Oradea

articolul anterior articolul urmator

Replică dură pentru ministrul Educaţiei de la tatăl elevei de nota 10, eliminată de la Bac: „Nu se poate să spânzuri atâţia elevi, să te joci cu viitorul lor"

42
11 Jul 2015 18:23:18
Autor: Claudia Bonchiş
Alexandra Burta a terminat liceul ca sefa de promotie dar a fost eliminata de la Bac-sursa foto Facebook
Alexandra Burta a terminat liceul ca sefa de promotie dar a fost eliminata de la Bac-sursa foto Facebook

Ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu susţine că Alexandra Burtă, eleva de nota zece care a terminat liceul ca şefă de promoţie, şi care a fost eliminată de la Bac, ar fi încercat, de fapt, să fraudeze examenul şi că are informaţii că „a cooperat cu colegii din stânga şi în dreapta“.

Declaraţia ministrului este atacată atât de Alexandra, cât şi de tatăl acesteia. Tânăra se apără şi spune că a scris 11 pagini şi mai multe ciorne, şi nu a avut timp să colaboreze cu colegii. Recunoaşte că s-a întors în spate sau a vorbit cu cei din lateral, dar nu pentru a-i ajuta ci pentru a-i ruga să o lase în pace, să-şi termine lucrarea. Ba mai mult, Alexandra susţine că în sală era gălăgie, şi îi era destul de greu să se concentreze. În observaţiile trecute de către comisia care a analizat înregistrările video, în dreptul Alexandre scrie- “Sursă- a lăsat să copieze de pe foile şi lucrarea ei, a comunicat cu colegii din spate şi lateral”.

Alexandra visa să dea admitere la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara. Nu i-a venit să creadă când a văzut că a fost eliminată de la Bac, la proba de matematică, mai ales că după terminarea examenului a semnat un proces verbal că totul s-a desfăşurat în bune condiţii, astfel că a intrat şi la a treia probă scrisă a examenului, proba la alegere.  

Tatăl Alexandrei susţine că atât în cazul fiicei lui, cât şi a altor elevi, s-a produs o mare nedreptate. “Alexandra este terminată. Nu ne-au lăsat să contestăm nici nota la Română, unde a obţinut 9, dar ea crede că merita mai mult.Nu se poate să spânzuri atâţia elevi. Cum se poate ca în urma reverificărilor, din 108 elevi niciunul să nu scos de pe lista celor eliminaţi. Cum se poate cineva juca în acest fel cu viitorul acestor tineri? ”, se întreabă Voicu Burtă, tatăl Alexandrei, la rândul lui şi el cadru didactic.

El este de părere că la mijloc ar fi vorba despre o răzbunare politică.

"La Limba Română a obţinut nota 9,00, la Geografie nota 9,75, iar la Matematică minimum 9,50 după evaluarea lucrării conform baremului, notă care nu i-a fost acordată, aflând că a fost eliminată în timpul afişării rezultatelor. Am fost director la Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei din 12.12.1997 până în 31.08.2015 şi probabil fiica mea trebuia să plătească politic pentru neiregimentarea mea politică", susţine Voicu Burtă. 

Altfel nu se justifică faptul că singura sală de examen de la care au fost eliminaţi toţi candidaţii a fost sala ei”, susţine tatăl Alexandrei.

Alături de tatăl Alexandrei sunt şi alţi părinţi revoltaţi de situaţie, mai ales că nici până acum nu li s-au transmis procesele verbale care să conţină motivele pentru care elevii au fost eliminaţi.

Părinţii au apelat la un avocat şi au depus o cerere de suspendare a executării actului administrativ ce a dus la eliminarea elevilor, urmând ca pe 15 iulie să fie stabilit primul termen de judecată. Ba mai mult, i-au trimis un memoriu atât preşedintelui Klaus Iohannis cât şi premierului Victor Ponta. Din partea Guvernului au primit un răspuns că solicitarea lor a fost dată în lucru.

Redăm memoriul trimis preşedintelui Klaus Iohanis:

                                             CĂTRE,

                           PRESEDINTELE ROMANIEI

 

ÎN ATENŢIA D-LUI PRESEDINTE KLAUS IOHANNIS

Subsemnatul BURTA VOICU, domiciliat in Stei, Str. N...., Jud. Bihor, telefon 07***** , părinte al candidatei BURTA ALEXANDRA-MARIA, CNP 297****, care a susţinut examenul de Bacalaureat la Centrul de examen de la Colegiul Tehnic UNIREA Ştei, CONTEST decizia luată de către Comisia de examen – preşedinte .  Prof. Mugurel Dan Ispas de a o ELIMINA din BACALAUREAT  pe baza probei VIDEO, la proba e) c) MATEMATICĂ TEHNOLOGIC după susţinerea probelor scrise, în momentul afişării rezultatelor.

Motivaţia comisiei de examen este:

„Sursă - a lăsat să se copieze de pe foile şi lucrarea ei, a comunicat cu colegii din spate şi lateral”.

În sprijinul contestaţiei pe care o depun şi in urma discuţiilor avute cu fiica mea, vă aduc la cunoştinţă următoarele argumente:

1.       Comisia din centrul de examen a organizat total necorespunzător desfăşurarea examenului, după cum urmează:

a)      În sala 17 în care a fost repartizată, dispunerea băncilor a fost făcută astfel:

RANDUL 1 - 5 elevi , RANDUL 2 - 5 elevi, RANDUL 3 - 5 elevi, RANDUL 4 - 3 elevi, RANDUL 5 - 2 elevi,

b)     A fost repartizată în prima bancă de pe RANDUL 4, fiind lăsate de către comisie 2 bănci  libere, astfel încât pe RANDUL 5  au fost repartizaţi 2 elevi, care trebuiau să fie repartizaţi pe RANDUL 5  în spatele ei,

c)      Băncile de examen au fost de o persoană, fiind amplasate la o distanţă foarte mică, încât culoarul de trecere nu permitea decât deplasarea laterală a supraveghetorilor.

d)     Pe timpul desfăşurării probei, fiica mea nu a colaborat cu nici un candidat, însă supraveghetorii nu au asigurat liniştea necesară desfăşurării examenului în bune condiţii, astfel încât fiica mea a fost obligată de mai multe ori să se întoarcă pentru a le cere unor candidaţi să o lase să lucreze în linişte, deoarece nu se putea concentra la subiect.

Fiica mea a respectat metodologia de examen prelucrată de supraveghetori, fără să aibă nici o observaţie din partea acestora pe timpul desfăşurării probei,

e)      Dacă ar fi existat incidente (nereguli, tentative de copiat, etc)  Comisia de examen avea obligaţia de a întocmi proces verbal cu aspectele constatate.

f)       Pe timpul desfăşurării probei, responsabilul cu monitorizarea camerelor video, a venit de mai multe ori sa verifice, de asemenea si membrii Comisiei, fără ca vreunul sa sesizeze vreo neregula.

2.      Pentru identificarea elevilor au fost chemaţi la ISJ Bihor Oradea, diriginţii claselor terminale în prezenţa cărora Inspectorul Şcolar General al judeţului Bihor afirmat la adresa fiicei mele: „SURSA ŞTIE şi a lăsat şi pe ceilalţi să copieze”.

3.      Întrucât diriginţii nu făceau parte din Comisia de bacalaureat nu ar fi trebuit să aibă acces la înregistrările video.

4.      Menţionez că din sala de clasă au fost eliminaţi toţi candidaţii, lucru imposibil dacă Comisia din Centrul de examen şi-ar fi făcut datoria.

5.      În urma discuţiilor dintre unii părinţi şi Inspectorul Şcolar General al judeţului Bihor acesta ne-a adus la cunoştinţă faptul că elevii au fost eliminaţi de către Comisia din Centrul de examen.

6.      În data de 07.07.2015. între orele 16,00 - 20,00 în perioada depunerii contestaţiilor la bacalaureat , Comisia de examen nu a permis acest lucru elevilor care au fost eliminaţi din examen, iar atunci când d-l preşedinte Prof. Mugurel Dan Ispas a fost întrebat despre documentul pe baza căruia elevii au fost eliminaţi şi a faptelor săvârşite, acesta ne-a comunicat că vom primi procesele verbale prin poştă, în termen de 15 zile.

7.      In cele din urma, preşedintele Comisiei de examen a acceptat înregistrarea contestaţiilor privind ELIMINAREA NEJUSTIFICATA DIN EXAMEN , contestaţie care in cazul fiicei mele a fost înregistrata sub nr.2415/07.07.2015.

Având in vedere cele prezentate mai sus, va rog sa dispuneţi reverificarea înregistrărilor video in urma cărora a fost eliminata din examen fiica mea, precum si ceilalţi 107 candidaţi de la Centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea Stei-Bihor.

      In urma discuţiilor avute cu Directorul Corpului de Control al Ministrului, acesta mi-a comunicat ca au fost verificate si alte Centre de examen din jud. Bihor, iar pentru motive asemănătoare nu s-a luat măsura eliminării din examen a candidaţilor, întrucât nu a existat nici o RECLAMAŢIE la Ministerul Educaţiei Naţionale.

       Consider ca toţi candidaţii trebuie sa beneficieze de drepturi egale, indiferent de Centrul de examen.

        Menţionez ca mai mulţi părinţi ai candidaţilor eliminaţi, am depus Contestaţie in Contencios Administrativ împotriva măsurii luate, iar in cazul în care Ministerul Educaţiei Naţionale nu va dispune reverificarea situaţiei, vom depune plângere penala împotriva Comisiei de Examen, Comisiei Judeţene de Bacalaureat si a Inspectorului Şcolar Judeţean.

 

Stei, 09.07.2015                        Părinte, prof. ing. BURTA VOICU

Va mai recomandam:

Şefa de promoţie din Bihor eliminată de la Bac, mesaj disperat pentru preşedintele Iohannis: „Nu-mi pot face un viitor“. Reacţia ministrului Educaţiei

Elevă de nota 10, şefă de promoţie, eliminată de la Bac: „Nu ştiu ce se va întâmpla. Aveam planuri mari şi eram nerăbdătoare să ajung la facultate“

 

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

mitrut
11.07.2015, 18:41:24

Acesti nemernici au pe constiinta nu doar pe unii dintre cei 108 elevi din Stei ci generatii intregi de copiii. Ce se intampla in invatamantul romanesc in ultimii 20 de ani e genocid! PS Daca erau copiii lui Nastase, Mazare, Duicu!, etc. totul se musamaliza si nimeni nu ar fi avut de suferit!

+6 (16 voturi)
POLITICALLY INCORRECT
11.07.2015, 19:17:55

Mitruț...in realitate nu se ştie daca fatuca le- a plasat ciornele la colegii de lînga ea...no mai bate cîmpii cu politica

0 (12 voturi)
ion Barghieru
11.07.2015, 20:08:01

Dom."profesor"! In final..,se exameneaza nivelul cunostintelor in materie,sau purtarea elevului(copilului)?

+3 (7 voturi)
Ion Vasile
11.07.2015, 20:29:21

Păi dacă nu se numește Diucu sau Firea sau Câmpeanu sau Năstase...sau nu face parte din familia plagiatorilor (copy+paste ) cu epoleți Ponta, Oprea, Andronescu, Mang....nu are nicio șansă. Trebuie să facă loc loazelor mafioților roșii!

+4 (8 voturi)
Jean Maurer
11.07.2015, 20:34:24

O bataie de joc. Ori toti au copiat si atunci se face un proces verbal si sunt toti eliminati, ori au copiat doar unii si la fel, sunt scosi din examen doar acestia conform unor proceduri legale. Dar se pare ca profi sunt prea tampiti ca sa aplice procedurile. Fara elemente doveditoare/probe, decizia este ilegala. Dar asta este Romania ......

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările