Reţeta unei escrocherii perfecte. Cum erau prostiţi românii să cumpere dispozitive chinezeşti la preţuri de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Ceasul panaceu vândut bătrânilor cu 7.000 lei, pe internet costă 100 euro. (Facebook Prevenţie şi Sănătate)
FOTO: Ceasul panaceu vândut bătrânilor cu 7.000 lei, pe internet costă 100 euro. (Facebook Prevenţie şi Sănătate)

Trei persoane au fost arestate preventiv, sâmbătă, la Oradea, pentru o perioadă de 30 de zile şi alte şapte sunt cercetate sub control judiciar în dosarul penal vizând o grupare de escroci acuzaţi că au fraudat bugetul de stat cu peste 8 milioane de lei, făcând totodată mii de victime, în special în rândul pensionarilor.

Afacerea, „falimentată” de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, coordonaţi de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, privea comerţul cu aparaturi terapeutice chinezeşti vândute la preţuri exorbitante şi victime din întreaga ţară.

Gratis

Operatori angajaţi într-un call center apelau numere de telefon fixe, preferate în special de persoane vârstnice, pentru a-i invita la o aşa-zisă prezentare iniţial a Asociaţiei „Sănătatea altfel”, iar mai târziu a Organizaţiei „Prevenţie şi Sănătate”, care oferea, chipurile, analize medicale gratuite „prin metoda noninvazivă ultratermografie”. 

Membrii grupării şi-au creat o pagină de internet şi pagină pe reţeaua de socializare, descriind evenimentele ca fiind pentru „depistarea precoce a riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare”, unde „o întreagă echipă de profesionişti răspunde la întrebările referitoare la sănătate” şi laudă dispozitivele laser, care „tratează în special” boli cardio-vasculare şi simptomele lor: aparate de masaj şi fototerapie, tratament cu laser, saltele speciale cu proprietăţi curative, ceasuri care “iţi oxigenează sângele”, ochelari cu efect terapeutic.

escrocherie

Foto: Facebook Prevenţie şi Sănătate  


„Există un pacient care a fost salvat de pe masa de operaţie, unde trebuia să i se amputeze piciorul drept, dar datorită Vitaliser, astăzi se bucură din nou de o viaţă normală”, se scrie pe pagina organizaţiei. 

Super-ofertă!

Ce se întâmpla la întâlnire? Operatorii din call-center le explicau bătrânilor că aparate de ultimă generaţie le va scana tot corpul. Ca să justifice faptul că vor trebui să stea mai mult la „analize”, operatorii le spuneau oamenilor că procedura durează 2,5 ore plus timpul pentru interpretarea rezultatelor.

escrocherie

  Foto: Facebook Prevenţie şi Sănătate  

Aşa ajungeau oamenii să asculte falşi medici – unul prezentându-se drept doctorul Alexandru Mina, strănepot de-al lui Mina Minovici – care îi manipulau ca pentru „binele şi sănătatea lor” să cumpere produsele la sume de ordinul miilor de euro, deşi valoarea reală este de câteva sute de lei.

Escrocii îi asigurau că aparatura e „subvenţionată”. O saltea terapeutică, de pildă, Impulser, un dispozitiv de magnetoterapie pulsatilă, cu ajutorul căruia li se îmbunăăţeşte circulaţia periferică şi îşi pot trata hipertensiunea (folosind-o zi de zi, între şase şi 18 luni), problemele cu prostata, bolile venoase, osteoporoza, insomnia, chiar Alzheimer şi scleroza multiplă. În mod normal – ziceau ei - ar fi costat 15.000 lei, dar o ofereau cu „doar” 6.900 lei, din care, de fapt, nu trebuia să le plătească nimic, ci putea să încheie, pe loc, un contract de creditare cu un IFN, doar pe baza cuponului de pensie. Bonus, primesc o plită electrică, un set de tigăi sau vase Impulser.

saltea

Foto: Olx


Desigur, aceeaşi saltea, după cum a descoperit şi Adevărul.ro, o poţi cumpăra de pe internet cu 600 lei. 

„Era s-o păţim!”

„Tocmai era să păţească mama o mare ţeapă de la ăştia”, a scris un internaut pe blogul supervisor.ro, unde discuţiile despre afacerile dubioase ale organizaţiei sunt purtate de mai bine de un an, mesajele fiind trimise din toate colţurile ţării, iar schema escrocheriei mereu aceeaşi.

„Au venit la Vaslui, la prezentare. Au convins-o pe mama că are nevoie de acest aparat, semnase pentru credit, doar că avea nevoie de un cupon de pensie. A ieşit să meargă acasă, să ia cuponul şi atunci m-a sunat să o iau cu maşina, să-l aducă. Cât au fost la prezentare, li s-a spus să îşi închidă toţi telefoanele. Se pune mare presiune pe bătrâni, că e un aparat la o super-ofertă valabilă doar în acea zi. Am mers în locaţia cu prezentarea cu mama, nu ştiam nimic despre cine sunt ei. Dar m-am prins imediat că nu e treaba curată.

Cum m-au văzut, m-au invitat în altă cameră, să nu dea de bănuit întrebările mele bătrâneilor din sală. Mama semnase deja cererea de credit şi avea nevoie doar de un cupon pentru dosar. Ei nu-i dăduseră un exemplar, şi când am vrut să mă uit pe documente, nu au vrut să-mi arate. Atunci şi-a dat şi mama seama că nu e ok. S-a speriat, nu ştia ce semnase, până la urmă i-am ameninţat cu protecţia consumatorilor, le-am spus că e obligatoriu să primească şi ea un exemplar al contractului. În final, m-au ameninţat, dar mi-au dat exemplarul semnat de mama, pe care l-am rupt în faţa lor. Era un credit prin Credius, 6.900 lei suma împrumutată, rată de 800 lei pe 1 an şi jumătate. Ar fi plătit pe această ţeapă 14.400 lei”, e povestea internautului din Vaslui. 

Stop joc

Deşi reclamaţi în mai multe judeţe, escrocii au fost în final opriţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor care, la sfârşitul săptămânii trecute, au descins în patru judeţe din ţară, dar şi în capitală, confiscând 244.000 lei, 25.570 euro şi 37.500 forinţi, aparatură conexă domeniului medical şi diverse documente şi înscrisuri.

11 persoane au fost reţinute iar 3 au fost arestate preventiv pentru o perioadă de 30 de zile: Török Andreea, Daniel Ghiţă şi Szabó Attila, primii doi fiind din Bucureşti iar ultimul din Oradea. Ceilalţi suspecţi au fost plasaţi sub control judiciar, 3 fiind din Bucureşti, 3 din Oradea, iar o persoană din Arad.

Potrivit anchetatorilor,în cei 4 ani analizaţi, membrii grupării au vândut aparatură terapeutică de peste 30 milioane de lei. Doar Török Andreea, asociat unic şi administrator al firmei profilate pe comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,5 milioane lei.

În arest

Daniel Ghiţă a fost mai prolific. Asociat în două firme cu acelaşi profil de activitate, a început încă din 2013, având cifre de afaceri ameţitoare: 1,1 milioane lei în 2013, 1,5 milioane lei în 2014, 1,4 milioane lei în 2015 şi tot 1,5 milioane de lei în 2016.

Iar pentru ca banii să le rămână în buzunare, membrii grupării au creat un circuit comercial şi financiar bancar fictiv, în care au implicat 17 firme „fantomă”. Acestea asigurau intermedierea scriptică între furnizori şi agenţii economici reali şi care acumulau obligaţiile fiscale. Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului prin operaţiuni fictive este estimat la 8.000.000 de lei. 

perchezitii

Acuzaţiile sunt, după caz, de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, spălarea banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Numărul suspecţilor ar putea, însă, să crească, deoarece, în urma anchetei, poliţiştii au stabilit că gruparea era organizată de reprezentanţii a patru firme din Bucureşti care aveau rolul de societăţi beneficiare şi 17 societăţi cu comportament „fantomă” din Bihor, Arad şi Bucureşti, administrate de interpuşi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite