Profesoară de la Facultatea de Medicină Oradea, condamnată pentru plagiat. Cadrul didactic a copiat capitole întregi din cartea unui englez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: simonacavalu.ro
FOTO: simonacavalu.ro

Curtea de Apel Cluj i-a dat dreptate profesorului englez Martin Hollins, care o acuză pe orădeanca Simona Cavalu, profesoară la Facultatea de  Medicină şi Farmacie din Oradea, că i-a copiat o carte, femeia având şanse mari să devină primul cadru universitar din România, condamnat pentru plagiat la cererea unui profesor străin.

Englezul Martin Hollins aşteaptă de 7 ani ca instanţele din România să confirme că orădeanca i-a plagiat cu tupeu capitole întregi dintr-o carte intitulată "Medical Biophysics and Electronic Medical Devices" şi publicată de el cu zece ani înainte. 

În 2017, Tribunalul Bihor i-a dat dreptate englezului, condamnând-o pe profesoară pentru încălcarea drepturilor de autor, însă sentinţa a fost atacată cu apel de către Cavalu, care a cerut şi strămutarea procesului, pe motiv că la Oradea este stresată de jurnaliştii care urmăresc desfăşurarea acestuia. 

Acum, Curtea de Apel Cluj a luat o decizie în acest proces, deocamdată nemotivată, confirmând hotărârea Tribunalului Bihor. Printr-o hotărâre pronunţată pe 25 octombrie, judecătorii au respins ca nefondat apelul declarat de Cavalu împotriva sentinţei civile a Tribunalului Bihor, obligând-o să plătească şi suma de 22.765 lei, reprezentând diferenţă onorariu pentru expertiza efectuată în cauză şi care i-a dovedit plagiatul. 

Totodată, instanţa a obligat-o pe Cavalu să plătească şi cheltuielile de judecată ale profesorului englez în sumă de 2.380 lei. 

Profesorul englez Martin Hollins a deschis proces pentru încălcarea dreptului său de autor pe 7 septembrie 2017 după ce, în prima fază, în 2016, a cerut Comisiei de Etică din cadrul Universităţii Oradea să ia măsuri împotriva plagiatoarei, iar forul academic a evitat  să formuleze un răspuns clar la sesizarea care i-a fost adresată, admiţând doar că "lucrarea pârâtei este lipsită de originalitate". 

În hotărârea pronunţată de Tribunalul Bihor, instanţa a arătat că Hollins este "indubitabil autor al lucrărilor sus indicate" iar universitara din Oradea a preluat nu numai ideile sau informaţiile din lucrarea lui", ci părţi întregi" şi, ca atare, "trebuia indicat în cuprinsul lucrării care sunt pasajele ce reprezintă preluări".

"Mai trebuie arătat că, deşi în conţinutul său dreptul de autor are şi o componentă patrimonială, reclamantul nu a solicitat acordarea de despăgubiri, ci numai reparaţie morală prin obligarea pârâtei să publice pe cheltuiala sa hotărârea la rămânerea definitivă, cerere apreciată de instanţă ca întemeiată. Atâta timp cât pârâta s-a prezentat public ca fiind autor al lucrării neoriginale, în lipsa unei forme publice de reparaţie recunoaşterea dreptului de autor şi a încălcării ar fi pur formală, iar protecţia legală iluzorie"; a explicat instanţa din Oradea în hotărârea luată. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite