Primul monument istoric din Bihor, reabilitat după „reţeta" vieneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plasa prezintă cum va arăta clădirea, la finalizarea lucrărilor
Plasa prezintă cum va arăta clădirea, la finalizarea lucrărilor

Pentru protecţie şi pentru un aspect estetic, sinagoga a fost acoperită cu o plasă pictată, după modelul marilor oraşe ale Europei. Cei care au montat plasa spun că este primul proiect de acest gen din județul Bihor.

Sinagoga ortodoxă de rit ashkenaz de pe strada Mihai Viteazul din Oradea a fost acoperită cu o plasă de protecţie pictată, care prezintă cum va arăta clădirea, la finalizarea lucrărilor de reabilitare. Monument istoric de interes local, Sinagoga Ortodoxă a fost construită în 1890 de către inginerul Ferenc Knapp, după planurile arhitectului Nándor Bach, preluând întreaga gamă decorativă a artei maure. Ceea ce o scoate în evidenţă este faptul că a fost acoperită cu o plasă de protecţie pictată, aşa cum se practică în Austria, Polonia sau Franţa. „Este un trend preluat din Occident. Nu ştiu să fie alte lucrări acoperite cu astfel de plase în judeţ", a spus Adriana Lipoveanu, vicepreşedintele Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice. Amintind faptul că şi Catedrala Sfântul Ştefan din centrul Vienei este acoperită cu o astfel de plasă de protecţie, Adriana Lipoveanu a subliniat că acestea ajută foarte mult la aspectul estetic stradal şi la promovarea turistică.

În circuitul religios şi turistic

Felix Koppelman, preşedintele Comunităţii Evreilor din judeţul Bihor, a spus că ideea „faţadei false" a fost una comună, a sa şi a firmei care realizează  lucrarea. „Sinagoga a fost în funcţiune până în urmă  cu doi ani, când cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii ne-au interzis să o mai folosim, din cauza pericolului de autodemolare", povesteşte Felix Koppelman. Potrivit acestuia, valoarea lucrărilor la sinagoga de pe strada Mihai Viteazul este de circa 400.000 de euro, banii provenind de la Fundaţia Caritatea din cadrul Federaţiei Comunităţilor Evreilor din România, dar şi din donaţii de la evrei şi non-evrei din Oradea şi din toate colţurile lumii. „Sperăm ca la sfârşitul anului 2012 lucrările să fie finalizate, iar sinagoga să intre în circuitul religios şi turistic", a spus liderul evreilor din Bihor.

Primul monument „cu mască"

Ioan Gădălean, directorul firmei Cesal, care a realizat plasa de protecţie, a spus că aceasta este prima mască  aplicată în zona de Nord-Vest a ţării „În total, plasa a costat circa 3.000 de euro", a spus Ioan Gădălean. Acesta a precizat că firma Atlas din Polonia, care a cumpărat firma Cesal şi care va introduce în România o gamă de produse pentru reabilitarea clădirilor monumente istorice, va organiza în curând o expoziţie foto la Galeria de Artă din Oradea, sub genericul „Nu este ochi inocent", în care vor fi prezentate sinagogi din mai multe ţări, în diferite ipostaze. „Va fi o meditaţie asupra trecerii timpului", a explicat Ioan Gădălean.

Cifră

73 de monumente istorice sunt în Oradea

Citește câte dintre monumentele istorice  din Oradea sunt în curs de reabilitare, astăzi în „Adevărul de Transilvania“

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite