Oradea

articolul anterior articolul urmator

Reţineri la Universitatea din Oradea. Rectorul Constantin Bungău şi mai mulţi profesori au fost ridicaţi de DNA pentru trafic de influenţă şi luare/dare de mită

4
22 Jun 2016 09:05:19
Autor: Claudia Bonchiş
Rectorul Bungau a fost retinut
Rectorul Bungau a fost retinut

Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea a fost reţinut de către procurorii DNA Oradea. Alături de Bungău a fost reţinută şi prof. Floare Chipea, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio Umane, dar şi soţii Dindelegan. Este vorba despre preotul Marin Dindelegan şi soţia acestuia Camelia, profesor la Universitatea din Oradea.

UPDATE 13.22 DNA a dat, în urmă cu puţin timp, un comunicat. Îl redăm:


Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 iunie 2016,  a inculpaţilor:

BUNGĂU CONSTANTIN, rector al Universităţii din Oradea, pentru săvârşirea infracţiunilor de  trafic de influenţă şi luare de mită,
CHIPEA FLOARE, decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio – Umane din cadrul Universităţii din Oradea, pentru săvârşirea infracţiunilor de  trafic de influenţă şi  luare de mită
DINDELEGAN CAMELIA MARIA, cadru didactic universitar în cadrul Universităţii din Oradea,  pentru săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni de dare de mită
DINDELEGAN VASILE-MARIN, soţul inculpatei anterior menţionate, pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni complicitate la dare de mită

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio – Umane din cadrul Universităţii din Oradea,  în perioadele iunie – august 2015, respectiv în cursul ianuarie 2016, inculpata Chipea Floare a primit de la inculpata Dindelegan Camelia Maria, cadru universitar,  cu ajutorul lui Dindelegan Vasile Marin,  foloase în valoare totală de 8.640 lei, constând în plata unor materiale şi a manoperei lucrărilor de renovare la locuinţa familiei decanului, bijuterii din aur, o pereche de ghete.

Foloasele respective au fost primite în schimbul promisiunii inculpatei  Chipea Floare că îşi va exercita influenţa asupra directorului departamentului de psihologie, a consiliului facultăţii, a consiliului departamentului, astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor univeritar, să fie avizată comisa de concurs  şi să fie validat concursul.  Totodată, inculpata Chipea Floare a promis că, în ceea ce o priveşte, va acţiona astfel încât concursul  să fie aprobat,  lista cu privire la postul didactic să fie trimisă către Consiliul de administraţie şi apoi ea,  în calitate de preşedinte al comisiei, va întocmi raportul cu privire la concursul pentru ocuparea postului didactic de profesor universitar. 

La rândul său, în calitate de rector al Universităţii din Oradea, inculpatul Bungău Constantin a primit, la datele de 08.12.1015 şi 19.01.2016, de la inculpata Dindelegan Camelia Maria, cu ajutorul soţului,  Dindelegan Vasile Marin,  foloase  în  valoare de aproximativ 3.000 lei, constând în două perechi butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc şi o cravată bărbătească.
Bunurile  respective au fost primite atât în schimbul promisiunii date de rector, în perioada iulie 2015 – februarie 2016, că îşi va trafica influenţa asupra decanului Facultăţii de Ştiinţe Socio – Umane, Chipea Floare, a directorului departamentului de psihologie şi a altor persoane abilitate, astfel încît postul didadctic de profesor universitar să fie scos la concurs, iar concursul să se desfăşoare fără incidente, cât şi în legătură cu atribuţiile sale de serviciu în calitate de rector al Universităţii din Oradea, respectiv, să solicite avizul din partea ministerului tutelar cu privire la organizarea concursului, să aprobe scoaterea la concurs a postului didactic menţionat de către Consiliul de Administraţie sub conducerea rectorului, să emită decizia de numire a lui Dindelegan Camelia Maria în post şi să îi acorde  titlului didactic de profesor universitar.

Similar, la datele de 10.12.2015, respectiv 26 – 27.01.2015, inculpata Dindelegan Camelia Maria a dat unor membri  ai comisiei de concurs pentru postul didactic de profesor universitar din cadrul Departamentului de Psihologie al Facultăţii de Ştiinţe Socio – Umane din cadrul Universităţii din Oradea, mai multe foloase, astfel încât aceştia să  îndeplinească  acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să participe la comisia de concurs menţionată, să întocmească referate de apreciere cu privire la concurs şi să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de preşedintele comisiei.
Foloasele destinate rectorului, decanului şi o parte dintre foloasele destinate membrilor ai comisiei de concurs, în schimbul scoaterii la concurs a postului, obţinerii avizelor şi a aprobărilor necesare şi a desfăşurării în bune condiţii a examenului pentru ocuparea postului de profesor universitar, au fost date de inculpata Dindelegan Camelia Maria cu ajutorul soţului său Dindelegan Vasile Marin.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 22 iunie 2016, inculpaţii urmează să fie prezentaţi la Tribunalul Bihor  cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.


În primăvara acestui an, mascaţi şi procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au descins la Universitatea Oradea. Atunci au avut loc percheziţii la cel puţin 10 adrese, într-un dosar privind fapte de corupţie.

Potrivit unui comunicat transmis la vremea respectivă de către DNA : ”Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2015- 2016. În cursul zilei de 30 martie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate  percheziţii domiciliare în 8 locaţii, situate în municipiul Oradea, din care  una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.

 Rectorul Universităţii din Oradea,Constantin Bungău, le-a declarat atunci jurnaliştilor că percheziţii se fac în biroul său şi în cele de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi că în atenţia procurorilor ar fi profesoara Camelia Dindelegan - concursul pe care aceasta l-ar fi susţinut -, însă nu cunoaşte acuzaţiile ce i se aduc acesteia.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Sorin Barbul
22.06.2016, 09:13:49

De ani buni universitatea din Oradea nu are decât rectori penali.

Tăunu
22.06.2016, 13:16:46

Claudia, n-ar fi fost rău dacă ne spunei şi ce religie are familia infratoare de popi, Didelegan. Mai rar se aude că o întreagă familie de popi sunt infractori ! Bănuiesc că sunt greco-catolici dar , n-aş vrea să mă înşel !

Sorin Barbul
22.06.2016, 17:54:19

Nu cred că religia are vreo legătură cu infracționalitatea.

Shogun
23.06.2016, 20:05:13

E ortodox, nu greco-catolic. Nu că ar avea importanță, dar e ortodox.

Modifică Setările