Oradea

articolul anterior articolul urmator

Plopul face pere? Ce au găsit inspectorii trimişi să le aprobe unor fermieri subvenţia în programul „Tomata”

6
22 Jun 2022 17:01:13
Autor: Laura Gal
Roşiile coapte cumpărate din piaţă au fost "plantate" cu ajutorul unor fire de rafie pe plantele pline cu fructe verzi
Roşiile coapte cumpărate din piaţă au fost "plantate" cu ajutorul unor fire de rafie pe plantele pline cu fructe verzi

O familie din localitatea bihoreană Sânnicolau Român care şi-a depus dosarul pentru programul de sprijin Tomata a fost respinsă după un control al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor dintr-un motiv de-a dreptul halucinant.

Inspectorii chemaţi să verifice producţia au găsit roşii coapte pe câteva plante aflate la intrarea în seră, în timp ce toate celelalte erau verzi, având cel puţin câteva săptămâni până să fie bune de scos la vânzare. La o analiză mai atentă, aceştia şi-au dat seama că fermierul a vrut să-i păcălească pentru că roşiile coapte erau cumpărate cel mai probabil din piaţă, şi "plantate" printre cele verzi, cu scopul evident de a trece cu bine peste controlul obligatoriu înainte de a primi aprobare pentru a încasa subvenţia de 3.000 euro. 
 

„Ne ia de proşti”

Tentativa de fraudă a fost descoperită de Ioan Rogojan, referent cu state vechi în Direcţia pentru Agricultură Bihor, în grădina unei familii care se înscrisese în Programul „Tomata” cu trei sere. 
 
“Sincer, aşa ceva n-am mai păţit, am fost surprins, într-un fel chiar enervat, pentru că ceea ce a făcut arată că ne desconsideră, ne ia de proşti, ca şi cum am fi nişte nepricepuţi”, spune Rogojan. Fermierul, zice el, a agăţat câteva o crenguţă de roşii coapte pe 2-3 plante aflate la intrările în seră, prinzându-le grosolan cu sfoară de rafie şi sperând că echipele de control vor face doar o verificare superficială, fotografiind din exterior sera. 
 
“Mi-a sărit în ochi imediat pentru că, pe o plantă, fructele se coc în straturi. Dacă avea roşii gata de mâncat, pe aceeaşi plantă trebuia să aibă şi fructe în curs de coacere, portocalii, cărămizii. Aici erau câte o crenguţă cu 2-3 roşii coapte, unele cu codiţe îngălbenite chiar, în timp ce toate celelalte erau verzi”, povesteşte referentul. 

Verdict final: dosar respins

Inventivul fermier nu va mai beneficia de subvenţie, căci dosarul lui a fost respins ca neconform şi nu e exclus ca după tentativa de fraudă să ajungă şi pe mâna procurorilor DNA, cei care anchetează astfel de fapte. 
„Oricât de ridicolă ar părea povestea, e obligaţia noastră să o cercetăm”, susţin surse din instituţie, deşi, până în prezent, Direcţia Agricolă Bihor nu a depus vreo plângere împotriva bihoreanului. 
 
Instituţia se află în verificarea celor 300 de fermieri înscrişi în acest an, în Programul de sprijin derulat de Ministerul Agriculturii prin care aceştia pot beneficia de subvenţii acordate în două etape, în anumite condiţii. 
Concret, agricultorii trebuie să utilizeze o suprafaţă de minimum 1.000 mp/ciclu de producţie, de pe care să obţină o producţie de minim 3000 kilograme de roşii. Programul este împărţit în două cicluri de producţie. Astfel, beneficiarii primesc 3000 euro pentru producţiile valorificate în perioada 1 martie – 1 iulie (ciclul I) şi 1000 euro pentru producţiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie. 
 
“Din datele culese de pe teren, vor fi mai multe dosare care vor fi respinse. Au fost condiţii meteo nefavorabile, unii nu au folosit soi bun, alţii n-au avut condiţii propice în seră, nu erau pregătiţi pentru primăvara capricioasă pe care am avut-o. Însă până în prezent, cazul de la Sânnicolau Român a fost singular. Nici nu ştiu cum i-a dus mintea să facă aşa ceva, or fi crezut că nu se va prinde nimeni”, a explicat, pentru adevarul.ro, şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Perioada de valorificare a producţiei din Programul Tomata şi termenul de depunere a documentelor, prelungite
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ionel Marcu
22.06.2022, 17:45:58

Haios dar cum de s-au prins inspectorii? Probabil din cauză că fermierul s-a zgârcit și a cumpărat doar câteva roșii, pentru primele fire de la intrarea în seră. Cu încă 20 de kg îi păcălea dar la prețurile astea nu mai renta subvenția.

+2 (4 voturi)
adrian hora
23.06.2022, 08:24:14

banii ar trebui sa vina mai devreme. nu mi se pare corect sa produci o recolta pentru care ai costuri uriase si nu sti daca vei primi subventii. pentru ca asta este adevarul, programul tomata functioneaza cu intreruperi, in unii ani este in altii nu este. d'aia unii nu au plantat rosii mai devreme, nu s-a stiut, era un risc.

https://brave.com/
23.06.2022, 18:38:19

Patria Hotilor ziceau si romanii lui Traian acum vreo 2000 de ani...

-3 (3 voturi)
Adrian Foanɡă
22.06.2022, 21:57:40

Asta e treaba cu subventiile la romani. Nu le-as mai da niciun leu!

-15 (15 voturi)
Un cititor
22.06.2022, 23:21:24

"Verdict final: dosar respins". Sau penal ?! -Daca recurg la asa ceva, ce aduc pe piata?! -Legume intesate de pesticide................din pacate, colorate fortat. Tot cumparatorul sufera.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările