi Pancu Nicolae Virgil au depus, în numele SC Top Construct Grup SRL Oradea, documente atestând date nereale (situaţii de lucrări, facturi), pentru decontarea de către primăria Beiuş a unor lucrări care nu fuseseră executate. Reprezentanţii Primăriei Beiuş, ca beneficiară a lucrărilor, au confirmat execuţia şi recepţia acestora, acceptând situaţia fictivă”, mai arată procurorii DNA.

Folosind înscrisuri care atestau date nereale şi declaraţii false, primarii Odobasianu Nicu Silviu, respectiv Domocoş Adrian Nicolae au indus în eroare Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, solicitând şi obţinând sume de bani pentru lucrări care în fapt nu fuseseră executate de SC Top Construct Grup SRL.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite