Oradea

articolul anterior articolul urmator

Prim-procurorul Vasile Popa, urmărit penal de DNA. Este acuzat de mită, şantaj şi chiar determinarea unei prelevări de organe

0
3 Oct 2014 09:55:42
Autor: Claudia Bonchiş
Prim-procurorul Vasile Popa la iesirea de la DNA
Prim-procurorul Vasile Popa la iesirea de la DNA

Vasile Popa, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor este urmărit penal de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie.

Acesta este acuzat de: şantaj, luare de mită, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, două infracţiuni de distrugere de înscrisuri , două infracţiuni de favorizarea făptuitorului

În perioada 2013 – 2014, Vasile-Constantin Popa, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, prin ameninţarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei. Aceasta reprezenta  diferenţa de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior.

Pentru aceasta, Popa a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum şi de relaţiile pe care le are cu instituţii de control de pe raza judeţului. “ Acest fapt  a creat şi a accentuat starea de temere a persoanei vătămate, în perioada care a urmat, firma aparţinând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate şi sancţiuni contravenţionale”, susţin procurorii DNA.

În perioada 2011 – septembrie 2013, Popa a primit de la un denunţător, diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică, de circa 2 – 3 ori pe lună, a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro.

De asemenea, denunţătorul i-a construit şi amenajat lui Vasile Popa Vasile, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul.

“Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul foloaselor remise, suspectul Popa Vasile, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile-Constantin Popa, ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activităţi evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului”, mai afirmă procurorii DNA.

Totodată, în perioada iunie – septembrie 2009, Popa, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, distrugând un rechizitoriu din data de 10.06.2009 emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluţie procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanţei, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.

În perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, suspectul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea a distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar. La data de 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanţei, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

În cursul lunii aprilie a acestui an, prim-procurorul Popa l-a determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale.

Ieri după amiază, prim procurorul Vasile Popa a ajuns la sediul DNA Oradea unde i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, urmând ca audierile să continue în perioada următoare.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările