Primăria Oradea îi va supraimpozita pe cei care se încălzesc cu lemne. Ce păţesc orădenii care nu-şi curăţă spaţiul verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevarul.ro
FOTO: Adevarul.ro

Orădenii care se încălzesc cu cărbune, lemne sau peleţi, dar care au reţele de termoficare sau de gaz trase pe stradă, riscă să fie supraimpozitaţi de anul viitor cu 50%. Pentru cei care nu îşi întreţin spaţiul verde, municipalitatea va curăţa locul, dar va da proprietarilor factura serviciilor.

Propunerea a fost inclusă în proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul viitor, supus deja dezbaterii publice de administraţia locală. 

Potrivit proiectului, municipalitatea ia în calcul supraimpozitarea celor circa 3.000 de locuinţe de la casă care nu sunt racordate la reţelele de termoficare sau gaz chiar dacă acestea sunt trase pe stradă. Vor fi exceptate de la supraimpozitare sistemele de încălzire pe energie electrică, cazanele pe gaz petrolier lichefiat şi soluţiile de încălzire moderne cu grad redus de poluare.

În paralel, Termoficare îşi pregăteşte retragerea strategică de pe 132 de străzi, cu reţele vechi şi număr redus de consumatori, ca să facă loc operatorului de gaz Distrigaz Vest. Proprietarii imobilelor vor avea un an să se racordeze la gaz sau altă formă de încălzire.

Curăţenie obligatorie

Proiectul mai prevede indexarea cu 4,6% a taxelor şi impozitelor locale.Concret, asta ar însemna în medie o creştere cu 10 lei a impozitului pentru un apartament cu două camere, cu 12 lei pentru un apartament cu trei camere şi cu 27 lei pentru un apartament cu patru camere. Impozitul pentru o maşină de 1.600 centimetri cubi va creşte cu 4 lei, iar taxa pentru parcarea de domiciliu se va majora de la 120 lei, la 130 lei pe an.

Totodată, primăria vrea să introducă de anul viitor o taxă specială pentru orădenii care nu îşi întreţin spaţiul dintre casă şi drum. În cazul lor, municipalitatea va delega o firmă de profil să cureţe locul, după care va factura serviciile proprietarilor din zonă la un tarif de 0,7 lei pe metrul pătrat.

Vor fi instituite taxe speciale şi pentru serviciile prestate de funcţionarii Primăriei. Astfel, eliberarea de urgenţă a certificatului de atestare fiscală se va majora de la 25 la 30 lei şi vor fi introduse două taxe noi, de câte 10 lei, pentru completarea pe loc de către funcţionarii municipalităţii a declaraţiei de atestare fiscală, respectiv pentru cheltuielile provocate de operaţiunile de executare silită.

Totodată, taxele pentru eliberarea de urgenţă a Certificatului de Urbanism (în 2 zile), a Autorizaţiei de Construire (în 5 zile) ori a Autorizaţiei de Luare în Folosinţă (în 5 zile) vor creşte de la 150 la 200 lei şi vor fi introduse taxe noi, de câte 100 lei, pentru eliberarea de urgenţă a Certificatului de Atestare şi a diverselor adeverinţe produse în IAS. Municipalitatea cere majorarea de la 120 la 500 lei a taxei pentru analiza în CMUAT a construcţiilor ilegale şi supraimpozitarea cu 50% a clădirilor fără acte, până la intrarea în legalitate.

Tarife mai mari pentru turişti

Din 2020, turiştii ar putea plăti mai mult pentru a vizita diferite obiective din oraş. Biletele de intrare la expoziţiile din Muzeul oraşului vor fi de două ori mai scumpe, urmând să fie majorate de la 5 la 10 lei pentru un adult şi de la 3 la 5 lei pentru un copil. 

Ca un element de noutate, pentru a face linişte în oraş pe timpul nopţii, municipalitatea a eliminat pragul minim al amenzii aplicate celor care organizează jocuri de artificii neautorizate la nunţi sau diferite evenimente şi a păstrat doar pragul maxim de 2.500 lei.

Orădenii au la dispoziţie mai puţin de o lună pentru a cere modificarea proiectului de taxe pentru anul 2020 propus de conducerea municipalităţii. Documentul poate fi consultat pe site-ul Primăriei, www.oradea.ro.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite