Pot scrie judecătorii cărţi despre alimentaţia bebeluşilor? Dezbatere la Consiliul Superior al Magistraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: arhiva
FOTO: arhiva

Magistraţii nu pot fi autori de cărţi despre alimentaţia bebeluşilor. Aşa a decretat o comisie din Consiliul Superior al Magistraturii, subiectul stârnind însă discuţii aprinse deoarece unii membri au avut o opinie diferită

Tema a fost abordată în şedinţa de marţi a Comisiei formate din 13 judecători şi procurori, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar potrivit minutei şedinţei publicate pe pagina oficială a CSM, verdictul a fost că magistraţii nu pot scrie astfel de cărţi, pentru că "o asemenea lucrare nu are caracter literar sau ştiinţific", acestea din urmă fiind singurele care, potrivit Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor pot fi elaborate de judecători şi procurori. 

Decizia nu a fost deloc una uşoară, căci a fost luată doar cu majoritate de voturi, pentru că unii membri au avut o altă părere. Şi anume că "publicarea unei cărţi referitoare la alimentaţia bebeluşilor" este, de fapt, "o operă ştiinţifică, protejată de Legea dreptului de autor şi a drepturilor conexe" şi care, deci, "intră sub incidenţa articolului 11 din Legea nr. 303/2004". 

De la ce a pornit discuţia? „O doamnă judecător a avut această idee de a scrie o carte despre alimentaţia bebeluşilor şi, având în vedere numeroasele interdicţii, a cerut o opinie, dacă are sau nu voie", a explicat, pentru „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al CSM, judecătorul Iulia Craiu. 

Vloggeri şi sportivi

De altfel, cartea despre alimentaţia bebeluşilor nu e singura problemă inedită pe care Comisia de Legislaţie şi cooperare interinstituţională a avut-o de lămurit. Un alt magistrat a vrut să ştie, de pildă, dacă poate deschide şi administra un cont pe o platformă social-media (youtube, etc) pentru a dezbate sau comenta diverse speţe juridice. Răspunsul? Cu majoritate de voturi, comisia a stabilit că un magistrat nu poate comenta pe platforme de socializare "speţe juridice pe care le-a instrumentat sau le instrumentează", fără să precizeze, însă, dacă poate discuta ori comenta despre speţele colegilor. 

O altă discuţie s-a purtat pe seama unei probleme ridicate de un auditor de justiţie care a vrut să ştie dacă poate poate participa la concursuri sportive cu premii în bani. A primit o veste proastă, căci Comisia a decis că poate primi doar distincţii simbolice (medalii, diplome de participare sau cupe). Cum era de aşteptat, şi în acest caz verdictul s-a dat doar cu majoritate de voturi, căci a existat şi o opinie separată, cum că magistraţii pot beneficia de premii sau sponsorizări în măsura în care acest lucru nu presupune să promoveze imaginea sau produsele sponsorilor.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Verdict amânat pentru judecătorul cercetat disciplinar pentru că „a scos pe tuşă“ Secţia Specială. Care este motivul

Numiri în funcţii-cheie la ÎCCJ. Judecătorii Daniel Grădinaru şi Laura Ivanovici, mandate noi la conducerea a două secţii ale instanţei supreme

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite