Oradea

articolul anterior articolul urmator

Reţeaua infracţională de la Casa de Pensii Bihor: au transformat instituţia într-o fabrică de invalizi

12
7 Dec 2021 17:28:49
Autor: Laura Gal
în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, cât a durat supravegherea, medicii de la Casa de Pensii Bihor au luat în total 1494 de şpăgi
în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, cât a durat supravegherea, medicii de la Casa de Pensii Bihor au luat în total 1494 de şpăgi

Un număr de 25 de persoane au fost inculpate, în total, iar 14 au şi fost condamnate în cazul anchetei de la Casa de Pensii Bihor, unde medicii Serviciului Expertiză Medicală au transformat în invalizi mii de bihoreni, contra cost.

Cercetările în caz, întinse pe o perioadă de 6 ani, au fost declanşate initial de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, coordonaţi de un procuror al Parchetului Bihor, care, pentru a-i dovedi pe şpăgari, au montat camere de supraveghere video în cabinetele tuturor celor 5 medici experţi, câte unul în dreptul biroului asistentei şi unul la biroul medicului. Rezultatul a fost unul de-a dreptul şocant căci, în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, cât a durat supravegherea, medicii au luat în total 1494 de şpăgi. 
 
Pacienţii veneau cu mita pregătită în plic, iar medicii - Ovidiu Pleşa, Vasile Sălăjan, Ana Guţ, Anca Grigorescu, Emilia Cun - luau banii ca şi cum li se cuveneau, împărţind apoi sumele cu asistenţii medicali: Monica Ignat, Pelle Johannes, Ioana Precup, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan. 

În anchetă

Cercetările au devenit publice pe 17 iunie 2015 când, în urma percheziţiilor declanşate după vizionarea înregistrărilor care confirmau bănuielile de corupţie la adresa medicilor, anchetatorii descins în percheziţii. Captura a fost uriaşă: au ridicat peste 1,4 milioane lei, aproape 200.000 euro, peste 125.000 dolari, 10.000 franci elveţieni şi aproape 100.000 forinţi în numerar. 
 
De la doctoriţa Ana Guţ (foto) s-a confiscat cea mai mare sumă. Femeia ţinea banii în maşină, într-o plasă, pe bancheta din spatele şoferului, de unde anchetatorii au ridicat 205.710 lei şi 19.385 euro. O sumă uriaşă a fost găsită şi în locuinţa din Cociuba Mare a mamei sale: 772.200 lei, 120.000 dolari şi 4.820 euro. 
În urma percheziţiilor s-au găsit sume uriaşe de bani în casele medicilor, asistenţilor şi familiilor acestora
 
Urmarea? În premieră naţională, întregul personal al Serviciului de Expertiză din cadrul Casei de Pensii Bihor – medici şi asistenţi deopotrivă - a fost reţinută şi, ulterior arestată. 
 
Măsurile au fost doar temporare, fiind revocate definitiv în septembrie 2015, după ce ancheta a fost preluată de procurorii DNA Oradea. 
 
Cadrele medicale au ajuns, pe rând, în faţa instanţei. Primii au fost, în ianuarie 2016, doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta acestuia, cu care împărţea şpaga, Monica Ignat, acuzată pentru complicitate. Pe 28 iunie 2017, medicul a fost condamnat definitiv la 3 ani de detenţie, asistenta scăpând cu 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. 

Şefu-i şef şi la şpăgi

Pe 1 iulie 2016, DNA l-a trimis în judecată şi pe şeful Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, acuzat că îi proteja pe medicii corupţi, încasând “comisioane” din mita primită de aceştia. Ţîrle a fost condamnat, pe 11 mai 2021, la 4 ani de detenţie.
 
Pe 15 noiembrie 2016 au fost trimişi în judecată doctoriţa Anca Grigorescu şi asistentul ei, Pelle Johannes. Pe
 
Pe 1 iunie 2018, femeia a primit 2 ani de închisoare cu executare, iar asistentul 3 ani cu suspendare. 
În decembrie 2020 a fost trimis în judecată şi fostul medic şef al Serviciului, Vasile Sălăjan, căruia i s-au imputat un număr de – atenţie -  491 de fapte de luare de mită, în valoare de 90.370 lei şi 17.760 de euro.
 
Procesul său este în derulare, în timp ce asistenta lui, Ioana Precup a semnat un acord de recunoaştere prin care s-a ales cu 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, la fel ca şi Gianina Ţigan, asistenta doctoriţei Emilia Cun, respectiv Violeta Coşa, asistenta doctoriţei Ana Guţ,. 

Mită prin intermediari

Şefa lui Coşa a fost trimisă în judecată abia săptămâna trecută. În cazul ei, procurorii au reuşit să identifice şi 14 complici, intermediari care  preluau dosarele şi banii în numele ei, aducându-le apoi la cabinet. Dintre complici, 10 au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru pedepse cuprinse între 2 ani şi 2 ani şi 7 luni de închisoare cu suspendare însă 4, care au negat acuzaţiile, vor fi judecate împreună cu medicul. 
 
În prezent, unicul inculpat rămas, încă, în anchetă, este medicul Emilia Cun, acuzată de 276 fapte de luare de mită, al cărui dosar este în curs de finalizare şi urmează să fie trimisă în faţa instanţei. 
 
Cert este însă că, după ancheta procurorilor DNA, numărul beneficiarilor de pensii de invaliditate a scăzut dramatic, de la 37.833, câţi erau în 2015, la 21.869, la finele anului 2020. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Percheziţii în PTF Borş. Zeci de ofiţeri DGA şi procurorii Parchetului Bihor au blocat frontiera

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Mironov George
7.12.2021, 17:58:48

Astia fura din orice "pozitie". Muncesti ca prostu', platesti toate darile la stat, cand ai nevoie de asistenta medicala, esti racolat din spital si trimis la cabiinetul privat (conflict de interese- dar in Romania nu are cine sa-l constate, politrucii nostri sunt si ei in afara legii) si astia fura in banda organizata si sunt pedepsiti cu 2 sau trei ni cu executare sau cu suspendare. Romania = tara de forma.

+6 (6 voturi)
Ludwig
7.12.2021, 18:01:34

Ce nemernici! iar cei ce sunt invalizi pe bune sunt chemati pentru reevaluare ca poate le-a crescut mana sau piciorul la loc...

+9 (9 voturi)
Ionel Marcu
7.12.2021, 19:37:10

Asta numai la Casa de pensii Bihor! x 42 de județe, + 6 sectoare, cât e șpaga totală, zeci de milioane de euro? Dar prejudiciul adus bugetului? Cu pedepse cu suspendare, furtul continuă.

+8 (8 voturi)
kitty kat
7.12.2021, 18:27:22

Stiu caz concret cu bolnav diabetic cu 4 injectii pe zi aproape orb, epilepsie, depresie, artritå, neuropatie etc...si totusi dosarul i-a fost respins, cå nu e indeajuns de bolnav ca så primeascå grad de invaliditate. Veniturile bolavului fiind f. limitate nu si-a permis så dea decat un pachet de cafea, care era si-asa un sacrificiu mare. Asta e Romania, o tarå in care cumperi pe oricine, prea putini oameni mai muncesc cinstit, pentru ei am respect.

+6 (6 voturi)
mihai radu
7.12.2021, 19:18:11

Totuși eu nu pricep o treabă,medicii ăia nu sunt de specialitate,sunt ca și medicii de familie sau de medicina muncii,adică generaliști.Acum 31 de ani soția mea a făcut coxartroză și ortopedul i-a spus că trebuie să se pensioneze,i-a dat scrisoarea medicală către comisia de expertiză și în baza acesteia a fost pensionată medical,iar de două ori pe an mergeam la ortoped,făcea radiografia și lua o nouă scrisoare medicală în care ortopedul scria stadiul bolii și alte aspecte,treaba asta durând opt ani până a făcut vârsta de pensionare la limită de vârstă.Deci medicul de la expertiză primea scrisoarea de la ortoped și-i prelungea pensionarea cu șase luni,nu hotăra el de capul lui ce și cum,nici nu ar fi putut fiindcă nu asta era meseria lui,d-asta nu înțeleg eu cum transformau ei niște oameni sănătoși în handicapați,pe ce bază,ei nu dădeau verdicte medicale !

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările