Răsturnare de situaţie în dosarul magistraţilor trimişi în judecată de către procurorii DNA Oradea. Decizia surprinzătoare a Înaltei Curţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suspendaţi din funcţii, în urmă cu aproape doi ani, după ce au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA Oradea, Ovidiu Galea şi Raluca Beatrix Cuc, judecători în cadrul Tribunalului Bihor, Florica Roman şi Denisa Vidican, magistraţi la Curtea de Apel Oradea, au fost repuşi în funcţii, printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii a fost obligat să revoce suspendarea din funcţie a celor patru judecători după ce ICCJ a desfiinţat rechizitoriul pe care DNA l-a întocmit împotriva judecătorilor.

După aproape doi ani de la trimiterea în judecată a magistraţilor Ovidiu Daniel Galea şi Raluca Beatrix Cuc, de la Tribunalul Bihor, Florica Roman şi Denisa Daniela Vidican, de la Curtea de Apel Oradea, Înalta Curte a dispus, vineri 19 februarie 2016, restituirea la DNA-Oradea a rechizitoriului emis la 30 iunie 2014. Ca urmare a deciziei prin care ICCJ a obligat DNA să remedieze deficienţele din actul de sesizare, CSM a dispus revocarea propriilor hotărâri de suspendare din funcţie a celor patru. Astfel, în şedinţa de miercuri, 24 februarie, Secţia pentru judecători a CSM, luând act de minuta încheierii ICCJ din 19 februarie 2016, a constatat încetarea măsurilor de suspendare din funcţie dispuse împotriva magistraţilor:

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat încetarea măsurii suspendării din funcţie privind pe doamnele Roman Florica şi Vidican Denisa, judecători în cadrul Curţii de Apel Oradea, Cuc Beatrix, judecător în cadrul Tribunalului Bihor, şi pe domnul Galea Ovidiu, judecător în cadrul Tribunalului Bihor, şi, pe cale de consecinţă, a dispus repunerea în funcţia de judecător a acestora începând cu data de 24.02.2016".

În aceeaşi hotarare, Secţia a apreciat însă că, momentan, judecătorii "nu pot fi repuşi în situaţia anterioară în ceea ce priveşte vechimea în magistratură, drepturile salariale şi dreptul la concediu de odihnă pentru perioada cât au fost suspendaţi.

Păstrăvi, whisky şi un ceas cu cuc

Ancheta privindu-i pe cei patru magistraţi a pornit de la cazul unui beiuşean, Viorel Bodin, condamnat în 2 iunie 2010 de către Tribunalul Bihor, la 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare, pentru tentativă de viol, hotărâre rămasă definitivă. Două zile mai târziu, bărbatul a fost încarcerat. În mai puţin de o săptămână, avocata Mariana Mihoc, viitoarea soacră a lui Bodin, depunea în numele lui o contestaţie în anulare, dar şi o serie de acte false încheiate ulterior, care arătau că Bodin s-ar fi împăcat cu victima lui.

"Avocata Mihoc Mariana Dorina, personal, dar şi prin intermediul lui Jurcă Gheorghe, a intervenit la Roman Florica, judecător la Curtea de Apel Oradea, pentru ca aceasta să-şi exercite influenţa faţă de judecători de la instanţa inferioară în grad, Tribunalul Bihor, în sensul admiterii contestaţiei în anulare şi, în final, la încetarea procesului penal", se arată în comunicatul transmis în 2014 de DNA.

Pentru a-şi exercita influenţa asupra colegilor ei de la Tribunal, judecătoarea Roman a primit, spuneau procurorii, de la o rudă a condamnatului, Jurcă Gheorghe, o sumă de bani ce nu a putut fi determinată şi alte foloase materiale (păstrăvi, whisky). Totodată, judecătoarea a acceptat promisiunea unui ceas cu cuc vechi, pe care Jurcă Gheorghe urma să-l procure.

Iniţial, contestaţia în anulare a primit termen de judecată pentru data de 24 septembrie 2010. La data de 9 iulie 2010, preşedintele completului de judecată de la Tribunalul Bihor, judecătorul Galea Ovidiu, a dispus preschimbarea termenului din data de "24 septembrie 2010" în data de "16 iunie 2010". "Prin încheierea din 16 iunie 2010 a Tribunalului Bihor, completul format din judecătorii Galea Ovidiu - preşedinte de complet, Vidican Denisa şi alt judecător, s-a dispus admiterea în principiu a contestaţiilor în anulare (fără ca instanţa să-şi motiveze soluţia), s-a dispus suspendarea executării sentinţei penale şi punerea de îndată în libertate a condamnatului", se mai specifică în comunicatul DNA.

Culmea este că, spun procurorii, judecătorul Ovidiu Galea, fusese, cu doar două săptămâni în urmă, preşedintele completului de recurs care a pronunţat condamnarea aceluiaşi inculpat la 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare. Ca urmare a înscrisurilor false depuse la dosar de avocata Mihoc şi a exercitării influenţei de către judecătoarea Roman Florica, prin decizia penală din 4 martie 2011, completul de judecată format din Cuc Raluca, Vidican Denisa Daniela şi alt judecător, cu opinia separată a acestuia din urmă, a admis contestaţiile în anulare, fixând termen pentru rejudecarea recursului pentru data de 8 martie 2011.

"Judecătoarele Cuc Raluca şi Vidican Denisa au desconsiderat toate argumentele expuse de cel de-al treilea judecător în opinia separată şi au apreciat ca probe concludente înscrisurile vădit false care au însoţit contestaţiile în anulare. Prin decizia penală din 08.04.2011 s-a încetat procesul penal ca urmare a faptului că s-a constatat împăcarea părţilor", mai preciza DNA.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite