Oradea

articolul anterior articolul urmator

Primar la lopată: Un edil din Bihor face voluntariat în timpul liber, cot la cot cu vicele, consilierii şi tinerii

1
2 Mar 2021 17:38:11
Autor: Laura Gal
Primarul Sorin Sabău a început curăţenia generală din prima zi de mandat. foto: Facebook Sorin Sabău
Primarul Sorin Sabău a început curăţenia generală din prima zi de mandat. foto: Facebook Sorin Sabău

Noul primar al comunei bihorene Balc, Sorin Sabău, ales toamna trecută, a făcut în câteva luni mai mult decât predecesorul său în patru mandate de edil plus unul de vice. Şi nu doar în timpul programului, ci şi după, când face voluntariat alături de aleşi, angajaţi şi tinerii din localitate.

În vârstă de 33 ani, Sabău are propria afacere în agricultură, împreună cu fratele său, pe care a decis să le lase anul trecut de supărare că localitatea în care a copilărit a ajuns un hăţiş de buruieni şi scaieţi, cu străzi neasfaltate, case fără apă potabilă şi canalizare. 
 

La muncă

Până să înceapă campania electorală, el avea deja stabilite priorităţile şi proiectele iar sătenii, văzându-l pus pe treabă, l-ar fi votat chiar şi cu două mâini, după cum indică şi procentul cu care şi-a bătut contracandidaţii, întrunind 56% din voturile totale. 
 
Iar tânărul edil s-a pus pe treabă încă din prima zi, scoţându-i din amorţeală pe angajaţii Primăriei dar şi pe tinerii din localitate, împreună cu care munceşte cot la cot dacă e nevoie şi în timpul programului dar şi după, ca voluntar. 
 

Voluntari acasă

Alături de viceprimar, consilieri, localnicii au curăţat curtea faimosului Castel Degenfeld, iar apoi drumurile comunale, au reparat poarta căminului cultural şi au ecologizat centrul comunei, împrejurimile morii, ale gării din Săldăbagiu de Barcău şi alte locuri pline de boscheţi şi mizerii adunate de ani. 
 
Primarul Sorin Sabău şi colegii săi fac voluntariat în timpul liber, muncind tot în folosul comunităţii.  foto: Facebook Sorin Sabău
 
„Totul s-a făcut cu concursul colegilor, care au muncit ca voluntari. În această comună nu s-a făcut curat din anii ’90 cred, la fel cum nu s-a făcut nimic pe aici. Sunt străzi pe care nu poate intra Ambulanţa, unde nu există apă potabilă, canalizare”, spune primarul. 
 
Primarul Sorin Sabău şi colegii săi fac voluntariat în timpul liber, muncind tot în folosul comunităţii.  Foto: Facebook Sorin Sabău
 
 
Iar asta cu toate că localitatea stă pe un păienjeniş de izvoare termale, magistrala de gaz trece prin centrul comunei, are o suprafaţă uriaşă de teren disponibilă pentru investiţii iar castelul, un superb vestigiu istoric e scos la mezat, deci putea fi transformat într-o atracţie turistică. „Vrem să facem o staţiune termală. Avem un bloc în roşu, care ne-a fost donat de OMV, pe care îl vom transforma în hotel şi 5 hectare de teren între clădire şi castel, unde vom face staţiunea”, explică Sabău. 
 

Angajaţi la Primărie, muncitori la primar

Edilul spune că fostul primar nu s-a preocupat să atragă investitori, cheltuind banii pe lucrări care au costat şi de patru ori mai mult decât era normal, şi-a favorizat apropiaţii, iar unor consilieri nici nu le-a încheiat contracte pentru furnizarea apei, ca să nu le factureze consumurile. "Muncitorii angajaţi ai Primăriei n-au fost cu lunile la lucru, erau duşi la firma fostului primar. Instituţia plătea 19 abonamente telefonice, dar numai secretarul are cartelă. Restul erau la sertar, mai puţin telefoanele, din cele scumpe, care nu apar nici în inventar. L-am notificat să ne spună unde sunt, să le aducă înapoi", spune Sabău. 
 
Primarul Sorin Sabău şi colegii săi fac voluntariat în timpul liber, muncind tot în folosul comunităţii.  foto: Facebook Sorin Sabău
 
 
De când a pierdut alegerile, fostul edil este de negăsit. Cu toate că are fermă, s-a trecut în şomaj şi stă, deci, tot pe bani publici, după ce vreme de două decenii a ţinut comuna în loc. 
 
Primarul Sorin Sabău şi colegii săi fac voluntariat în timpul liber, muncind tot în folosul comunităţii.  foto: Facebook Sorin Sabău
 
"Avea apropiaţii lui, cu care lucra, pe care îi favoriza. Maşina instituţiei o folosea în interes personal, iar combustibilul şi reparaţiile le plătea instituţia. Acum, maşina o folosesc angajaţii, în interes de serviciu, iar la ora 4.00 e în parcare", spune Sabău. Noul edil a tăiat toate cheltuielile inutile din instituţie. „Se plăteau, lunar, 1.100 lei doar pentru cafelele angajaţilor din Primărie şi de la şcoală, plus pentru un dozator de apă. Am oprit tot, nu vom mai bea cafea pe banii oamenilor", spune edilul.

Proiecte multe

Până atunci, însă, a curăţat păşunile şi le-a împărţit în mod egal fermierilor, a pornit demersurile pentru introducerea gazului,a depus proiecte pentru obţinerea de fonduri în valoare de peste 10 milioane de euro, ca să amenajeze o piaţă agro-alimentară, să modernizeze străzile, să extindă reţeaua de canalizare, să cumpere tablete necesare elevilor, pentru montarea de panouri solare, pentru o grădiniţă cu program prelungit, reabilitarea şcolilor, construcţia unei săli de sport. 
 
Primarul Sorin Sabău şi colegii săi fac voluntariat în timpul liber, muncind tot în folosul comunităţii.  foto: Facebook Sorin Sabău
 
Şi nu e tot, căci a contractat o firmă care să facă un proiect pentru susţinerea unor întreprinderi sociale în comună, în valoare de 3,2 milioane euro şi a început parcelarea unui teren pentru locuri de casă. „Vrem să-i motivăm pe tineri să revină iar cei care sunt aici, să rămână”, mai zice edilul. 
 
Primarul Sorin Sabău şi colegii săi fac voluntariat în timpul liber, muncind tot în folosul comunităţii.  foto: Facebook Sorin Sabău
 
Primarul a stabilit tarife pentru închirierea utilajelor Primăriei şi vânzarea lemnelor de foc, a montat pompe pentru reţeaua de apă a satului Ghida, cu conducte băgate în pământ în 2009, dar niciodată folosite, a convins romii să încheie contracte cu operatorul de salubrizare
 
„E de muncă, dar le vom face pe toate", spune Sorin Sabău.
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Patru adolescenţi arestaţi în cazul taximetristului român ucis în Londra. Procuror: „A fost o ambuscadă“
Fetiţa „Baby Mafia” a împlinit 11 ani şi şochează cu un nou videoclip: „Am valeţi cu lopeţi!” VIDEO
Sancţiuni uriaşe pentru Oradea din cauza unor nereguli la proiectele europene. Primarul: „Ne vom judeca”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Adrian Foangǎ
2.03.2021, 21:24:06

Si cum s-a nimerit sa-i faca zeci de poze cu bidineaua in mana, tocmai bune de dat prin presa. Nu face si asta metrou?

-5 (5 voturi)
Modifică Setările