Peste un milion de euro pentru salvarea liliecilor din peșterile bihorene (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii inventariază liliecii specii protejate din peşterile bihorene şi încearcă să-i  protejeze de turişti. Printr-un proiect finanţat de UE şi Ministerul Mediului cu peste 1.200.000 de euro, speciile de lilieci din Munţii Pădurea Craiului ar putea fi salvate de la dispariţie.

Peşterile din Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău vor fi verificate până la sfârşitul lunii iunie, de către angajaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor (APM) şi specialişti din cadrul Asociaţiei pentru Protecţia Liliecilor din România, pentru a se stabili numărul şi speciile coloniilor de lilieci care trăiesc în aceste zone.

„Este vorba despre un proiect pentru conservarea speciilor de lilieci, în contextul în care numărul acestora este în continuă scădere, în special în ultimul deceniu”, a spus Szodoray-Paradi Farkas, managerul proiectului finanţat cu peste 1.200.000 de euro, dintre care aproximativ jumătate provin de la Uniunea Europeană, prin proiectul Life Plus, şi jumătate de la Ministerul Mediului. 

Mituri periculoase

Szodoray-Paradi Farkas vrea să îi înveţe pe bihoreni să respecte mediul înconjurător, să  îi facă să înţeleagă că, prin acţiunile lor, provoacă dispariţia unor specii esenţiale în ecosistem. „Din cauza miturilor conform cărora liliecii sug sânge sau se prind de părul oamenilor, localnicii au o atitudine negativă faţă de aceste vietăţi. O mare problemă o reprezintă faptul că ciobanii intră cu animalele în peşteri, fac foc şi poluează apa din peşteri, provocând moartea liliecilor care se adăpostesc acolo ziua”, a explicat Szodoray-Paradi Farkas. Alături de Csaba Jere şi Szilard Bucs, de la Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România, acesta a monitorizat miercuri coloniile de lilieci dintr-o peşteră ascunsă, de lângă Vârciorog. Szodoray-Paradi Farkas a descoperit acolo exemplare de liliac comun mic şi liliac comun mare, liliac cu aripi lungi şi liliac mediteranean cu potcoavă. După ce vor fi terminat inventarierea liliecilor, specialiştii vor restricţiona accesul turiştilor în cincisprezece peşteri.



Dă CLICK pe poză pentru o fotogalerie din peșterile cu lilieci

image

„În peştera de lângă Vârciorog am găsit peste patru mii de exemplare. Din anii 90 colonia a scăzut cu circa o mie de lilieci“, Csaba Jere,
Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România.

„În urmă cu 40 de ani în peştera Meziad erau 20.000 de exemplare de lilieci, acum mai sunt cel mult 3.000“, Szilard Bucs
Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite